Moja dzisiejsza propozycja to danie kuchni śródziemnomorskiej. Zapraszam na makaron penne otulony kremowym sosem pomidorowym z dodatkiem warzyw i świeżych ziół, podawany z greckim serem feta oraz czarnymi oliwkami. Danie przeplata w sobie różnorodne smaki i aromaty śródziemnomorskich produktów, dzięki czemu możemy przenieść się do kuchni tamtego regionu. Całość jest pożywna i niezwykle aromatyczna :D
Potrzebne składniki
SOS
- 500 g gęstego przecieru pomidorowego (użyłam Podravki)
- 2 białe cebule
- 3 ząbki czosnku
- 1 garść czarnych oliwek
- 1 garść świeżej bazylii
- 1 mała gałązka rozmarynu
- 1,5 łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- szczypta ostrej papryki
- sól do smaku
- 3 łyżki oliwy z oliwek
DODATKI
- makaron penne
- ser feta
- czarne oliwki
- listki bazylii
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na oliwie z oliwek. Czosnek drobno siekamy, dodajemy do cebuli i chwilę razem smażymy.KROK 2. Cebulkę i czosnek zalewamy gęstym przecierem pomidorowym, zagotowujemy, dodajemy 1,5 łyżeczki cukru, szczyptę ostrej papryki oraz sól (nie za dużo, ponieważ danie będziemy podawali z kawałkami słonej fety) i dusimy całość około 2 minut.KROK 3. Następnie do sosu dodajemy garść pokrojonych oliwek oraz posiekane listki bazylii i rozmarynu. Wszystko dusimy przez około 2 - 3 minuty i doprawiamy sos świeżo zmielonym pieprzem.KROK 4. Zawartość patelni miksujemy za pomocą blendera na jednolitą i kremową masę, a następnie ponownie zagotowujemy.KROK 5. Makaron penne gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie, odcedzamy i mieszamy z gorącym sosem. Podajemy z dodatkiem czarnych oliwek, sera feta i świeżej bazylii.
Pysznie i pięknie podane :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńJak pięknie się prezentuje. Idealne połączenie kolorystyczne i smakowe :) Wszystko co z fetą wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńAle pysznie :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńPysznie, zdrowo i do syta! To lubię! :)
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńMój ulubiony sos do makaronu. Mocno pomidorowy, z cebulą i czosnkiem, ... Pięknie podany :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńDanie wygląda bardzo apetycznie :-) lubię takie smaki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńTaki obiad chętnie bym zjadła ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńZamieniłabym fetę na mozzarellę i byłoby idealnie :) Robię podobne penne, ale bez sera tylko z anchois :)
OdpowiedzUsuńZ mozzarellą też będzie pysznie :D Ja znowu nie przepadam za anchois ;)
Usuńpyszne lekkie danie idealne na dzisiejsza pogodę:)
OdpowiedzUsuńTo prawda :D Serdecznie dziękuję :)
UsuńBardzo mi się podobają Twoje dania
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :D
UsuńKolejne pyszne danie na mojej liście :-) ojj.. ojj.. ta lista strasznie mi się wydłuża :-) Przyznam, że od jakiegoś czasu inspiracji kulinarnych szukam tylko u Ciebie. BA! nawet do moich książek kucharskich nie zaglądam :-D Wszystko wychodzi cuuuudownie pyszne, aż na nowo pokochałam gotowanie :-* W dodatku dana robi się szybko, a zlewie nie zalegają brudne gary. Wszystkie składniki są łatwo dostępne, a to dla mnie również bardzo ważne. Żałuję tylko tego że wcześniej do Ciebie nie trafiłam :-*
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję. Jest mi niezmiernie miło czytać takie słowa. Cieszę się, że moja pasja może inspirować także innych. To bardzo budujące. Pozdrawiam Cię serdecznie :* <3
UsuńPyszny i pożywny obiad, aż chce się go jeść :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
OdpowiedzUsuńPięknie się prezentuje :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńCudownie oblepiony makaron :) Szkoda że nie mogę Ci podkraść tego talerza dobroci wprost ze zdjęcia ;)
OdpowiedzUsuńświetne do zabrania do pracy :)
OdpowiedzUsuń