Wypróbowałam już mnóstwo kombinacji na ciasto naleśnikowe, ale to okazało się wręcz idealne. Naleśniki są niezwykle smaczne, puszyste i delikatne, a do tego bardzo elastyczne. Świetnie nadają się do zawijania, gdyż ciasto się nie rozrywa. Naleśniki są jędrne, a ciasto naleśnikowe jest doskonałe do smażenia. Naleśniki są szybkie i proste w przygotowaniu, ale efekt niezwykle zadowalający dla kubków smakowych. Serdecznie polecam to ciasto! :D
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka naturalnej maślanki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 szczypta soli
Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia).
Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Możemy podać je w wersji wytrawnej lub słodkiej.
Jeśli chcemy podać je na słodko, to do ciasta naleśnikowego dodajmy więcej cukru pudru.
Idealne. Delikatne, cieniutkie, lekko rumiane - już wyobrażam sobie ich smak :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńNaleśniki pyszne! Palce lizać. POLECAM, 😊
UsuńCieszę się, że posmakowały :D Pozdrawiam ciepło :)
UsuńElastyczne i nie rozrywające się przy zawijaniu ciasto naleśnikowe to istny rarytasik :) Nie omieszkam Twoją recepturę wypróbować :)
OdpowiedzUsuńPolecam serdecznie. Aż chciało się je składać :D
UsuńWyglądają apetycznie - muszę wypróbować;)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :D
UsuńDawno nie jadłam naleśników i aż mi ślinka pociekła;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Miło mi to czytać :*
UsuńA właśnie dziś mam naleśniki z dżemem pychotka <3
OdpowiedzUsuńJa z dżemem też uwielbiam <3
Usuńomo kocham naleśniki :*
OdpowiedzUsuńJa też <3
UsuńWyglądają na takie mięciutkie <3 Dobrych naleśniorów nigdy za wiele :D
OdpowiedzUsuńO tak! Ja mogłabym je jeść codziennie, a naleśniki są mięciutkie, puszyste, a to tego elastyczne - dla mnie idealne :D
UsuńJakoś nie przepadam za maślanką :)
OdpowiedzUsuńZrobiłam je też dla Maluchów, które nie przepadają za maślanką. Zajadały z dżemem, aż im się uszy trzęsły :) Polecam serdecznie - może maślanka zawita do Twojego kulinarnego serducha? Pozdrawiam :D
UsuńTo błąd , maslanka jest pyszna jak można jej nie lubić ???
Usuńja wolę naleśniki na ostro:D obserwuję:)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Te takze można przygotować w wersji pikantnej. Są doskonałe do krokietów :D
Usuńmniam nie rób mi smaka bo ślinotok mam:D
UsuńZdrowe i smaczne i do tego pulchne. Pozdrawiam Kasiu -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i rózwnież pozdrawiam :*
UsuńCałe wieki nie jadłam już naleśników, przepis bardzo fajny
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam to ciasto naleśnikowe :D
UsuńIdealne, wyglądają przepysznie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńperfekcyjne naleśniki.. z przyjemnością wypróbuję przepis :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńRewelacyjny przepis! Skorzystam na 100% ! ^^
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :D
UsuńNa pewno spróbuję przepisy, jestem wielką fanką naleśników :D !
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :D
UsuńA to dzięki maślance kochana :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki :)
Ja także <3
UsuńCudowne naleśniczki, ja je uwielbiam :-) na maślance jeszcze nie próbowałam ich robić :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam to ciasto :D
UsuńWyglądają pysznie :) takiego przepisu jeszcze nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńSą perfekcyjne :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńTeż jestem zwolenniczką naleśników, a maślanych jeszcze nie próbowałam :) Czas to zmienić :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! :D Pozdrawiam :*
UsuńO mniam na maślance nie miałam jeszcze okazji jeść :)
OdpowiedzUsuńZatem serdecznie zachęcam do ich przygotowania :D
UsuńDawno nie jadłam naleśników i muszę przyznać, że z chęcią bym sobie je przyrządziła z truskawkami :) Pycha!
OdpowiedzUsuńJak z truskawkami, to koniecznie! <3 Uwielbiam :D
Usuńbędę musiała i ja spróbować takie na maślance
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :D
UsuńMuszę wykorzystać ten przepis jak je tak zachwalasz, bo wydaje mi się wręcz idealny :)
OdpowiedzUsuńKoniecznie! Serdecznie polecam :D
UsuńNaleśniki na maślance są bardzo dobre. Stają się o wiele bardziej puszyste.
OdpowiedzUsuńZapraszam na swój blog https://jaglusia.wordpress.com/
To prawda :D Pozdrawiam :)
UsuńWyglądają przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com
Serdecznie dziękuję :)
UsuńA może być zamiast maślanki np kefir?
OdpowiedzUsuńMyślę, że można spróbować :) Mogą wyjść bardziej puszyste :D Pozdrawiam :)
UsuńJuż po zdjęciach widać, że te naleśniki są idealne! Wyglądają bardzo apetycznie, przypominają mi dzieciństwo ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i gorąco polecam :D Ja się w nich zakochałam <3
UsuńMaślanka jest super ! często niedoceniania w kuchni, a tak wiele dodaje potrawom :) Ja uwielbiam ją także w cieście na pierogi lub racuchy. Mniam !
OdpowiedzUsuńTo prawda. Ja uwielbiam maślankę :) U mnie zawsze znajdzie swoje miejsce. Racuszki z jej dodatkiem też są przepyszne :D
Usuń