Racuszki swym smakiem i aromatem przenoszą nas w najcudowniejsze smaki dzieciństwa. Pamiętam, że zawsze znikały błyskawicznie i dodawały mnóstwo energii do zabawy. Dzisiaj zapraszam na delikatne i puszyste racuszki na maślance z jabłkami, oprószone cukrem pudrem. Racuszki są proste i szybkie w przygotowaniu, dlatego nie może ich zabraknąć na naszym stole. I co najważniejsze - warto przypomnieć sobie wspaniałe smaki maminej kuchni :)
- 1,5 szklanki mąki
- 300 ml naturalnej maślanki
- 1 jajko
- 3 łyżki cukru pudru
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
DODATKI
- 2 małe jabłka
- cukier puder (do posypania)
- olej rzepakowy (do smażenia)
Przygotowanie
KROK 1. Mąkę, cukier puder i sodę oczyszczoną wsypujemy do miksera, wbijamy jajko, wlewamy maślankę i miksujemy wszystko do odpowiedniego połączenia składników.KROK 2. Jabłka obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do zmiksowanej masy i dokładnie mieszamy.KROK 3. Porcje masy nakładamy łyżką lub małą chochelką na dobrze rozgrzany olej i smażymy racuszki z obu stron na rumiany kolor.
KROK 4. Usmażone racuszki przekładamy na ręcznik papierowy i odsączamy je z nadmiaru tłuszczu. Na sam koniec oprószamy je cukrem pudrem.* Możemy użyć cukru pudru przygotowanego z cukru waniliowego, ksylitolu lub erytrytolu, a takze cukru pudru wymieszanego z cynamonem.
Gotowe racuszki serwujemy jako deser lub słodkie danie główne.
Hmm, przypomniały mi się czasy dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńMi także zawsze je przypominają :D
UsuńSmaki dzieciństwa? Dokładnie! Uwielbia(ła)m je! Narobiłas mi ochoty.
OdpowiedzUsuńI gorąco zachęcam do ich przygotowania. Są proste i błyskawiczne :D
UsuńPychotka :) Mniam ... racuchy pierwsza klasa.
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńTakim smakom z dzieciństwa trudno się oprzeć, mniam :)
OdpowiedzUsuńTo prawda. Od dawna za mną chodziły :D
UsuńZawsze chętnie powracamy do smaków naszego dzieciństwa. Takie racuszki z jabłkami to jedno z podstawowych dań tamtych beztroskich czasów :)
OdpowiedzUsuńŚwietnie jest sobie przypomnieć tamte wspaniałe czasy. Wszystko było takie pyszne! I nawet racuszki potrafiły sprawić mnóstwo radości :D
UsuńPyszności! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńUwielbiam takie racuchy. Ależ mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńCieszę się :D Pozdrawiam :)
UsuńTrudno uwierzyć, ale ja nie pamiętam racuszków z jabłkami. Ale jadłam je całkiem niedawno i też w wersji z maślanką. Smakowały pysznie :)
OdpowiedzUsuńJest też wersja bez jabłuszek :) Takie racuszki również są bardzo smaczne i najlepiej smakują z dodatkiem świeżych owoców :D
UsuńRacuszki! Wspaniały smak, który pamiętam jeszcze z wczesnego dzieciństwa :)
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńDla mnie to smaki z dzieciństwa, moja babcia zawsze nam takie robiła :-)
OdpowiedzUsuńChyba wszyscy je kochamy :D
UsuńKocham racuszki ale głównie dlatego, że kojarzą mi się z dzieciństwem. Moja babcia je robiła zawsze gdy ją odwiedzałam na wsi. Gdy jej zabrakło, racuszki zaczęła robić moja mama. Takie mamine czy babcine zawsze przebiją te które zrobię sama :-)
OdpowiedzUsuńDla mnie to także smaki dzieciństwa. Sam ich zapach budzi we mnie cudowne wspomnienia <3
UsuńMaślanka to mega fajny dodatek do naleśników czy placków :) Nadaje delikatności, pycha! :D
OdpowiedzUsuńTo prawda. Ja uwielbiam też babeczki na maślance - są bardzo puszyste i delikatne :D
Usuńuwielbiam racuchy z jabłkami, a na maślance są najpyszniejsze. bardzo ładne zdjęcia! pozdrawiam ciepło!
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję i również pozdrawiam :*
UsuńUwielbiam takie racuszki, pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo lubię racuszki, Twoje Kasiu wyglądają bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńBardzo lubię takie racuchy :-)
OdpowiedzUsuńJa także je uwielbiam :D
UsuńUwielbiam racuchy, moja mama często je robi.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńO mniam <3 Może jutro ;-)
OdpowiedzUsuńKoniecznie :D Serdecznie polecam :D
UsuńJadam takie racuszki od małego :) Wcześniej robiła mi je Rodzicielka, teraz robię sama. Choć i tak zdarza się, że gdy wracam w rodzinne strony, witają mnie takie placuszki na śniadanie ;) Nigdy nie mówię nie :P
OdpowiedzUsuń