Uwielbiam agrest, który jest typowo polską rośliną. Kiedy byłam małą dziewczynką, pomagałam zrywać go Babci, która robiła z niego soki, dżemy oraz piekła ciasta z jego dodatkiem. Zawsze przegryzałam skórkę i wysysałam środek ;) Teraz wiem, że cały owoc ma mnóstwo wartości odżywczych, a do bezpośredniego spożycia warto wybierać odpowiednio dojrzałe owoce, które są o wiele słodsze i miększe. Agrest zawiera witaminę C, B, A oraz magnez, żelazo, wapń, potas, fosfor, a także błonnik. Postanowiłam zamknąć go w słoiczkach i przygotować słodko - kwaskowy dżem, który przypomni nam smak lata zimą. Dżem agrestowy jest idealny do ciast, naleśników, drożdżówek i kanapek. Dzisiejsza wersja jest prosta i błyskawiczna, więc zrobienie go będzie wręcz obowiązkowe :D
- 1 kg agrestu
- 0,5 kg cukru żelującego 2:1
Przygotowanie
Agrest obieramy z szypułek, dokładnie myjemy i rozgniatamy. Następnie zasypujemy go cukrem żelującym, wstawiamy na gaz i gotujemy 3 - 4 minuty od momentu zawrzenia. Powstałą, gorącą mieszankę przelewamy do słoiczków, dokładnie zakręcamy i ustawiamy do góry dnem.
Dżem idealnie komponuje się z naleśnikami, którym nadaje delikatnie kwaskową nutę.
Kocham agrest :) Zwłaszcza świeżo zerwane z krzaczka :) Dlatego lato to moja ulubiona pora roku - najpierw truskawki, jagody, czereśnie... Kocham :)
OdpowiedzUsuńO tak! Ja też kocham agrest i kocham lato - właśnie za te cudowne dary natury :D Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńMy też jako małe szkraby leciałyśmy z miseczkami zrywać agrest na ogródku, bo wiedziałyśmy, że mama upiecze nasze ulubione ciasto Skubaniec z tymi owocami :D Dzisiaj nadal te owoce uwielbiamy ale mamy tylko jeden mały krzaczek, który już dawno jest oskubany przez każdego kto akurat obok niego przechodzi :D
OdpowiedzUsuńI tak Wam zazdroszczę tego krzaczka. U mnie pełne pięknych owoców krzaczki już tylko we wspomnieniach. Pozostały mi tylko te sklepowe i te otrzymane od życzliwych działkowców :D
UsuńAgrestu nie jadłam od bardzo dawna, dopiero w tym roku znów delektowałam się jego smakiem. Dżem musi smakować pysznie :)
OdpowiedzUsuńAgrest jest pyszny! Dżemik gorąco polecam, tymbardziej, że jest prosty i szybki w przygotowaniu :) Pozdrawiam :)
UsuńKasiu bardzo pyszny dżem, zdjęcie piękne 😆
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana! :* Pozdrawiam ciepło :)
UsuńUwielbiam smak agrestu :-) a dżemik z niego jest pyszny :-)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam :D
UsuńDżem agrestowy wymiata - jeden z moich ulubionych! :)
OdpowiedzUsuńMoich też :D
UsuńAgrest prosto z krzaczka to moje miłe wspomnienie z dzieciństwa :) Taki dżem musi smakować super i taki prosty do zrobienia, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Smaki dzieciństwa są najlepsze! :D
UsuńIdealny sposób na dłuższy okres cieszenia się smakiem agrestu! Z pewnością jest to niedoceniany owoc. A szkoda, bo smakuje pysznie :)
OdpowiedzUsuńTo prawda - bardzo niedoceniony, a rdzennie polski, pyszny i zdrowy :)
UsuńJadłam i robiłam wiele dżemów, ale takiego chyba jeszcze nie miała okazji spróbować.
OdpowiedzUsuńZatem serdecznie polecam :D
UsuńA ja nigdy takiego dżemu nie jadłam :(
OdpowiedzUsuńA więc czas najwyższy :D Pozdrawiam ciepło :*
UsuńSama na ogródku mam krzaczek agrestu a owoce bardzo szybko z niego znikają. Mam wrażenie, że agrest w naszej kuchni wykorzystujemy bardzo rzadko. Moja mam mówiła mi, że kiedyś jej babcia do kompotu z czereśni dodawała właśnie agrest, żeby kompot nie miał mdłego smaku.
OdpowiedzUsuńDżemik rewelacyjny.
Dziękuję bardzo :D Babcie wiedziały co dobre i jak najlepiej wykorzystać te pyszne owoce :) Pozdrawiam :*
UsuńAle fajnie wygląda, jak smakowicie :D
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
Usuńja w tym roku też zrobiłam dżem agrestowy :)
OdpowiedzUsuńI bardzo dobrze! Samo najlepsze :D
UsuńAgrest jest pyszny, chociaż coraz trudniej dostępny. Sprzedawany najczęściej w małych pojemniczkach. Dżem pycha!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) U mnie na szczęście można go kupić na kilogramy :D
Usuńpędzę po agrest, żeby zrobić to cudo <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Serdecznie polecam :*
Usuńwiem, że zdrowo...ale nie lubię. od dzieciństwa, nie umiem się przekonać
OdpowiedzUsuń:D Może jednak warto? Smak zmienia się z wiekiem ;) Pozdrawiam ciepło :)
UsuńNigdy nie jadłam dżemu z agrestu, wygląda bosko !
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i gorąco polecam :D
UsuńJa agrest uwielbiam.Jak tylko na działce był na krzakach dojrzały to od razu zjadłam.Niestety maczniak zaatakował i trzeba było wyrwać wszystkie krzaki.Na targowisku mało jest w sprzedaży agrestu.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńOj szkoda, że szkodnik zaatakował krzaki z agrestem. U mnie w sprzedaży jest sporo agresu. Pan w warzywniaka, musiał go nawet wyrzucić, bo się nie sprzedawał, eh... Pozdrawiam ciepło :*
UsuńAgrest to smak mojego dzieciństwa :) Teraz niestety nie jest tak łatwo mi go dostać. A z tego co pamiętam agrestowy dżem smakuje wspaniale :)
OdpowiedzUsuńMojego także <3 Uwielbiam wszystko co agrestowe :D
UsuńPrzecudnie błyszcząca dobroć agrestowa :) Zabieram przepis do wypróbowania, jak tylko dorwę na bazarku dorodny agrest :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :)
UsuńAż mnie świerzbią rączki żeby zrobić :D Myślisz, że jak użyję żelfixu 2:1 i cukier zwykły w ilości jaki podałaś też wyjdzie?
OdpowiedzUsuńUżywałam tylko żelfixu, ale można popróbować ;)
Usuń