Danie z rodzaju - szybko, zdrowo i pożywnie. Uwielbiam takie połączenia, które mogę przygotować błyskawicznie, a następnie czerpać dużą przyjemność z jedzenia, które dostarcza mi pozytywnej energii. Taki posiłek najczęściej wybieram po treningu lub kiedy chcę zjeść szybki, ale zdrowy, lekki i sycący posiłek. Poszczególne składniki dania doskonale ze sobą współgrają. Okoń jest soczysty i bardzo delikatny. Soczystości dostarczają nam również warzywa, które otula nuta oregano. Serdecznie polecam :D
Potrzebne składniki
- 400 g filetu z okonia
- 2 małe cukinie
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula czerwona
- 1 gałązka rozmarynu
- oliwa z oliwek
- plaster masła
- oregano
- pieprz grubo mielony
- sól do smaku
- plastry cytryny
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczony filet z okonia dzielimy na mniejsze kawałki i oprószamy je solą oraz grubo mielonym pieprzem. Ryby odstawiamy na około 10 minut.
KROK 2. Czerwoną cebulę kroimy w piórka i szklimy ją delikatnie na oliwie z oliwek.
KROK 3. Cukinie kroimy w plastry, paprykę w paski, dodajemy do zeszklonej cebuli i dusimy wszystko, aż warzywa będą odpowiednio miękkie (najlepiej, gdy będą al dente). Warzywa doprawiamy solą, pieprzem i oregano.
KROK 4. Filety z okonia smażymy na maśle z dodatkiem oliwy z oliwek po 2 - 3 minuty z każdej strony*. Pod koniec smażenia posypujemy je posiekanym rozmarynem.* Optymalny czas smażenia sprawi, że ryba będzie delikatna i soczysta.
Warzywa nakładamy na talerze, a na nich układamy usmażoną rybę. Danie podajemy z plastrami cytryny.
W ciepłe dni polecam także przygotowanie okonia na grillu i serwowanie go z grillowanymi warzywami oraz ulubionymi sosami.
Jako dodatek do grillowanych ryb polecam sosy Folwarku. Ryby świetnie komponują się z remuladą duńską, sosem czosnkowym, dressingiem jogurtowym z ziołami czy lekko pikantnym sosem madziarów. Wszystkie sosy od Folwarku można znaleźć na ich stronie internetowej, na której znajdziemy również sklep:
Niezwykle apetyczna rybka, świetna na lekki obiad :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :D
UsuńAleż to smakowicie wygląda! :-)
OdpowiedzUsuńObserwuję.
Dziękuję bardzo :*
UsuńPyszne połączenie rybki z warzywami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńMój ulubiony sposób podania ryby. Pyszna ryba i warzywa z patelni :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńPięknie podana i pewnie pyszna ryba :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :D
UsuńKradnę przepis :) MNIAMMMM!
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :D
UsuńBardzo lubię smak okonia :-) świetnie go przyrządziłaś :-) wygląda bardzo pysznie :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńI znowu pysznie przyrządzona rybka. *,*
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńTakie zestawienia lubię najbardziej. Z pewnością wypróbuję także wersję grillową :)
OdpowiedzUsuńJa planuję jutro wykorzystać grillową wersję. Oby pogoda dopisała :D
UsuńPrzeapetyczne! Dawno okonka nie jadłam, jak tylko się w rybkę zaopatrzę to wypróbuję przepis na pewno :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana i polecam to połączenie :D Pozdrawiam :*
Usuńtakim obiadem to i ja bym nie pogardziła :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńJak pięknie podany, super propozycja :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :*
UsuńJa jestem miłośniczką ryb. Ze względu, że nie mieszkam na wybrzeżu to nie mam stale dostępu do świeżych. Natomiast staram się jak mogę, żeby ryby pojawiły się u mnie dwa razy w tygodniu.
OdpowiedzUsuńBardzo apetycznie wygląda to danie!
Dziękuję Kochana. Ja także staram się, aby świeża ryba gościła na moim stole przynajmniej 2 razy w tygodniu :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńJuż nawet nie wiem kiedy ostatnio przyrządzałam na obiad rybę. Danie prezentuje się świetnie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i koniecznie trzeba nadrobić zaległości :D :*
UsuńPrzepyszna rybka i bardzo apetycznie podana. :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńWygląda przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńKochana ale kusisz tym talerzem Ryba plus taka gama kolorystyczna z warzyw to sukces i radość w całym domu Pieknie i swiezo już u ciebie Czekamy na wiosne....
OdpowiedzUsuńCzekamy, czekamy :) Już nie mogę się doczekać :) Dziękuję i pozdrawiam ciepło :*
UsuńBardzo lubię tę rybkę, cudowna wersja. Super!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPrzepis na pewno wypróbuję, uwielbiam ryby, ale mój chłopak średnio za nimi przepada, mam wrażenie, że w tak kolorowej formie wsunął by cały talerz i poprosił o dokładkę :)
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że kolorowa wersja zachęci go do ryb :) :) Trzymam kciuki :)
Usuń