Moje smaki dzieciństwa! Uwielbiam knedle ze śliwkami i mogłabym je jeść przez cały rok :D Umiarkowanie w jedzeniu przy nich odchodzi w zapomnienie... ;) Do tego roztopione masełko, odrobina cukru oraz kwaśna śmietana i moje kubki smakowe szaleją :D Dzisiaj zapraszam na smakowite i proste w przygotowaniu knedelki z ciasta, które w moim domu króluje od lat. Ciasto jest delikatne, mięciutkie i rozpływa się w ustach wraz ze śliwkowym wnętrzem :D Serdecznie polecam :)
Potrzebne składniki
CIASTO
- 0,5 kg ugotowanych ziemniaków
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 2 płaskie łyżki mąki ziemniaczanej
- 1 całe jajko
- 1 żółtko
- sól do smaku
DODATKI
- śliwki
- cukier
- roztopione masło
- kwaśna śmietana
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie i studzimy. Następnie na stolnicę dodajemy obie mąki, jajko i żółtko oraz ostudzone ziemniaki, siekamy wszystko nożem i zagniatamy. Ciasto rozwałkowujemy, a następnie formujemy rulon, który porcjujemy na około 3 cm kawałki.KROK 2. Z każdej porcji ciasta formujemy kulę, do środka wkładamy śliwę (małą węgierkę lub pokrojoną większą śliwkę), podsypujemy ją odrobiną cukru i formujemy knedelki.KROK 3. Uformowane knedelki wrzucamy do lekko osolonego wrzątku i gotujemy około 5 minut od momentu ich wypłynięcia na powierzchnię wody.
Gotowe knedelki polewamy roztopionym masłem, posypujemy odrobiną cukru i podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem naturalnym.
uwielbiam :D :D
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńUwielbiam a nie jadłam ich całe wieki :-)
OdpowiedzUsuńMusisz Kochana przypomnieć sobie te smaki :) Koniecznie :D Pozdrawiam ciepło :*
UsuńZe śliwkami muszą być pyszne :) u mnie tradycyjnie dodaje się do ciasta twaróg zamiast ziemniaków :)
OdpowiedzUsuńWersję z serem też lubię, ale ta to mój ukochany smak, który zapamiętałam z najmłodszych lat :D
UsuńZrobić dobre knedle to sztuka, a Tobie bez wątpienia się to udało :) Piękne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńNie pamiętam, kiedy jadłam ostatni raz;) Wyglądają smakowicie
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam jak najszybsze przypomnienie smaków dzieciństwa :D
UsuńU nas jakoś nigdy knedli się nie robiło i jakoś nie możemy się w końcu w sobie zebrać żeby je zrobić po raz pierwszy :/ :P Chyba najpierw musi nas ktoś nimi poczęstować :D
OdpowiedzUsuńZapraszam zatem na degustację ;) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńTo są moje smaki jak byłam mała :)
OdpowiedzUsuńMoje także :D
UsuńMarzy mi się ciasto drożdżowe ze śliwkami :)
OdpowiedzUsuńJa też je uwielbiam :) Dziś rozpieszczam podniebienie knedelkami ;D
UsuńDawno takich nie jadłam. Pysznie wyglądają:)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuńteż moje smaki z dziecinstwa :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńCudowne knedelki:) pozdrawiam Cię kochana:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam również :* <3
Usuńnie jadłam całe wieki i teraz bym wciągnęła z wielką chęcią :)
OdpowiedzUsuńO! To trzeba je koniecznie przygotować :) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńKnedli ze śliwkami dawno nie jadłam...Pyszny przepis :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńUwielbiam. Takie knedle nauczyłam się robić w szkole podstawowej. Kiedyś takich rzeczy uczono na zajęciach technicznych :)
OdpowiedzUsuńTeż to pamiętamy i mile wspominamy. Szkoda, że teraz nie ma takich zajęć. Zetpet zawsze się przydaje, a za młodu wydawało się takie durne.
UsuńOj szkoda... Te smaki są jedyne w swoim rodzaju. Tradycyjna kuchnia jest najlepsza :D
UsuńNa sam widok ośliniliśmy monitor :P Już czujemy ich zapach <3 Mniam <3
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochani :* <3
UsuńDawno nie jadłam. Ze śmietaną prawdziwa pychotka :)
OdpowiedzUsuńO tak! Kwaśna śmietanka to znakomite dopełnienie :D
UsuńNie ma to jak pyszne knedle, zwłaszcza te robione przez nasze mamy lub babcie. :) U mnie w domu często podawało się je gotowaną młodą kapustą, albo bułką tartą :)
OdpowiedzUsuńZ bułką tartą i roztopionym masełkiem też uwielbiam :D Tak knedle podawała moja Babcia :D
UsuńUWIELBIAM! Niestety ostatnio knedle jadłam w XX wieku... ;-)
UsuńI moje smaki dzieciństwa :) Uwielbiam knedle mojej mamy :)
OdpowiedzUsuńuwielbiam <3 szczegolnie z jagodami i truskawkami <3
OdpowiedzUsuńhttp://czynnikipierwsze.com/