Dziś zapraszam na złociste, delikatne i bardzo smakowite placki ziemniaczane, urozmaicone dodatkiem koperku oraz kukurydzy. Całość świetnie komponuje się z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim. W przygotowaniu dania pomocna była Mąka Szymanowska oraz Olej Polski. Pomocnicy spisali się znakomicie, a placuszki zniknęły błyskawicznie :D
- 600 g obranych ziemniaków
- 1 duża cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej)
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 łyżeczka koperku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (użyłam Oleju Polskiego)
Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, koperek i śmietanę. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do pozostałych składników.KROK 2. Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszamy i dodajemy do nich 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odsączoną z zalewy kukurydzę i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.KROK 3. Porcje masy ziemniaczanej nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na delikatnie złoty kolor.* po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.
Do przygotowania placków użyłam sprawdzonej już Mąki Szymanowskiej oraz Oleju Polskiego, który świetnie podkreślił ich smak, a podczas smażenia nie pryskał. Smażenie na nim to czysta przyjemność - placuszki równo się upiekły i ładnie przyrumieniły.
Olej rzepakowy Polski świetnie sprawdza się do smażenia, ale także do sałatek, marynat oraz wypieków. Wypróbowałam i szczerze polecam :)
Uwielbiam takie smakowite dania, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego przypominają najmilsze smaki dzieciństwa :)
Pysznie się prezentują z tą kukurydzą :) Bardzo zachęcająco :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:*
Serdecznie dziękuję i również pozdrawiam :*
UsuńBardzo apetyczne te placki. Zjadałbym takie dzisiaj na obiad ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam, bo placuszki są proste i szybkie w przygotowaniu :D
UsuńWspaniałe placuszki, wyglądają pysznie i tak słonecznie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńBardzo apetyczne połączenie z kukurydzą i koperkiem. Ty wiesz co dobre! :D
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńBardzo ciekawa wersja placków ziemniaczanych. Na pewno kiedyś wypróbuję. Wyglądają przepięknie. Jak zresztą wszystkie Twoje propozycje :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Pozdrawiam ciepło :*
UsuńSuper placki, na ich widok od razu zaburczało mi w brzuchu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńChociaż sama nie przepadam za plackami ziemniaczanymi to mój mąż je uwielbia. Czego nie robi się w imię miłości. Lecę po ziemniaki! ;)
OdpowiedzUsuńTo prawda :) Dla miłości można wszystko ugotować ;) Życzę smakowitych placuszków :D Pozdrawiam :)
UsuńŚlicznie wyglądają te placki
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńPyszna propozycja na placki. Mnie do nich nie trzeba namawiać. Uwielbiam :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńŚwietny pomysł na ziemniaczane placki w innej wersji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńCiekawy pomysł na placki, muszę wypróbować.
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
Usuń