Dzisiaj zapraszam na smakowite, delikatne i soczyste roladki z piersi kurczaka, wypełnione plastrami cukinii i mozzarellą. Całość otulona jest w długodojrzewającą szynkę, a swym smakiem przenosi nas do włoskiej kuchni i rozpieszcza nasze kubki smakowe. Roladki doskonale komponują się ze świeżą surówką oraz jogurtowym sosem czosnkowym. Świetnie sprawdzą się także jako przystawka lub dodatek do kanapek :)
Potrzebne składniki
- 2 pojedyncze piersi z kurczaka
- 0,5 małej cukinii
- kilka plastrów mozzarelli
- kilka plastrów szynki długodojrzewajacej (np. parmeńskiej)
- zioła prowansalskie
- sól i pieprz
- olej rzepakowy
- 0,5 szklanki bulionu
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczone piersi filetujemy, rozbijamy delikatnie tłuczkiem przez folię spożywczą, układamy obok siebie i oprószamy solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Cukinię kroimy w plastry, delikatnie je blanszujemy i układamy na rozbitych filetach w kolejności: plastry cukinii - plastry mozzarelli - plastry cukinii. Każdą warstwę delikatnie oprószamy solą i ziołami.
KROK 2. Boki filetów zawijamy do środka, a następnie formujemy roladę.
* Pomocna będzie folia spożywcza, która ułatwi nadanie kształtu całości.
KROK 3. Roladę owijamy w plastry szynki długodojrzewającej.
* Możemy też ułatwić sobie pracę i wcześniej na plastry szynki ułożyć rozbite filety z kurczaka.
KROK 4. Następnie dobrze obsmażamy roladę z każdej strony na rumiany kolor.
* Przez smażeniem związałam roladę sznurkiem spożywczym, bo była dość ciężka i chciałam uniknąć jej uszkodzenia podczas odwracania.
KROK 5. Podsmażoną roladę przekładamy do naczynia żaroodpornego, podlewamy ją gorącym bulionem, wierzch skrapiamy olejem i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni C na około 20 minut.
Upieczoną roladę odstawiamy na około 5 minut do lekkiego stężenia, a następnie przystępujemy do krojenia.
Roladki świetnie komponują się z delikatnym sosem czosnkowym.Znikają błyskawicznie, dlatego świetnie sprawdzą się także jako przystawka lub imprezowa przekąska.
Mniam jakie apetyczne. Bardzo fajny pomysł :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńAle apetycznie wygląda :) Pychotka te roladki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńJakie piękne te roladki!! Super
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajnie to wygląda, ale chyba jest to wyższa szkoła jazdy. Mnie się wydaje, że do robienia dań mięsnych (nie wspomnę o robieniu dobrych dań mięsnych) trzeba dojrzeć!
OdpowiedzUsuńBardzo fajnie, że wykorzystałaś cukinie, z pewnością przełamie/złagodzi smak mięsa i sera, który w tym wydaniu tak bardzo lubię!
Bardzo dziękuję, ale wykonanie jest naprawdę proste. Zawsze można przygotować mniejsze roladki i trzymać się kolejnych kroków. Te roladki po prostu muszą sie udać :) Pozdrawiam :*
UsuńJak pięknie podane! :) Super dodatki do wypełnienia :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńNiby tyle składników, a wyglądają bardzo lekko! Smacznie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńCukinię uwielbiam i jadam non stop, ale tym sposobem jestem zauroczona. Koniecznie wykorzystam pomysł :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńZaraz się skręcę z głodu przez te zdjęcia ;p
OdpowiedzUsuń:D :*
Usuńkupiłaś mnie 4 wyrazami, które uwielbiam: "roladki", "drobiowe" "cukinia", "mozzarella". Zdjęcia aż ślinka cieknie.. jutro wiem co zrobię na obiad. A za 2 tygodnie na imieniny taty inspiracji kulinarnych poszukam tylko u Ciebie :-*
OdpowiedzUsuńDziękuje, bardzo się cieszę :) Życzę smacznych przygotowań :) Pozdrawiam ciepło :*
Usuńwow, mega apetyczne!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńAle pyszności:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWow, cudownie pyszne :) pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :*
UsuńUwielbiam takie dania! Świetny pomysł
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam cukinie i mozzarellę i wszystko w tym przepisie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
Ja także uwielbiam :D Pozdrawiam ciepło :*
UsuńBardzo pomysłowe :-) Muszę kiedyś spróbować, więc wrzucam do zakładek ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam :D
UsuńPyszny pomysł na roladki :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCudo! Niesamowicie apetycznie się prezentuje :) Porwałabym Ci tak z połowę prosto z talerza :P
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję Kochana :*
UsuńJadłam ostatnio podobne roladki na komunii kuzyna, ale nie było w nich cukinii ;) Zjadłabym taką wersję z wielkim apetytem ^^
OdpowiedzUsuńWyglądają naprawdę cudownie! Ja zrobiłabym z inną, drobiową wędliną zapewne, ale same w sobie nie mogą być niedobre. <3
OdpowiedzUsuńZakochałam się już w samym zdjęciu <3 Na pewno wypróbuję ten przepis :)
OdpowiedzUsuńPrzepis zabieram apetyczne jedzonko.Serdecznie pozdrawiam.
OdpowiedzUsuń