Uwielbiam sernik wiedeński, ale ten z przepisu Babci Marysi jest wyjątkowy. Dlaczego? Ponieważ jest niezwykle delikatny, puszysty i wprost rozpływa się w ustach. Babcia piekła go według swojej sprawdzonej receptury, dodając do niego dużo jajek, budynie waniliowe oraz ugotowane ziemniaki, które nadają ciastu tej bajecznej delikatności. Sernik pięknie wyrasta i błyskawicznie znika - serdecznie polecam :D
CIASTO
- 1 kg tłustego sera twarogowego
- 8 jajek
- 250 g masła
- 2 szklanki drobnego cukru
- 2 budynie waniliowe
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 ugotowane ziemniaki
- 1 cukier waniliowy
- szczypta soli
+ rodzynki i posiekane orzechy włoskie
POLEWA KAKAOWA
- 60 g masła
- 1 łyżka kakao
- 1 łyżka wody
- 4 łyżki cukru pudru
DODATKI
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki gotujemy i studzimy, a następnie mielimy je wraz z serem białym w maszynce na drobnym sitku. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy z nich pianę z dodatkiem szczypty soli. Masło ucieramy z cukrem (drobnym i waniliowym) oraz żółtkami, a następnie dodajemy mąkę pszenną i 2 budynie waniliowe. Do powstałej masy dodajemy zmielony ser i ziemniaki oraz obtoczone w mące rodzynki i posiekane orzechy włoskie. Na koniec do masy serowej dodajemy ubitą pianę i delikatnie mieszamy.KROK 2. Masę sernikową przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia (możemy go także wysmarować masłem i posypać bułką tartą). Blaszkę wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.KROK 3. Na koniec przygotowujemy polewę kakaową. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy łyżkę wody, kakao oraz cukier puder i zagotowujemy (energicznie mieszając). Gotową polewę nakładamy na wierzch lekko ostudzonego sernika, posypujemy wiórkami kokosowymi i odstawiamy do ostudzenia i stężenia polewy.
Jak ja dawno nie jadłam tego sernika. Babcine przepisy są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D Babcie wiedzą co dobre :D
UsuńKasiu, twój sernik znowu w piecu! Na specjalne życzenie mojej mamy!(A jej rzadko coś smakuje! :-) )Buziaczki!
UsuńJa się wpraszam na ten serniczek
OdpowiedzUsuńZapraszam ;)
UsuńKasiu droga! Twój sernik znów jest w piekarniku! Tylko tym razem mam mało sera i robię trochę na wyczucie! :-) Przekonam się czy mniejszy trzeba piec krócej? Dorota
UsuńI jak serniczek?
UsuńPrzymierzam się do kolejnego! Wesołych Świąt! Dorota
UsuńWesołych Kochana! :*
UsuńSernik wygląda rewelacyjnie. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńDziękuję serdecznie :*
UsuńMniam jaki wspaniały :-) zjadłabym duży kawałek :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuńależ on pięknie i smakowicie wygląda :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* <3
UsuńOj kusisz tymi sernikami. To jest moje najlepsze ciasto!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńAch dlaczego ! Ach.. czmeu ja nie mam ręki do serników, tak to muszę obejść się ze smakiem
OdpowiedzUsuńAle ten musi się po prostu udać! Gorąco polecam :D
UsuńCzwarty dzień bez słodyczy, a tu takie cuda :)
OdpowiedzUsuńOj tam, oj tam :D
Usuńnic się nie może równać z babcinymi wypiekami :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńSernik Babci Marysi wygląda fantastycznie. Przepis wydaje się być wręcz idealny. Wspaniała... hmmm konsystencja (brakło mi, aż słowa by wyrazić mój zachwyt) :)
OdpowiedzUsuńOj, dziękuję bardzo :* A sernik naprawdę jest wyjątkowy - delikatny i puszysty, taki jak lubię :)
UsuńMmmmmm... Pycha! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńTakie klasyczne przepisy bardzo lubię. Mają swój klimacik :)
OdpowiedzUsuńTo prawda - smaki dzieciństwa :D
UsuńTakie serniki bardzo lubi mój Teść.. kawał dobrego ciasta! ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPodziwiam zazdrośnie i przeogromnie!!! :D Bo kompletnie nie mam ręki do sernika wiedeńskiego - za każdym razem jak robię (z różnych przepisów i serów) wychodzi mi oklapnięty kapec :(
OdpowiedzUsuńPolecam zatem ten - rośnie jak na drożdżach ;) Pozdrawiam :*
Usuńwspaniały wypiek na rodzinne imprezy i nie tylko :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam serniki,a ten wygląda wspaniale i bardzo kusi. :-) Pozdrawiam ciepło. :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również ciepło pozdrawiam :)
UsuńWOW ! wygląda genialnie, musiał być pyszny.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i potwierdzam - był pyszny :D
UsuńWygląda idealnie!! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Serdecznie dziękuję :)
UsuńPierwszy raz spotykam się z sernikiem z ziemniakami, który by tak pięknie wyglądał, koniecznie wypróbuje!
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :D Pozdrawiam ciepło :)
UsuńBabcine wypieki są najlepsze :)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D
UsuńRzadko piekę serniki, ale Twój muszę wypróbować! Wygląda bardzo apetycznie, a rekomendacja babci robi swoje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i bardzo polecam ten przepis :D
UsuńDzisiaj, gdy jestem głodna, trafiam na same pyszności :<
OdpowiedzUsuń>FOXYDIET<
:D Dziękuję ;)
UsuńAle sobie narobiłam smaka na sernik :)
OdpowiedzUsuńTrzeba koniecznie upiec :D Pozdrawiam ciepło :*
UsuńNie ma to jak rodzinne sprawdzone receptury :) Sernik wygląda bajecznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńPyszny serniczek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Aniu :)
UsuńJeju jak on pysznie wygląda! Ubóstwiamy serniki i wszelkie ich odmiany!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ja również :D
UsuńSuper sprawa! Wygląda obłędnie puszyście :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńKocham serniki w każdej postaci, a ta polewa czekoladowa z wiórkami kojarzy mi się z dzieciństwem.
OdpowiedzUsuńO tak... Smaki dzieciństwa <3
UsuńTa puszystość jest doskonale widoczna na zdjęciu! O patencie z ziemniakami pierwszy raz słyszę. Koniecznie muszę zrobić ten sernik na święta, dlatego zapisuję go do zakładek. Mam nadzieję, że o nim nie zapomnę! :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :) U mnie na święta też zagości :D
UsuńPrzepis zapowiada się genialnie, może zrobię taki sernik na Święta, wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i gorąco polecam :)
Usuńna jaka foremka jest ten przepis?
OdpowiedzUsuńKlasyczna tortownica - 24 cm :)
UsuńSernik wygląda bardzo konkretnie. Kawał porządnego deseru. Zgłodniałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo 🧡🧡
Usuń