Wczoraj gościły u mnie placki ziemniaczane, a dziś chciałam podzielić się przepisem na placuszki z cukinii z dodatkiem świeżej bazylii oraz orzechów włoskich. Placuszki są smaczne, pożywne i bardzo aromatyczne. Ich smak przenosi nas wprost do włoskiej kuchni. Świetnie smakują z jogurtem naturalnym lub kleksem kwaśnej śmietany.
- 2 małe cukinie
- garść listków bazylii
- 50 g orzechów włoskich
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- 5 sporych łyżek mąki
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku
- olej lub oliwa do smażenia
Przygotowanie
Z umytej cukinii odcinamy końce, ścieramy je na tarce o grubych oczkach, oprószamy solą i odstawiamy na chwilę, aby puściły wodę. Następnie dokładnie odciskamy cukiniowe wiórki i dodajemy do nich jajko, posiekane listki bazylii, zmielone orzechy włoskie (np. w młynku do kawy), mąkę* i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wszystko dokładnie mieszamy, a powstałą masę doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.Porcje masy nakładamy na dobrze rozgrzany olej i smażymy je z obu stron na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.* Dodajmy tyle mąki, aby masa nie była zbyt rzadka.
Placuszki podajemy z jogurtem naturalnym lub śmietaną.
Pycha! :) <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPrzepis jest naprawdę mega! Muszę wypróbować. :)
OdpowiedzUsuńZapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
Dziękuję i smacznie polecam :D
Usuńtak zwany przepis na bogato :) warty wypróbowania.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńKolejne pyszne placuszki:)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńOrzechy w plackach? Pomysł nietypowy i ciekawy. Bardzo jestem ciekawa smaku :)
OdpowiedzUsuńOrzechowy smak jest bardzo wyrazisty, ale dobrze komponuje się z resztą składników :D
UsuńPlacuszków wytrawnych nigdy dość :D
OdpowiedzUsuńOczywiście :D
UsuńDodatek orzechów bardzo ciekawy, uwielbiamy placki z cukinii, musimy wypróbować tych orzechów ;-)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :D Pozdrawiam ciepło :*
UsuńNiebo w gębie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBazylia z orzechami? A to ci ciekawe połączenie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję ;)
UsuńW takim wydaniu cukiniowych placuszków nie jadłam. Muszę spróbować ;)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Serdecznie polecam :)
UsuńSmakowicie wyglądają te placuszki:) Skusiłabym się na nie.:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńTrochę mnie nie przekonują te orzechy, ale cała reszta o tak
OdpowiedzUsuń:D
UsuńWyglądają bajecznie, wszamałabym z chęcią.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńPyszne placuszki, uwielbiam cukinię :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńA ja wczoraj swoją ostatnią cukinię wykorzystałam na 'makaron' :)
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
:D
Usuńbardzo fajne urozmaicenie zwykłych placków :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :D
UsuńJak malowane :D
OdpowiedzUsuń:*
UsuńJakie fajne połączenie!!! Bazylia...orzechy...wow! wow! wow! ❤
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :* :D
UsuńPlacki z cukinibardzo lubię. Muszę spróbować Twojego przepisu.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam i pozdrawiam serdecznie :)
UsuńBardzo oryginalny i ciekawy przepis. Z przyjemnością zrobiłabym sobie takie placuszki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńPyszności ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAż zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuń:D :*
UsuńMoje dziewczyny, szczególnie Natalia uwielbia takie cukiniowe placki:) tylko my robimy bez orzechów i z sosem tzatriki. Musimy spróbować twojej wersji:)
OdpowiedzUsuńJa cukiniowe placuszki uwielbiam w każdej postaci. Wersja orzechowa była małym eksperymentem, ale bardzo nam smakowała :D
UsuńZdecydowanie cukinie teraz powinniśmy wykorzystywać w kuchni. Bardzo podoba mi się, że używasz sezonowych owoców i warzyw, żeby sporządzić swoje przepisy!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję. W sezonie są najpyszniejsze :D
UsuńBardzo lubimy cukiniowe placuszki często u nasz goszczą. Twoją propozycje z chęcią byśmy spróbowały. :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńKocham cukinię, więc nie odmówię obie wypróbowania tych placuszków przy najbliższej okazji. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :*
OdpowiedzUsuń