2016-06-10

Koperkowe placuszki z cukinii

Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne i proste w przygotowaniu koperkowe placuszki z cukinii. Placki są smakowite i pożywne oraz delikatne i puszyste. Świetnie smakują z dodatkiem śmietany, jogurtu naturalnego lub sosu czosnkowego. Są idealnym rozwiązaniem na szybki obiad :D
Koperkowe placuszki z cukinii
Potrzebne składniki

- 2 małe cukinie
- 1 cebula biała 
- 2 ząbki czosnku 
- 1 mały pęczek koperku 
- 2 łyżki śmietany 
- 2 jajka 
- około 3/4 szklanki mąki pszennej 
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 
- sól do smaku 
- pieprz czarny 
- olej do smażenia 

Przygotowanie
KROK 1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Kawałki oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut i odciskamy z nadmiaru wody.
KROK 2. Do odciśniętych kawałków cukinii dodajemy stratą na tarce cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka, posiekany koperek oraz mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placuszki podajemy ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.
Koperkowe placuszki z cukinii

44 komentarze:

  1. Wyglądają super, ja uwielbiam placki ziemniaczane z cukinią

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe, pożywne i zdrowe. Pozdrawiam serdecznie -:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Takie połączenie smaków to ja lubię <3

    OdpowiedzUsuń
  4. uwielbiam takie lekkie placuszki. wyglądają przepysznie. aż chce się zjeść. pozdrawiam ciepło! : )

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow - Fantastyczne!! Muszę zrobić, bo lubię takie smaki.

    OdpowiedzUsuń
  6. Jak ja lubię placki z cukinii. Smak jest cudny. Pyszne danie, to mało powiedziane :)

    OdpowiedzUsuń
  7. bardzo je lubię :-) smak mojego dzieciństwa :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Uwielbiam cukinię, a tego przepisu wcześniej nie znałam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Zatem serdecznie polecam spróbowanie jej w takiej wersji :D

      Usuń
  9. Z koperkiem jeszcze nie robiłam, uwielbiam je :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam ten dodatek. Koperek dodaje im wiosennej świeżości :D Pachną tak domowo... :D

      Usuń
  10. O raju, jakie to musi być pyszne! :D

    OdpowiedzUsuń
  11. O mniam ale byśmy sobie zjadły takie placuszki na obiad :D Trzeba ogarnąć składniki bo aktualnie nic nie mamy xD

    OdpowiedzUsuń
  12. Kochana cudowne placuszki, wyglądają bardzo apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takie dziś zrobię, bo mam cukinię nadprogramową i nie wiedziałam co z nią zrobić. Do tego przytargałam z ogródka spore ilości koperku, więc jestem przygotowana.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Mam nadzieję, że placuszki posmakują i wpiszą się do domowego menu :D

      Usuń
  14. Pysznie wyglądają, uwielbiam takie placuszki, chociaż z koperkiem jeszcze nie robiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam cukinię! Idę do sklepu w jej poszukiwaniu... :)

    OdpowiedzUsuń
  16. w lato to jeden z moich ulubionych obiadów :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Szukałam czegoś takiego. Do tej pory panierowałam grube talarki cukinii i smażyłam jak schabowy, a tu taki ciekawy przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  18. Uwielbiam potrawy z cukinii ,do tej pory jednak kroiłam cukinie w plasterki następnie panierowałam a później smażyłam, będę musiała wypróbować ten przepis .

    OdpowiedzUsuń