Sezon na grzyby otwarty. Uwielbiam ten czas! :) Dzisiaj zapraszam na szybki, pożywny, smakowity i pachnący lasem obiad. Zestawienie penne ze świeżymi grzybkami w śmietanie to prawdziwa uczta dla kubków smakowych.
- około 500 g grzybów
- 1 cebula biała
- 200 g śmietany
- plaster masła
- sól i pieprz
+ makaron penne
Przygotowanie
KROK 1. Grzyby dokładnie oczyszczamy, kroimy na mniejsze kawałki i przelewamy wrzątkiem. Cebulę kroimy w kostkę, szklimy ją na maśle, a następnie dodajemy sparzone grzyby i dusimy je na wolnym ogniu około 25 minut.KROK 2. Po tym czasie dodajemy śmietanę, zagotowujemy i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Powstały sos mieszamy z ugotowanym al dente makaronem penne i gotowe! :)
Super, uwielbiam takie potrawy, muszę wypróbować ten przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :D
UsuńCiekawa jestem jak by wyszło gdyby zamienić śmietanę na jogurt :)
OdpowiedzUsuńAle penne z grzybami ubóstwiam :)
Myślę, że śmiało można spróbować. W lżejszej wersji świetnie sprawdzi się jogurt grecki :) Pozdrawiam :)
UsuńBardzo lubię wszelkiego rodzaju makarony. Twój przepis wygląda bardzo pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo Małgosiu :*
UsuńJadłam ostatnio takie danie :) tylko dodałam kurczaka :)
OdpowiedzUsuńTeż to miałam zrobić ;) Nastepnym razem wypróbuję takie połączenie :D
UsuńWygląda apetycznie! :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :D
Usuńoh , kocham takie dania, aż zrobiłam sie bardzooo głodna ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńNarobiłaś mi apetytu, bo wieki nie jadłam grzybów i w takiej wersji z makaronem jeszcze nie próbowałam :) Ściągam przepis i wypróbuję jak tylko będę miała grzybki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńMakarony u mnie jak pewnie już wiesz akceptowane są w każdej postaci ;) taka wersja myślę, że zostałaby w mojej kuchni na dłużej :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :) Pozdrawiam :*
UsuńSuper makaron, prosty, smaczny i pachnący, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńNie wiem skąd mi się wzięły lody w nazwie, ale zaintrygował mnie taki dodatek. ;___;
OdpowiedzUsuńUwielbiam makarony, a grzyby, choć ciężkostrawne, również. Jak tylko będą, to zrobię.
Serdecznie polecam :D
UsuńU mnie jeszcze nie ma grzybów. Ale są kurki. Dzisiaj również pałaszowałam makaron, tyle, że z kurkami. Robisz sosik grzybowy tak, jak ja. Zupełnie moja kuchnia. Uwielbiam takie podanie. Prosto, ale baaaardzo smacznie. Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Z kurkami też musi smakować wybornie - uwielbiam kurki <3 Pozdrawiam serdecznie :*
Usuńpyszna klasyka :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczne danie :-) nie widziałam jeszcze grzybków :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) My już pierwsze znaleźliśmy :D
UsuńGrzybów jeść nie mogę i jakoś specjalnie mnie do nich nie ciągnie, ale danie prezentuje siw cudownie :)
OdpowiedzUsuńGrzybów jeść nie mogę i jakoś specjalnie mnie do nich nie ciągnie, ale danie prezentuje siw cudownie :)
OdpowiedzUsuńSzkoda - ja uwielbiam grzybki. Ale serdecznie dziękuję :*
UsuńJa bardzo lubię grzyby ,ale się na nich nie znam.Ale jak zobaczę na targu i przepis wypróbuję.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bradzo i polecam :D
UsuńUwielbiam grzyby :)
OdpowiedzUsuńJa także :D
Usuńtaki makaron z grzybami to marzenie! i ten śmietanowy sos - przepyszne danie :)!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńLubimy dania z grzybami ale jakoś sporadycznie je jadamy :) Makaron wygląda bardzo apetycznie i już wyobrażamy sobie jego smak :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńOj zjadłabym! Nie ma rady, na grzyby do lasu trzeba się udać :)
OdpowiedzUsuń