Dziś, aby osłodzić tę pochmurną pogodę zapraszam na proste i szybkie ciasto - w sam raz do popołudniowej kawy. Biszkopt jest bardzo puszysty, lekki i wypełniony bakaliami. Upiekłam go bez dodatku tłuszczu, a przełożyłam klasyczną masą kakaową, którą moja Mama przygotowywała do przekładania andrutów. Smacznie polecam :)
Potrzebne składniki
BISZKOPT
- 10 jajek
- 250 g mąki pszennej
- 250 g cukru pudru
- 0,5 szklanki bakalii (orzechy i rodzynki)
MASA
- 0,5 kostki masła
- 2 jajka
- 0,5 szklanki cukru
- 1 łyżka kakao
DODATKI
- cukier puder
Przygotowanie
KROK 1. BISZKOPT. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę. Żółtka ubijamy z cukrem pudrem, dodajemy przesianą mąkę, pianę z białek i delikatnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy bakalie, a powstałą masę przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Formę z ciastem wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut.KROK 2. MASA. Jajka ubijamy z cukrem na parze, studzimy, a następnie ucieramy z masłem. Na koniec do masy dodajemy kakao i jeszcze raz dokładnie mieszamy.KROK 3. WYKOŃCZENIE. Ostudzony biszkopt dzielimy na pół, przekładamy masą, składamy, a wierzch ciasta oprószamy cukrem pudrem.
Brzmi to bardzo pysznie :) mniam!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńPysznie wygląda to ciasto:) Poproszę kawałeczek:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo ;)
UsuńProsty a jak pyszny, lubię takie ciasta
OdpowiedzUsuńJa też bardzo lubię szybkie i proste ciasta :) Pozdrawiam :*
UsuńIdealne ciacho do porannej kawki <3 Cudo <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :* <3
UsuńFajne ciacho - przyda się na osłodę, kiedy jesień za pasem! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Niestety jesień już coraz bliżej...
UsuńBardzo fajne ciasto Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Joasiu :)
UsuńKasiu, biszkopt wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Małgosiu :)
UsuńŚwietny przepis! Pyszne i proste ciacho, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSuper ciacho, wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńMniam jak pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :)
UsuńZamawiam kawałek! Ten największy ;)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :D
Usuńfajne, szybkie ciacho... mniam :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńLubię takie prosto wyglądające ciasta :)
OdpowiedzUsuńJa również :)
UsuńTo ciasto kojarzy mi się z moją babcią. Musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńWygląda bardzo apetycznie! Z przyjemnością skusiłabym się na kawałeczek :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWspaniałe to ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńMusze powiedzieć, że przez jakiś czas miałam bardzo duże problemy z upieczeniem biszkoptu. Nie wiem dlaczego, ale nie wychodził mi. Na szczęście to już przeszłość!
Serdecznie dziękuję Kochana. Polecam ten przepis - jest naprawdę prosty :)
UsuńTakie ciasta to ja lubię :) Smacznie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasto wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńjaki wymiar blachy?
OdpowiedzUsuńCiasto piekłam w blaszce 30 cm x 24 cm. Pozdrawiam :)
UsuńZjadłabym takie pyszne ciasto.Przepis zabieram:)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :D Pozdrawiam ciepło :*
UsuńCiasto idealne na osłodę dnia <3
OdpowiedzUsuń:D
UsuńZapowiada się pysznie :) Masa do andrutów należy do moich ulubionych :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja też ją bardzo lubię :D
Usuńprosto i smacznie :) czyli tak jak lubię :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńFajne ciasto, z przyjemnością zobaczyłabym je na swoim talerzu😀
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuń