Bardzo lubię pasty warzywne, które idealnie komponują się ze świeżym pieczywem, apetycznie umilają poranki oraz dodają energii. Dzisiaj zapraszam na zdrową i pożywną pastę z awokado oraz świeżego ogórka z dodatkiem ziaren konopi oraz siemienia lnianego. Pasta idealnie sprawdzi się jako dodatek do pieczywa, ale możemy ją również podawać jako dodatek do grillowanych mięs lub ryb, a także faszerować nią jajka.
Potrzebne składniki
- 1 dojrzałe awokado
- 1 zielony ogórek
- 1 - 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka ziaren konopi
- 1 łyżeczka siemienia lnianego
- duża szczypta ksylitolu
- sok z cytryny
- pieprz czarny
- sól do smaku
- świeży koper (opcjonalnie)
Przygotowanie
Ogórka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na chwilę, aby puścił wodę. Awokado obieramy, pozbawiamy pestki, a miąższ dokładnie rozgniatamy na jednolitą i gładką masę z dodatkiem soku z cytryny (doda on smaku i zapobiegnie ciemnieniu pasty). Następnie do powstałej masy dodajemy dobrze odciśnięte wiórki ogórka, przeciśnięty przez praskę czosnek, ziarna konopi, siemię lniane, ksylitol, pieprz i sól do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i gotowe!
Do pasty możemy dodać także posiekany koperek i stworzyć "awokadowe" tzatziki :)
Smakowita
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńpasta z awokado jest przepyszna. już sam jej kolor zachęca mnie to jej zjedzenia. pycha!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :D Pozdrawiam ciepło :)
UsuńBardzo uniwersalne zastosowanie :) Pasta prezentuje się bardzo apetycznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :)
UsuńJeszcze nie łączyłam awokado z takimi składnikami. Bardzo ciekawy pomysł :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńBardzo lubię pasty z awokado. I ten kolorek :)
OdpowiedzUsuńJa również :D Pozdrawiam :)
UsuńNa półce leży przejrzałe awokado, ogórków mam dwie miski... Pora wykorzystać tę okazję :) Ziarna konopi wpływają na aromat i smak pasty? Nie posiadam takiego produktu ;)
OdpowiedzUsuńZiarna zastosowałam dla zdrowia i dodatkowej porcji białka ;) Spokojnie można zastąpić je słonecznikiem lub ulubionymi orzechami albo dodać tylko koperek i stworzyć "awokadowe" tzatziki :D
UsuńPrzeszukałam całą kuchnię i nie znalazłam nigdzie awokado :( A chciałam od razu zrobić! Genialnie wygląda :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńJa bardzo lubię pasate z avocado
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńPyszna i zdrowa propozycja :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńCiekawy pomysł :) Awokado kupiłam raz, dosyć niedawno, więc nie znam jeszcze jego wykorzystań :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
Serdecznie polecam wszelkie pasty z awokado w roli głównej :)
UsuńCoś dobrego na kanapkę. :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPasty z awokado robimy na miliony sposobów ale nie pomyślałyśmy aby dodać do niej ziaren konopi :D Na pewno wypróbujemy :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam i pozdrawiam :*
UsuńBardzo oryginalna pasta :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńFajny pomysł kochana:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńUwielbiamy rozgniecione awokado nałożone na kanapkę, do tego plasterki pomidora i mamy pyszne jedzenie. Fajny pomysł na połączenie z ogórkiem świeży, na pewno doda orzeźwienia. :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam awokado z pomidorkiem :) Z ogórkiem także tworzą zgrany duet :D Pozdrawiam ciepło :)
UsuńUwielbiam awokado. A ta pasta wygląda bardzo pysznie.:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńRobię jutro na śniadanie! :D
OdpowiedzUsuńSuper :) Smacznego :*
Usuń