Kocham domowe przetwory, które zawsze przenoszą mnie w najmilsze smaki dzieciństwa. Wiśniowa marmolada zawsze gościła w domowej spiżarni i była świetnym dodatkiem do ciast, drożdżówek, kanapek czy herbaty. Uwielbiam dodawać ją do śniadaniowej owsianki oraz naleśników :) Taka smażona i gęsta marmolada idealnie sprawdzi się także do kruchych ciasteczek ze słodkim oczkiem :) Serdecznie polecam :D
- 4 kg wiśni
- 2 kg cukru
Przygotowanie
KROK 1. Wiśnie dokładnie myjemy, drylujemy, przekładamy do dużego garnka i zasypujemy je cukrem. Wszystko dokładnie mieszamy i gotujemy na małym ogniu przez około 3 - 4 godziny. Owoce od czasu do czasu mieszamy, aby zapobiec przywieraniu ich do dna garnka. Po tym czasie odstawiamy zawartość na całą noc do całkowitego wystudzenia i odpowiedniego stężenia.KROK 2. Kolejnego dnia ponownie smażymy owoce na bardzo małym ogniu przez około 3 godziny (najlepiej do momentu uzyskania odpowiedniej gęstości).KROK 3. Gorącą marmoladą napełniamy wyparzone słoiczki, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Marmolada wiśniowa jest idealnym dodatkiem do ciast, naleśników i pieczywa.
Mniam, ależ ona apetycznie wygląda. Obłędne są te kawałki owoców :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńKajzerka, taka marmolada, biały ser i jestem w niebie!
OdpowiedzUsuńO tak :D Pozdrawiam ciepło :*
UsuńDomowa, najlepsza :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńUalala! Aż ślinka cieknie! Baaaardzo lubię takie domowe przetwory ❤
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńCudowna konfitura <3 Smaki lata <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3
UsuńFantastyczna konfitura z całymi wiśniami. Chcę! :) <3
OdpowiedzUsuńZapraszam :D Pozdrawiam ciepło :)
Usuńod dwóch lat nie jadłam sklepowych dżemów i przetworów. tylko domowe, dzieciaki jedzą "sklepowe" wyroby tylko w przedszkolu. uwielbiam robić domowe dżemy i marmolady :) wiśniowa jest bardzo wysoko na liście :)
OdpowiedzUsuńSklepowe mogą się schować :D Smak domowych przetworów jest nie do podrobienia. Warto robić je samemu. U mnie marmolada wiśniowa także jest wysoko na liście :D Pozdrawiam :*
UsuńMarmolady z wiśni jeszcze nie jadłam, ale to dlatego, że u mnie w "sadzie" brak wiśni...
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Polecam przygotowanie jej w przyszłym roku. Jest pyszna! :D
UsuńTaka domowa konfitura jest najlepsza:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńMniam! Ostatnio bardzo polubiłam marmoladki wiśniowe i z czarnej porzeczki :)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam :D <3
Usuń,,Smażona i gęsta marmolada" jak to pysznie brzmi! Z chlebkiem i mleczkiem wcinałabym z rozkoszą :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńDo tej pory smażyłyśmy tylko śliwki a szkoda, że nie wypróbowałyśmy tego sposobu z innymi owocami, bo naprawdę jesteśmy ciekawe tego smaku :D
OdpowiedzUsuńKoniecznie musicie spróbować Dziewczyny. Smacznie polecam :D
Usuńuwielbiam :) ja robiłam swoje słoiczki dżemu w tym roku :)
OdpowiedzUsuńDomowe przetwory są najlepsze :D
UsuńWow, wygląda doskonale :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńMoja babcia robi i nie kojarzy mi się najlepiej :D
OdpowiedzUsuńOj to szkoda. Może warto zrobić ją samemu? :D Zapewniam, że można się w niej zakochać :) Pozdrawiam :*
UsuńNajlepie smakują przetwory swojej roboty.Ja już nie robię nikt nie chce jesc.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Domowe są najlepsze :) Może warto ich przekonać. Naleśniki z taką domową marmoladą są najsmaczniejsze :D
UsuńMmm chętnie bym taki dżemik zjadła na śniadanko
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAle pysznie wygląda! Już wyobrażam sobie jej smak, pyszota :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
UsuńTaka konfitura pasuje do wszystkiego do chleba, do wypieków, do deserów, do naleśników, do mięsa i do sosów, uwielbiam
OdpowiedzUsuńO tak! Pasuje do wielu dań i dodatków :) Ja także uwielbiam :D
Usuńświetna, na śniadania, do naleśników, a nawet taka sama do skosztowania:)
OdpowiedzUsuńSkosztowania... ;) Łyżeczka po łyżeczce i szybko znika ;)
UsuńNie takie trudne jakby się mogło wydawać :P
OdpowiedzUsuńJest bardzo prosta w wykonaniu, a można cieszyć się smakiem wiśni przez całą zimę :D
UsuńUwielbiam takie proste i smaczne przepisy :) Nic trudnego, a można mieć przepyszną, domową marmoladę :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Pozdrawiam ciepło :*
Usuńtaka długo wysmażana jest przepyszna- pozycja obowiązkowa co roku!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBardzo lubię marmolady... szczególnie, kiedy w zimowe dni można dodać taką do herbaty ciasta lub po prostu zrobić z nią kanapkę :)
OdpowiedzUsuńJa również, dlatego co roku staram się mieć zapas swoich konfitur na zimę :D
UsuńPoproszę kromeczkę taką marmoladową dobrocią posmarowaną :)
OdpowiedzUsuń