2016-06-05

Naleśniki na maślance

Wypróbowałam już mnóstwo kombinacji na ciasto naleśnikowe, ale to okazało się wręcz idealne. Naleśniki są niezwykle smaczne, puszyste i delikatne, a do tego bardzo elastyczne. Świetnie nadają się do zawijania, gdyż ciasto się nie rozrywa. Naleśniki są jędrne, a ciasto naleśnikowe jest doskonałe do smażenia. Naleśniki są szybkie i proste w przygotowaniu, ale efekt niezwykle zadowalający dla kubków smakowych. Serdecznie polecam to ciasto! :D
Naleśniki na maślance
Potrzebne składniki

- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka naturalnej maślanki
- 1 szklanka mleka
- 2 jajka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka cukru pudru
- 1 szczypta soli

Przygotowanie
Do miski przesiewamy mąkę, wbijamy 2 jajka, wlewamy maślankę, mleko i olej, dodajemy szczyptę soli oraz 1 łyżeczkę cukru pudru. Wszystkie składniki miksujemy dla odpowiedniego połączenia i napowietrzenia, a następnie odstawiamy na 10 minut, aby ciasto mogło "popracować". Naleśniki smażymy z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni naleśnikowej (wysmarowanej delikatnie olejem przed pierwszą partią smażenia).
Naleśniki na maślance
Gotowe naleśniki podajemy z ulubionymi dodatkami. Możemy podać je w wersji wytrawnej lub słodkiej.
Naleśniki na maślance
Jeśli chcemy podać je na słodko, to do ciasta naleśnikowego dodajmy więcej cukru pudru.

Naleśniki na maślance

Naleśniki na maślance
U nas tym razem gościa prosta wersja wytrawna - naleśniki posmarowane remuladą duńską, zawijane z plastrami sera żółtego i wędliny drobiowej. Zawinięte naleśniki delikatnie podgrzałam w piekarniku dla roztopienia sera. 

62 komentarze:

  1. Idealne. Delikatne, cieniutkie, lekko rumiane - już wyobrażam sobie ich smak :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Elastyczne i nie rozrywające się przy zawijaniu ciasto naleśnikowe to istny rarytasik :) Nie omieszkam Twoją recepturę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wyglądają apetycznie - muszę wypróbować;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Dawno nie jadłam naleśników i aż mi ślinka pociekła;)

    OdpowiedzUsuń
  5. A właśnie dziś mam naleśniki z dżemem pychotka <3

    OdpowiedzUsuń
  6. Wyglądają na takie mięciutkie <3 Dobrych naleśniorów nigdy za wiele :D

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O tak! Ja mogłabym je jeść codziennie, a naleśniki są mięciutkie, puszyste, a to tego elastyczne - dla mnie idealne :D

      Usuń
  7. Jakoś nie przepadam za maślanką :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zrobiłam je też dla Maluchów, które nie przepadają za maślanką. Zajadały z dżemem, aż im się uszy trzęsły :) Polecam serdecznie - może maślanka zawita do Twojego kulinarnego serducha? Pozdrawiam :D

      Usuń
    2. To błąd , maslanka jest pyszna jak można jej nie lubić ???

      Usuń
  8. ja wolę naleśniki na ostro:D obserwuję:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Te takze można przygotować w wersji pikantnej. Są doskonałe do krokietów :D

      Usuń
    2. mniam nie rób mi smaka bo ślinotok mam:D

      Usuń
  9. Zdrowe i smaczne i do tego pulchne. Pozdrawiam Kasiu -:)

    OdpowiedzUsuń
  10. Całe wieki nie jadłam już naleśników, przepis bardzo fajny

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i serdecznie polecam to ciasto naleśnikowe :D

      Usuń
  11. perfekcyjne naleśniki.. z przyjemnością wypróbuję przepis :-)

    OdpowiedzUsuń
  12. Rewelacyjny przepis! Skorzystam na 100% ! ^^

    OdpowiedzUsuń
  13. Na pewno spróbuję przepisy, jestem wielką fanką naleśników :D !

    OdpowiedzUsuń
  14. A to dzięki maślance kochana :)
    Uwielbiam naleśniki :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Cudowne naleśniczki, ja je uwielbiam :-) na maślance jeszcze nie próbowałam ich robić :-)

    OdpowiedzUsuń
  16. Wyglądają pysznie :) takiego przepisu jeszcze nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Też jestem zwolenniczką naleśników, a maślanych jeszcze nie próbowałam :) Czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  18. O mniam na maślance nie miałam jeszcze okazji jeść :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Dawno nie jadłam naleśników i muszę przyznać, że z chęcią bym sobie je przyrządziła z truskawkami :) Pycha!

    OdpowiedzUsuń
  20. będę musiała i ja spróbować takie na maślance

    OdpowiedzUsuń
  21. Muszę wykorzystać ten przepis jak je tak zachwalasz, bo wydaje mi się wręcz idealny :)

    OdpowiedzUsuń
  22. Naleśniki na maślance są bardzo dobre. Stają się o wiele bardziej puszyste.

    Zapraszam na swój blog https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  23. Wyglądają przepysznie! :)
    pozdrawiam, mikrouszkodzenia.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  24. A może być zamiast maślanki np kefir?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę, że można spróbować :) Mogą wyjść bardziej puszyste :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  25. Już po zdjęciach widać, że te naleśniki są idealne! Wyglądają bardzo apetycznie, przypominają mi dzieciństwo ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję i gorąco polecam :D Ja się w nich zakochałam <3

      Usuń
  26. Maślanka jest super ! często niedoceniania w kuchni, a tak wiele dodaje potrawom :) Ja uwielbiam ją także w cieście na pierogi lub racuchy. Mniam !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda. Ja uwielbiam maślankę :) U mnie zawsze znajdzie swoje miejsce. Racuszki z jej dodatkiem też są przepyszne :D

      Usuń