2016-06-02

Okoń z warzywami

Danie z rodzaju - szybko, zdrowo i pożywnie. Uwielbiam takie połączenia, które mogę przygotować błyskawicznie, a następnie czerpać dużą przyjemność z jedzenia, które dostarcza mi pozytywnej energii. Taki posiłek najczęściej wybieram po treningu lub kiedy chcę zjeść szybki, ale zdrowy, lekki i sycący posiłek. Poszczególne składniki dania doskonale ze sobą współgrają. Okoń jest soczysty i bardzo delikatny. Soczystości dostarczają nam również warzywa, które otula nuta oregano. Serdecznie polecam :D
Okoń z warzywami
 Potrzebne składniki 

- 400 g filetu z okonia
- 2 małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula czerwona
- 1 gałązka rozmarynu
- oliwa z oliwek
- plaster masła
- oregano
- pieprz grubo mielony
- sól do smaku
- plastry cytryny

 Przygotowanie 







KROK 1. Oczyszczony filet z okonia dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz grubo mielonym pieprzem. Ryby odstawiamy na około 10 minut.










KROK 2. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i szklimy ją delikatnie na oliwie z oliwek.










KROK 3. Cukinie kroimy w plastry, paprykę w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i dusimy wszystko, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (najlepiej, gdy będą al dente). Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i oregano.







KROK 4. Filety z okonia smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek po 2 - 3 minuty z każdej strony*. Pod koniec smażenia posypujemy je posiekanym rozmarynem.

* Optymalny czas smażenia sprawi, że ryba będzie delikatna i soczysta.

 

Warzywa nakładamy na talerze, a na nich układamy usmażoną rybę. Danie podajemy z plastrami cytryny.

W ciepłe dni polecam także przygotowanie okonia na grillu i serwowanie go z grillowanymi warzywami oraz ulubionymi sosami.
Okoń z warzywami
Jako dodatek do grillowanych ryb polecam sosy Folwarku. Ryby świetnie komponują się z remuladą duńską, sosem czosnkowym, dressingiem jogurtowym z ziołami czy lekko pikantnym sosem madziarów. Wszystkie sosy od Folwarku można znaleźć na ich stronie internetowej, na której znajdziemy również sklep:

Okoń z warzywami

38 komentarzy:

  1. Niezwykle apetyczna rybka, świetna na lekki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to smakowicie wygląda! :-)
    Obserwuję.

    OdpowiedzUsuń
  3. Pyszne połączenie rybki z warzywami :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mój ulubiony sposób podania ryby. Pyszna ryba i warzywa z patelni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Pięknie podana i pewnie pyszna ryba :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię smak okonia :-) świetnie go przyrządziłaś :-) wygląda bardzo pysznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. I znowu pysznie przyrządzona rybka. *,*

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie zestawienia lubię najbardziej. Z pewnością wypróbuję także wersję grillową :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja planuję jutro wykorzystać grillową wersję. Oby pogoda dopisała :D

      Usuń
  9. Przeapetyczne! Dawno okonka nie jadłam, jak tylko się w rybkę zaopatrzę to wypróbuję przepis na pewno :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana i polecam to połączenie :D Pozdrawiam :*

      Usuń
  10. takim obiadem to i ja bym nie pogardziła :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jak pięknie podany, super propozycja :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja jestem miłośniczką ryb. Ze względu, że nie mieszkam na wybrzeżu to nie mam stale dostępu do świeżych. Natomiast staram się jak mogę, żeby ryby pojawiły się u mnie dwa razy w tygodniu.
    Bardzo apetycznie wygląda to danie!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję Kochana. Ja także staram się, aby świeża ryba gościła na moim stole przynajmniej 2 razy w tygodniu :) Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  13. Już nawet nie wiem kiedy ostatnio przyrządzałam na obiad rybę. Danie prezentuje się świetnie! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo i koniecznie trzeba nadrobić zaległości :D :*

      Usuń
  14. Przepyszna rybka i bardzo apetycznie podana. :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Kochana ale kusisz tym talerzem Ryba plus taka gama kolorystyczna z warzyw to sukces i radość w całym domu Pieknie i swiezo już u ciebie Czekamy na wiosne....

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Czekamy, czekamy :) Już nie mogę się doczekać :) Dziękuję i pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  16. Bardzo lubię tę rybkę, cudowna wersja. Super!

    OdpowiedzUsuń
  17. Przepis na pewno wypróbuję, uwielbiam ryby, ale mój chłopak średnio za nimi przepada, mam wrażenie, że w tak kolorowej formie wsunął by cały talerz i poprosił o dokładkę :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że kolorowa wersja zachęci go do ryb :) :) Trzymam kciuki :)

      Usuń