Co zrobić z nadmiarem białek? Białkowiec! :D Ostatnio zostało mi ich sporo po ajerkoniaku i nie wiedziałam co z nimi zrobić, ale na szczęście szybko znalazły zastosowanie. Dziś zapraszam na proste i szybkie w przygotowaniu ciasto z białek, które jest smaczne, delikatne i puszyste. Białkowiec może stanowić samodzielny deser lub podstawę do różnego typu przekładańców. Ja postanowiłam przełożyć go masą kakaową. Serdecznie polecam :D
CIASTO
- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka białek
- 1 szklanka oleju
- 1,5 szklanki drobnego cukru
- 0,5 szklanki letniego mleka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
MASA KAKAOWA
- 150 g masła
- 3/4 szklanki cukru
- 2 żółtka
- 2 jajka
- 1 łyżka kakao
DODATKI
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
KROK 1. PRZYGOTOWANIE CIASTA: Białka ubijamy na sztywną pianę, a następnie dodajemy stopniowo cukier (zwykły i waniliowy) oraz wlewamy na przemian olej, mleko i mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Powstałą masę wlewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 minut.KROK 2. PRZYGOTOWANIE MASY KAKAOWEJ: Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy cukier oraz kakao i lekko zagotowujemy. Następnie zmniejszamy ogień i cały czas mieszając dodajemy żółtka i jajka. Kiedy masa zgęstnieje, zdejmujemy ją szybko z ognia i studzimy.KROK 3. WYKOŃCZENIE: Ostudzony białkowiec dzielimy na równe części (ilość wedle uznania) i smarujemy każdą z nich masą kakaową, a następnie składamy. Wierzch ciasta również smarujemy cienką warstwą masy i posypujemy ją wiórkami kokosowymi.
Bardzo apetyczne ciasto. Ja nie do końca przepadam za takimi biszkoptowymi ciastami, ale sam wygląd skutecznie mnie zachęca do wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńTo ciastko wygląda apetycznie. zapisuję przepis, dzięki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam :D
UsuńNie widziałam jeszcze takiego ciasta. U mnie białka nigdy się nie marnują.
OdpowiedzUsuńPolecam - fajne i praktyczne ciasto przy nadmiarze białek :D
UsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZawsze z białek robimy kokosanki ale takie ciacho też by się zjadło tak dla odmiany :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam kokosanki. Bardzo często je robię, dlatego tym razem wygrała mała, ale równie smakowita odmiana :D
UsuńZdecydowanie lubię taka masę kakaową i ciasto biszkoptowe też bym zjadała. To ciasto robi super wrażenie.
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńCiasto wygląda bardzo smacznie. Lubię też ciasta z białek 😂😄😄😃
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu :*
Usuńjaki smakowity:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWygląda super, zapisuję przepis w zakładkach, wykorzystam jak zostaną mi z czegoś białka ;)
OdpowiedzUsuńJedna szklanka to mniej więcej ile białek?
Dziękuję bardzo. Wszystko zależy od wielkości jajek, ale około 8 szt. :D
UsuńHmm, musi być pycha :D
OdpowiedzUsuńDziękuję *
UsuńNigdy nie jadłam takiego ciasta, także chętnie spróbuję zrobić. Przepis zapisuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :D
UsuńIdealny pomysł na białka. Mam kilka zamrożonych :)
OdpowiedzUsuń:D Polecam szybkie wykorzystanie :D
UsuńSuper ciasto, zjadłabym kawałek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńSuper ciacho i dobrze że piszesz że szklanka białek bo mam pozamrażane i nie wiem ile ich jest ;-)
OdpowiedzUsuńWszystko na oko i szklanki - tak najlepiej :D Ja też zawsze mrożę, a później nie wiem ile :D
UsuńWyobrażam sobie już tą delikatność ciasta. Fajnie się prezentuje. :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńJaki fajny pomysł na ciasto, super!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńCudownie wygląda , ja dzisiaj robię placka z malinami
OdpowiedzUsuńDziękuję i życzę smakowitych wypieków :D
UsuńWygląda smacznie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :D
UsuńSuper pomysł na wykorzystanie białek. Pysznie go przełożyłaś, mniam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :* Pozdrawiam ciepło :D
UsuńJa poproszę kawałek takiego ciacha
OdpowiedzUsuńBardzo proszę :D Zapraszam ;)
Usuńświetne ciacho jako recykling w kuchni :)
OdpowiedzUsuńO tak :D Pozdrawiam :*
UsuńMasa byłaby dla mnie zbyt maślana, ale skład ciasta bardzo mi się podoba ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję. Ciasto zawsze można przełożyć inną, ulubioną i lżejsza masą :D
UsuńSama nazwa ciasta zachwyca, a wygląd to już marzenie dla kubków smakowych, musiało być pyszne ! :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :) Ciasto bardzo nam smakowało - z pewnością jeszcze do nas powróci :D
UsuńŚwietny sposób na wykorzystanie zalegających białek. Ja zwykle robię babkę białkową, ale to jest też fajna alternatywa.
OdpowiedzUsuń