2016-06-27

Penne z grzybami w śmietanie

Sezon na grzyby otwarty. Uwielbiam ten czas! :) Dzisiaj zapraszam na szybki, pożywny, smakowity i pachnący lasem obiad. Zestawienie penne ze świeżymi grzybkami w śmietanie to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
Penne z grzybami w śmietanie
Potrzebne składniki

- około 500 g grzybów
- 1 cebula biała
- 200 g śmietany
- plaster masła
- sól i pieprz
+ makaron penne

Przygotowanie
KROK 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i przelewamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy sparzone grzyby i dusimy je na wolnym ogniu około 25 minut. 

KROK 2. Po tym czasie dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Powstały sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem penne i gotowe! :)
Penne z grzybami w śmietanie

38 komentarzy:

  1. Super, uwielbiam takie potrawy, muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa jestem jak by wyszło gdyby zamienić śmietanę na jogurt :)
    Ale penne z grzybami ubóstwiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że śmiało można spróbować. W lżejszej wersji świetnie sprawdzi się jogurt grecki :) Pozdrawiam :)

      Usuń
  3. Bardzo lubię wszelkiego rodzaju makarony. Twój przepis wygląda bardzo pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam ostatnio takie danie :) tylko dodałam kurczaka :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też to miałam zrobić ;) Nastepnym razem wypróbuję takie połączenie :D

      Usuń
  5. oh , kocham takie dania, aż zrobiłam sie bardzooo głodna ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Narobiłaś mi apetytu, bo wieki nie jadłam grzybów i w takiej wersji z makaronem jeszcze nie próbowałam :) Ściągam przepis i wypróbuję jak tylko będę miała grzybki :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie polecam :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  7. Makarony u mnie jak pewnie już wiesz akceptowane są w każdej postaci ;) taka wersja myślę, że zostałaby w mojej kuchni na dłużej :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Super makaron, prosty, smaczny i pachnący, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Nie wiem skąd mi się wzięły lody w nazwie, ale zaintrygował mnie taki dodatek. ;___;
    Uwielbiam makarony, a grzyby, choć ciężkostrawne, również. Jak tylko będą, to zrobię.

    OdpowiedzUsuń
  10. U mnie jeszcze nie ma grzybów. Ale są kurki. Dzisiaj również pałaszowałam makaron, tyle, że z kurkami. Robisz sosik grzybowy tak, jak ja. Zupełnie moja kuchnia. Uwielbiam takie podanie. Prosto, ale baaaardzo smacznie. Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Z kurkami też musi smakować wybornie - uwielbiam kurki <3 Pozdrawiam serdecznie :*

      Usuń
  11. Bardzo apetyczne danie :-) nie widziałam jeszcze grzybków :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję :) My już pierwsze znaleźliśmy :D

      Usuń
  12. Grzybów jeść nie mogę i jakoś specjalnie mnie do nich nie ciągnie, ale danie prezentuje siw cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Grzybów jeść nie mogę i jakoś specjalnie mnie do nich nie ciągnie, ale danie prezentuje siw cudownie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Szkoda - ja uwielbiam grzybki. Ale serdecznie dziękuję :*

      Usuń
  14. Ja bardzo lubię grzyby ,ale się na nich nie znam.Ale jak zobaczę na targu i przepis wypróbuję.Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. taki makaron z grzybami to marzenie! i ten śmietanowy sos - przepyszne danie :)!

    OdpowiedzUsuń
  16. Lubimy dania z grzybami ale jakoś sporadycznie je jadamy :) Makaron wygląda bardzo apetycznie i już wyobrażamy sobie jego smak :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Oj zjadłabym! Nie ma rady, na grzyby do lasu trzeba się udać :)

    OdpowiedzUsuń