2016-06-12

Pikantna potrawka warzywna z kurczakiem

Szybko i prosto, ale smacznie i wyraziście. Tym zdaniem można określić pikantną potrawkę z warzyw oraz kurczaka z nutą świeżego rozmarynu. Danie jest idealne dla wszystkich smakoszy, którzy nie mają zbyt wiele czasu na gotowanie. Potrawka jest bardzo aromatyczna i mimo swej prostoty pozwala ucieszyć kubki smakowe. Świetnie komponuje się z kaszą jaglaną, która pozwala złagodzić ostrość nadaną przez paprykę Habanero.
Pikantna potrawka warzywna z kurczakiem
Potrzebne składniki

- pierś z kurczaka 
- 3/4 szklaki bulionu drobiowego
- 1 cebula biała
- 1 papryka czerwona
- 1/3 papryki Habanero* 
- 2 marchewki 
- 2 ząbki czosnku 
- 2 gałązki świeżego rozmarynu 
- olej rzepakowy 
- sól i pieprz 
+ kasza jaglana 
* Papryka Habanero jest bardzo ostra, dlatego należy dodawać ją do potrawy z umiarem.
Przygotowanie
KROK 1. Kurczaka kroimy w paski, oprószamy solą i pieprzem, dodajemy posiekany drobno rozmaryn oraz przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skrapiamy olejem. Paski kurczaka dokładnie nacieramy i na chwilę odstawiamy. W tym czasie cebulę kroimy w piórka i szklimy ją na oleju rzepakowym. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej pokrojone w paski marchewki oraz paprykę, a także drobno pokrojoną paprykę Habanero. Warzywa smażymy około 5 minut.

KROK 2. Po tym czasie do warzyw dodajemy doprawione paski kurczaka, chwilę wszystko razem smażymy, a następnie podlewamy bulionem drobiowym i dusimy pod przykryciem około 15 minut, aż warzywa będą odpowiednio miękkie. Potrawkę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Pikantna potrawka warzywna z kurczakiem
Gotową potrawkę podajemy z kaszą jaglaną, ugotowaną w lekko osolonej wodzie.
Pikantna potrawka warzywna z kurczakiem

28 komentarzy:

  1. lubię takie dania na szybko. wygląda pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mniamm z kaszą jaglaną. Pozdrawiam Kasiu -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Potwierdzam - tak ostrej papryki dawno nie jadłam ;) Popełniłam kiedyś błąd i sypnęłam za dużo na cukinię, przeznaczoną do grillowania. Nie polecam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak pierwszy raz ją kupiłam to ugryzłam spory kawałek dla sprawdzenia ostrości. Więcej już tak nie zrobię... ;)

      Usuń
  4. Mm muszę wypróbować :) Może udałoby się skombinować składniki na jutrzejszy obiadek :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jesli na ostro to na kolacje z przyjaciolmi :) dzieciom bym nie podala. polaczenie fajne, na pewno przetestuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuje i serdecznie polecam. Fakt - dla Maluszków może być za ostre :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  6. Uwielbiam takie pikantne potrawy. Wygląda bardzo apetycznie :) Świetny pomysł na wykorzystanie kaszy jaglanej :)

    OdpowiedzUsuń
  7. windy dla niepełnosprawnychponiedziałek, 13 czerwca, 2016

    bardzo przyjemne. mam już dość tłustego jedzenia, więc chętnie zjem coś w tym typie, pozdrawiam, zapraszam
    michał
    swiat-bez-barier.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak potrawka jest pikantna to biorę w ciemno i nie pytam się o składniki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To musi być bardzo aromatyczne danie :D Prezentuje się wspaniale :D

    OdpowiedzUsuń
  10. takie szybkie obiady lubię najbardziej :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pyszny obiadzik i jaki szybki do przyrządzenia! Takie lubię najbardziej ;)

    OdpowiedzUsuń