Kocham pesto w rozmaitych kombinacjach składnikowych, jak również zdrowe i pożywne pasty z awokado. Dzisiaj postanowiłam połączyć ulubione przeze mnie składniki i tak powstał niezwykle zgrany duet czyli kulinarna fuzja, łącząca w sobie zielone pesto bazyliowe oraz aromatyczną pastę z awokado. Pasta "pesto" idealnie komponuje się z makaronem, ale może być wykorzystana także jako smarowidło do pieczywa, dodatek do jajek, wędlin czy serów. Całość jest wyrazista w smaku i niezwykle aromatyczna. Głębi smaku oraz nutki pikanterii dodaje czosnek, świeżo zmielony pieprz oraz ser cheddar red.
- 1 awokado
- 1 drzewko bazylii
- 50 g orzechów włoskich
- 50 g sera cheddar red
- 3 ząbki czosnku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 0,5 łyżeczki ksylitolu
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Orzechy włoskie prażymy delikatnie na patelni, studzimy, a następnie rozbijamy w moździerzu. Ser Cheddar ścieramy na tarce o drobnych oczkach.KROK 2. Obrane kawałki awokado przekładamy do naczynia wraz z ząbkami czosnku, ksylitolem, sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Wszystkie składniki miksujemy dla dobrego połączenia, a następnie dodajemy listki bazylii, starty cheddar oraz rozbite w moździerzu orzechy i ponownie miksujemy dla odpowiedniego połączenia (Nie za długo. Ważne, aby w paście pozostawić małe kawałki listków bazyliowych).KROK 3. Na sam koniec pastę doprawiamy solą oraz solidną porcją świeżo zmielonego pieprzu, dokładnie mieszamy i gotowe! :)
Pasta może być serwowana na zimno jako dodatek do świeżego pieczywa, wędlin, serów i jajek, ale także na ciepło jako dodatek do makaronu (wystarczy wymieszać ją z ugotowanym al dente ulubionym makaronem i mamy gotowy obiad 👌).
PRZECHOWYWANIE
Pastę przekładamy do słoiczka lub pojemnika próżniowego, wierzch skrapiamy oliwą z oliwek i przechowujemy w lodówce przez 2 - 3 dni.
Bardzo smacznie wygląda. Piękna buteleczka z oliwką :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję. Oliwa wprost z Krety :)
UsuńPrzepyszna musi być ta pasta! Jeszcze tak nie łączyłam awokado, a bardzo lubię z niego pasty :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam Kochana :) Bardzo nam smakowała :D
UsuńBędę musiała spróbować stworzyć takie cudo :)
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńMusi być pyszne :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :D
UsuńKolejny fajny przepis na pesto. Jesteś w nich mistrzynią :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :* <3
UsuńTakie pesto z gotowanym na parze brokułem zjadłybyśmy najchętniej <3
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na połączenie go z brokułem :) Zielona moc :D Pozdrawiam :*
UsuńOstatnio jestem uzależniona od awokado, więc ta pasta jest jak najbardziej dla mnie. A jeszcze jak widzę cheddara, to wiem, że będzie pysznie :)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam awokado. Serdecznie polecam to połączenie. Ja się w nim zakochałam :D
UsuńSuper przepis! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńNiesamowicie uwielbiam pesto, a własnej roboty to już w ogóle! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam ,mikrouszkodzenia.blogspot.com
To tak jak ja :D Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńSame witaminki:)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPrzecudowne pesto <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :* Przesyłam buziaki :* <3
UsuńKulinarne cudo! <3 Ciekawie i zdrowo :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńSame pyszności:) mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńUwielbiam pesto :-) super połączyłaś smaki :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńAle super pomysł :>
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuńnie łączyłam jeszcze pesto i awokado ze sobą, ciekawy pomysl :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :D
UsuńJak dla mnie jest to najlepszy sposób na szybki obiad. Świetny przepis! :D
OdpowiedzUsuń