Dzisiaj zapraszam na błyskawiczne i proste w przygotowaniu koperkowe placuszki z cukinii. Placki są smakowite i pożywne oraz delikatne i puszyste. Świetnie smakują z dodatkiem śmietany, jogurtu naturalnego lub sosu czosnkowego. Są idealnym rozwiązaniem na szybki obiad :D
- 2 małe cukinie
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 1 mały pęczek koperku
- 2 łyżki śmietany
- 2 jajka
- około 3/4 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- sól do smaku
- pieprz czarny
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Cukinie dokładnie myjemy, odcinamy końcówki i ścieramy je na tarce o grubych oczkach. Kawałki oprószamy delikatnie solą, odstawiamy na około 10 minut i odciskamy z nadmiaru wody.
KROK 2. Do odciśniętych kawałków cukinii dodajemy stratą na tarce cebulę, 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, 2 łyżki śmietany, jajka, posiekany koperek oraz mąkę (pszenną i ziemniaczaną). Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
KROK 3. Porcje powstałej masy nakładamy łyżką na dobrze rozgrzany olej i smażymy z obu stron na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.
Gotowe placuszki podajemy ze śmietaną, jogurtem naturalnym lub sosem czosnkowym.
Wyglądają super, ja uwielbiam placki ziemniaczane z cukinią
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńIdealne dla mnie na dziś.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńWspaniałe, pożywne i zdrowe. Pozdrawiam serdecznie -:)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńTakie połączenie smaków to ja lubię <3
OdpowiedzUsuń:*
Usuńuwielbiam takie lekkie placuszki. wyglądają przepysznie. aż chce się zjeść. pozdrawiam ciepło! : )
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również ciepło pozdrawiam :D
UsuńWow - Fantastyczne!! Muszę zrobić, bo lubię takie smaki.
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :D
UsuńJak ja lubię placki z cukinii. Smak jest cudny. Pyszne danie, to mało powiedziane :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
Usuńbardzo je lubię :-) smak mojego dzieciństwa :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńUwielbiam cukinię, a tego przepisu wcześniej nie znałam :)
OdpowiedzUsuńZatem serdecznie polecam spróbowanie jej w takiej wersji :D
UsuńZ koperkiem jeszcze nie robiłam, uwielbiam je :)
OdpowiedzUsuńPolecam ten dodatek. Koperek dodaje im wiosennej świeżości :D Pachną tak domowo... :D
UsuńO raju, jakie to musi być pyszne! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńPrzepyszne placuszki, porywam jednego :)
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :D
UsuńO mniam ale byśmy sobie zjadły takie placuszki na obiad :D Trzeba ogarnąć składniki bo aktualnie nic nie mamy xD
OdpowiedzUsuń:)
UsuńKochana cudowne placuszki, wyglądają bardzo apetycznie :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńTakie dziś zrobię, bo mam cukinię nadprogramową i nie wiedziałam co z nią zrobić. Do tego przytargałam z ogródka spore ilości koperku, więc jestem przygotowana.
OdpowiedzUsuńMam nadzieję, że placuszki posmakują i wpiszą się do domowego menu :D
UsuńPysznie wyglądają, uwielbiam takie placuszki, chociaż z koperkiem jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :D
UsuńUwielbiam cukinię! Idę do sklepu w jej poszukiwaniu... :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :) Pozdrawiam :*
UsuńDla mnie bomba smakowa :D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
Usuńw lato to jeden z moich ulubionych obiadów :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńSzukałam czegoś takiego. Do tej pory panierowałam grube talarki cukinii i smażyłam jak schabowy, a tu taki ciekawy przepis :).
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i serdecznie polecam :D
UsuńUwielbiam potrawy z cukinii ,do tej pory jednak kroiłam cukinie w plasterki następnie panierowałam a później smażyłam, będę musiała wypróbować ten przepis .
OdpowiedzUsuńKoniecznie - gorąco polecam :D
UsuńUwielbiam. :D
OdpowiedzUsuń:D
Usuń