2016-06-08

Sernik wiedeński Babci Marysi

Uwielbiam sernik wiedeński, ale ten z przepisu Babci Marysi jest wyjątkowy. Dlaczego? Ponieważ jest niezwykle delikatny, puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Babcia piekła go według swojej sprawdzonej receptury, dodając do niego dużo jajek, budynie waniliowe oraz ugotowane ziemniaki, które nadają ciastu tej bajecznej delikatności. Sernik pięknie wyrasta i błyskawicznie znika - serdecznie polecam :D
sernik wiedeński babci marysi
Potrzebne składniki

CIASTO
- 1 kg tłustego sera twarogowego
- 8 jajek
- 250 g masła
- 2 szklanki drobnego cukru
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
+ rodzynki i posiekane orzechy włoskie

POLEWA KAKAOWA
- 60 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka wody
- 4 łyżki cukru pudru

DODATKI
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy i studzimy, a następnie mielimy je wraz z serem białym w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło ucieramy z cukrem (drobnym i waniliowym) oraz żółtkami, a następnie dodajemy mąkę pszenną i 2 budynie waniliowe. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i ziemniaki oraz obtoczone w mące rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.
KROK 2. Masę sernikową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (możemy go także wysmarować masłem i posypać bułką tartą). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.
KROK 3. Na koniec przygotowujemy polewę kakaową. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę wody, kakao oraz cukier puder i zagotowujemy (energicznie mieszając). Gotową polewę nakładamy na wierzch lekko ostudzonego sernika, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do ostudzenia i stężenia polewy.
sernik wiedeński

sernik z ziemniakami

69 komentarzy:

  1. Jak ja dawno nie jadłam tego sernika. Babcine przepisy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :D Babcie wiedzą co dobre :D

      Usuń
    2. Kasiu, twój sernik znowu w piecu! Na specjalne życzenie mojej mamy!(A jej rzadko coś smakuje! :-) )Buziaczki!

      Usuń
  2. Ja się wpraszam na ten serniczek

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kasiu droga! Twój sernik znów jest w piekarniku! Tylko tym razem mam mało sera i robię trochę na wyczucie! :-) Przekonam się czy mniejszy trzeba piec krócej? Dorota

      Usuń
    2. Przymierzam się do kolejnego! Wesołych Świąt! Dorota

      Usuń
  3. Sernik wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam jaki wspaniały :-) zjadłabym duży kawałek :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. ależ on pięknie i smakowicie wygląda :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Oj kusisz tymi sernikami. To jest moje najlepsze ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach dlaczego ! Ach.. czmeu ja nie mam ręki do serników, tak to muszę obejść się ze smakiem

    OdpowiedzUsuń
  8. Czwarty dzień bez słodyczy, a tu takie cuda :)

    OdpowiedzUsuń
  9. nic się nie może równać z babcinymi wypiekami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Sernik Babci Marysi wygląda fantastycznie. Przepis wydaje się być wręcz idealny. Wspaniała... hmmm konsystencja (brakło mi, aż słowa by wyrazić mój zachwyt) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj, dziękuję bardzo :* A sernik naprawdę jest wyjątkowy - delikatny i puszysty, taki jak lubię :)

      Usuń
  11. Takie klasyczne przepisy bardzo lubię. Mają swój klimacik :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Takie serniki bardzo lubi mój Teść.. kawał dobrego ciasta! ;-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Podziwiam zazdrośnie i przeogromnie!!! :D Bo kompletnie nie mam ręki do sernika wiedeńskiego - za każdym razem jak robię (z różnych przepisów i serów) wychodzi mi oklapnięty kapec :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam zatem ten - rośnie jak na drożdżach ;) Pozdrawiam :*

      Usuń
  14. wspaniały wypiek na rodzinne imprezy i nie tylko :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam serniki,a ten wygląda wspaniale i bardzo kusi. :-) Pozdrawiam ciepło. :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. WOW ! wygląda genialnie, musiał być pyszny.

    OdpowiedzUsuń
  17. Wygląda idealnie!! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  18. Pierwszy raz spotykam się z sernikiem z ziemniakami, który by tak pięknie wyglądał, koniecznie wypróbuje!

    OdpowiedzUsuń
  19. Rzadko piekę serniki, ale Twój muszę wypróbować! Wygląda bardzo apetycznie, a rekomendacja babci robi swoje :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Dzisiaj, gdy jestem głodna, trafiam na same pyszności :<
    >FOXYDIET<

    OdpowiedzUsuń
  21. Ale sobie narobiłam smaka na sernik :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Nie ma to jak rodzinne sprawdzone receptury :) Sernik wygląda bajecznie :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Jeju jak on pysznie wygląda! Ubóstwiamy serniki i wszelkie ich odmiany!

    OdpowiedzUsuń
  24. Super sprawa! Wygląda obłędnie puszyście :)

    OdpowiedzUsuń
  25. Kocham serniki w każdej postaci, a ta polewa czekoladowa z wiórkami kojarzy mi się z dzieciństwem.

    OdpowiedzUsuń
  26. Ta puszystość jest doskonale widoczna na zdjęciu! O patencie z ziemniakami pierwszy raz słyszę. Koniecznie muszę zrobić ten sernik na święta, dlatego zapisuję go do zakładek. Mam nadzieję, że o nim nie zapomnę! :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie polecam :) U mnie na święta też zagości :D

      Usuń
  27. Przepis zapowiada się genialnie, może zrobię taki sernik na Święta, wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  28. na jaka foremka jest ten przepis?

    OdpowiedzUsuń
  29. Sernik wygląda bardzo konkretnie. Kawał porządnego deseru. Zgłodniałam :)

    OdpowiedzUsuń