Dzisiaj zapraszam na smakowitego i aromatycznego łososia otulonego w słodką marynatę na bazie miodu gryczanego i sosu sojowego z dodatkiem świeżego imbiru. Marynata jest prostym sposobem na dodanie wyrazistego smaku rybie oraz urozmaicenie zwykłego obiadu.
Potrzebne składniki
- filet z łososia
MARYNATA
- 2 łyżki oleju (lub oliwy z oliwek)
- 2 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1,5 łyżki miodu gryczanego
- kawałek imbiru (około 2 cm)
- pieprz grubo mielony
- sól do smaku
Przygotowanie
Łososia pozbawiamy skóry i dzielimy na mniejsze porcje. W miseczce mieszamy ze sobą słodki sos sojowy, miód gryczany*, olej oraz sok z cytryny i dodajemy starty na tarce imbir (marynatę najlepiej zmiksować dla odpowiedniego połączenia wszystkich składników).
Następnie doprawiamy ją solą i grubo mielonym pieprzem, zalewamy nią kawałki ryby i odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów (na min. 1,5 godziny).
Po tym czasie smażymy łososia z obu stron, podlewając go pozostałą marynatą.* wybrałam miód gryczany, ponieważ ma charakterystyczny i wyrazisty, lekko ostry smak.
Gotowego łososia podałam z ryżem pełnoziarnistym i dzikim oraz lekką sałatką z rukoli i pomidorków koktajlowych w chrzanowym sosie winegret.
Pyszna propozycja
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńPyszności u Ciebie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Małgosiu :)
UsuńUwielbiamy łososia ale jeszcze nigdy nie robiłyśmy go w tak apetycznej marynacie :D
OdpowiedzUsuńZatem koniecznie trzeba jej wypróbować :D Pozdrawiam Dziewczyny :*
UsuńSuper marynata, łosoś musiał smakować wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To prawda, bardzo nam smakował :D
UsuńProsto a przy tym dostojnie. Cudowne!!!
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńProsto a przy tym dostojnie. Cudowne!!!
OdpowiedzUsuńKulinarne cudo! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :)
UsuńKolejne pyszności :) Taki obiad marzy mi się na jutro :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :* :)
UsuńUwielbiam marynaty z sosu sojowego i imbiru, więc założę się, że ten łosoś musi być pyszny :)
OdpowiedzUsuńPotwierdzam :D Pozdrawiam ciepło :*
UsuńRybka wielce aromatycznie zamarynowana :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńTakie ryby sa nieziemskie. <3
OdpowiedzUsuń:D :*
UsuńBardzo aromatyczna i wyraźna w smaku pewnie jest ta rybka :)
OdpowiedzUsuńTak, to prawda. Za to właśnie lubię tę marynatę :D
UsuńFajna propozycja. Ciekawa marynata. Chętnie bym spróbowała, bo łososia bardzo lubię, a tak zrobionego jeszcze nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i serdecznie polecam :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńPołączenie miodu i ryby to dla mnie coś zupełnie nowego! Zgadzam się - marynata potrafi zdziałać cuda :) Uwielbiam zarówno miód gryczany, jak i łososia, dlatego jestem pewna, że danie smakowało wybornie!
OdpowiedzUsuńTak, to prawda :D Łosoś bardzo nam smakował :) Bardzo lubię ryby ze słodką nutą, a miód nadaje ją idealnie :D
Usuńnie pogardzę łososiem w takim orientalnym wydaniu :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńTen łosoś wygląda jak niezłe mięsiwo, np. jakieś żeberka ;) Smak musi być obłędny dzięki tej marynacie!!!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam tę marynatę. Sprawia, że zwykły łosoś smakuje zupełnie inaczej, a do tego jest aromatyczny i wyrazisty. Wygląd również jest zupełnie inny ;) Pozdrawiam serdecznie :*
UsuńNie odmówiłbym :D
OdpowiedzUsuńhe he :D :*
UsuńWow, I've never tried to cook salmon like this, the way you marinate it makes me crazy, I have to try it, soon! The combination of sweet, salty and spicy must be something to die for!
OdpowiedzUsuńThank you very much :* I love these connections. I definitely recommend marinating :D I greet you warmly :* :*
Usuńjak to wszystko razem pysznie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńmogę prosić o jakiś ciekawy przepis na domowe hamburgery? Chodzą za mną od jakiegoś czasu :-)