Szybko i prosto, ale smacznie i wyraziście. Tym zdaniem można określić pikantną potrawkę z warzyw oraz kurczaka z nutą świeżego rozmarynu. Danie jest idealne dla wszystkich smakoszy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Potrawka jest bardzo aromatyczna i mimo swej prostoty pozwala ucieszyć kubki smakowe. Świetnie komponuje się z kaszą jaglaną, która pozwala złagodzić ostrość nadaną przez paprykę Habanero.
- pierś z kurczaka
- 3/4 szklaki bulionu drobiowego
- 1 cebula biała
- 1 papryka czerwona
- 1/3 papryki Habanero*
- 2 marchewki
- 2 ząbki czosnku
- 2 gałązki świeżego rozmarynu
- olej rzepakowy
- sól i pieprz
+ kasza jaglana
* Papryka Habanero jest bardzo ostra, dlatego należy dodawać ją do potrawy z umiarem.
Przygotowanie
KROK 1. Kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobno rozmaryn oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skrapiamy olejem. Paski kurczaka dokładnie nacieramy i na chwilę odstawiamy. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na oleju rzepakowym. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w paski marchewki oraz paprykę, a także drobno pokrojoną paprykę Habanero. Warzywa smażymy około 5 minut.KROK 2. Po tym czasie do warzyw dodajemy doprawione paski kurczaka, chwilę wszystko razem smażymy, a następnie podlewamy bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Potrawkę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gotową potrawkę podajemy z kaszą jaglaną, ugotowaną w lekko osolonej wodzie.
lubię takie dania na szybko. wygląda pysznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTaki obiad to ja rozumiem! :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńMniamm z kaszą jaglaną. Pozdrawiam Kasiu -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Buziaki :*
UsuńPotwierdzam - tak ostrej papryki dawno nie jadłam ;) Popełniłam kiedyś błąd i sypnęłam za dużo na cukinię, przeznaczoną do grillowania. Nie polecam.
OdpowiedzUsuńJak pierwszy raz ją kupiłam to ugryzłam spory kawałek dla sprawdzenia ostrości. Więcej już tak nie zrobię... ;)
UsuńMm muszę wypróbować :) Może udałoby się skombinować składniki na jutrzejszy obiadek :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam - prosto, smacznie i wyraziście :D
UsuńJesli na ostro to na kolacje z przyjaciolmi :) dzieciom bym nie podala. polaczenie fajne, na pewno przetestuje
OdpowiedzUsuńDziękuje i serdecznie polecam. Fakt - dla Maluszków może być za ostre :) Pozdrawiam :)
UsuńPiękne słoneczne danie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńUwielbiam takie pikantne potrawy. Wygląda bardzo apetycznie :) Świetny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
Usuńbardzo przyjemne. mam już dość tłustego jedzenia, więc chętnie zjem coś w tym typie, pozdrawiam, zapraszam
OdpowiedzUsuńmichał
swiat-bez-barier.blogspot.com
Serdecznie dziękuję i polecam :D POzdrawiam :*
UsuńCudnie podane i mega smacznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńJak potrawka jest pikantna to biorę w ciemno i nie pytam się o składniki :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńTo musi być bardzo aromatyczne danie :D Prezentuje się wspaniale :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuńtakie szybkie obiady lubię najbardziej :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPyszny obiadzik i jaki szybki do przyrządzenia! Takie lubię najbardziej ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń