Dziś zapraszam na kruchą i delikatną szarlotkę z owocami oraz lekką kisielową pianką. To ciasto przypomina mi smaki dzieciństwa. Idealnie komponuje się z popołudniową kawą lub kubeczkiem ciepłego kakao. Tym razem w przygotowaniach pomogły mi produkty marki Gosia - sprytne patenty.
CIASTO
- 3 szklanki mąki pszennej
- 5 jajek
- 3 łyżki cukru
- 200 g masła
- 32 g cukru waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
NADZIENIE
- 1 kg startych jabłek (zasmażanych)
- 400 g śliwek (świeżych lub z kompotu)
- około 100 g powideł śliwkowych
- 2 opakowania kisielu
- około 3/4 szklanki cukru
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
Przygotowanie
KROK 1. Żółtka oddzielamy od białek. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy masło, cukier (zwykły i waniliowy), proszek do pieczenia oraz żółtka, siekamy wszystko nożem i energicznie zagniatamy. Powstałe ciasto dzielmy na dwie części, owijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażalnika na około 40 minut.KROK 2. Z białek ubijamy sztywną pianę. W trakcie ubijania dodajemy do nich cukier, a na koniec kisiele oraz 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia.KROK 3. Blaszkę o wymiarach 36 cm x 24,5 cm wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim jedną część ciasta (możemy je zetrzeć na tarce o grubych oczkach). Na ciasto układamy zasmażone jabłka, pokrojone śliwki (użyłam tych z kompotu) oraz kilka łyżeczek powideł śliwkowych. Na warstwę owocową układamy piankę kisielową, a na nią ścieramy drugą część ciasta.KROK 4. Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 50 minut. Po ostygnięciu możemy posypać ciasto cukrem pudrem.
Ciasto idealnie komponuje się z popołudniową kawą, ale może stanowić także samodzielny deser.
W przygotowaniu ciasta wykorzystałam sprytne patenty oferowane przez markę Gosia. Do pieczenia użyłam papieru obustronnie powlekanego silikonem, który nie przywiera do ciasta ani formy oraz zapobiega przypalaniu. Pomocna była także folia z ucinarką, w którą owinęłam 2 porcje ciasta przed włożeniem ich do zamrażalki. Folia bardzo łatwo odwija się od rolki oraz wygodnie się odcina, dzięki bezpiecznej ucinarce. Serdecznie polecam te produkty, które z pewnością ułatwią nam pracę w kuchni.
Sprytne patenty od Gosi ułatwiają mi wypieki ciast, ciasteczek, a także mięs i ryb. Są niezastąpione w mrożeniu i pakowaniu. Już nie muszę co dzień rano "walczyć" z przyklejającą się folią spożywczą przy pakowaniu kanapek. Folia od Gosi jest wytrzymała, łatwo się odwija i świetnie odrywa.Gorąco zapraszam do poznania i wypróbowania produktów marki Gosia.Całą ofertę można znaleźć na stronie internetowej:
Bajeczne ciasto, fajny pomysł z pianką kisielową :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSuper! Też będę musiała niedługo znów zrobić szarlotkę :) Twój pomysł z kisielem ciekawy :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i serdecznie polecam tę wersję :)
UsuńWygląda cudownie - fajne ciacho na letnie popołudnie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńPołączenie śliwek z jabłkami brzmi bosko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D :*
UsuńWow! Super ciacho!Podoba mi się ten przepis :).
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńAh pyszności :) Świetny pomysł na urozmaicenie szarlotki. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńBardzo smacznie wygląda :) Pozdrawiam serdecznie
OdpowiedzUsuńDziękuję i również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńPyszności! :) Żadna szarlotka nie równa się tej domowej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Oj, to prawda :D
UsuńWygląda smakowicie. Jeszcze nie próbowałam takiego ciasta :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i gorąco polecam :D
UsuńUwielbiam, moja mama nam często takie ciasta robiła :-)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam :D Smaki dzieciństwa <3
UsuńCiasta z owocami i piankami bardzo lubię. Są pyszne :)
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńCudowne ciasto
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńFajne to nadzienie jabłkowo śliwkowe :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Dziewczyny :* Pozdrawiam :D
UsuńSą takie smakołyki, od których nie można oderwać wzroku i ta szarlotka właśnie się do nich zalicza! Jestem pewna, że zachwyciłaby całą moją rodzinę :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) Pozdrawiam ciepło :*
Usuńraj dla podniebienia!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńJak zawsze pysznie tu u Ciebie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńWprost propocorcjonalne do mojej ochoty na takie ciasto. :D
OdpowiedzUsuń:D
Usuńmam słabość do ciast z jabłkami, bo nie są za słodkie :)
OdpowiedzUsuńJa także :D Pozdrawiam :*
UsuńPołączenie jabłek ze śliwkami w nadzieniu szarlotkowym to jest to! Na pewno też tak wypróbuję następnym razem - świetny patent, podkradam :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :) Serdecznie polecam to połączenie. Pozdrawiam ciepło :)
Usuńuwielbiam takie ciasta :) nadzienie można dowolnie wymyślać :) Pycha !
OdpowiedzUsuńpozdrawiam,
Kaśka
http://tradycyjnakuchnia.blogspot.com/
To prawda :D Serdecznie dziękuję i pozdrawiam :*
Usuń