2016-05-10

Placki ziemniaczane z kukurydzą

Dziś zapraszam na złociste, delikatne i bardzo smakowite placki ziemniaczane, urozmaicone dodatkiem koperku oraz kukurydzy. Całość świetnie komponuje się z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim. W przygotowaniu dania pomocna była Mąka Szymanowska oraz Olej Polski. Pomocnicy spisali się znakomicie, a placuszki zniknęły błyskawicznie :D
Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem
Potrzebne składniki

- 600 g obranych ziemniaków
- 1 duża cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- 2 jajka
- 1 mała puszka kukurydzy konserwowej
- 3 łyżki mąki pszennej (użyłam Szymanowskiej)
- 1 łyżka śmietany 18 %
- 1 łyżeczka koperku
- sól i pieprz
- olej rzepakowy (użyłam Oleju Polskiego)

Przygotowanie
KROK 1. Ziemniaki i cebulę ścieramy na tarce o drobnych oczkach, wylewamy masę na sitko ustawione na naczyniu i delikatnie odciskamy. Do ziemniaków dodajemy jajka, mąkę, koperek i śmietanę. Z naczynia, nad którym odcedzaliśmy ziemniaki z nadmiaru wody, odlewamy delikatnie sok zostawiając na dnie skrobię ziemniaczaną, którą następnie dodajemy do pozostałych składników.

KROK 2. Wszystkie składniki w misce dokładnie mieszamy i dodajemy do nich 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, odsączoną z zalewy kukurydzę i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 3. Porcje masy ziemniaczanej nakładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy placki z obu stron na delikatnie złoty kolor.

* po usmażeniu odsączamy je na ręczniku papierowym z nadmiaru oleju.
Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem
Gotowe placuszki podajemy z kwaśną śmietaną lub jogurtem greckim.
Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem
Do przygotowania placków użyłam sprawdzonej już Mąki Szymanowskiej oraz Oleju Polskiego, który świetnie podkreślił ich smak, a podczas smażenia nie pryskał. Smażenie na nim to czysta przyjemność - placuszki równo się upiekły i ładnie przyrumieniły.
 Olej rzepakowy Polski świetnie sprawdza się do smażenia, ale także do sałatek, marynat oraz wypieków. Wypróbowałam i szczerze polecam :)
Placki ziemniaczane z kukurydzą i koperkiem
Uwielbiam takie smakowite dania, które są proste i błyskawiczne w przygotowaniu, a do tego przypominają najmilsze smaki dzieciństwa :)

22 komentarze:

  1. Pysznie się prezentują z tą kukurydzą :) Bardzo zachęcająco :)
    Pozdrawiam:*

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo apetyczne te placki. Zjadałbym takie dzisiaj na obiad ;-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam, bo placuszki są proste i szybkie w przygotowaniu :D

      Usuń
  3. Wspaniałe placuszki, wyglądają pysznie i tak słonecznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo apetyczne połączenie z kukurydzą i koperkiem. Ty wiesz co dobre! :D

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo ciekawa wersja placków ziemniaczanych. Na pewno kiedyś wypróbuję. Wyglądają przepięknie. Jak zresztą wszystkie Twoje propozycje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Super placki, na ich widok od razu zaburczało mi w brzuchu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chociaż sama nie przepadam za plackami ziemniaczanymi to mój mąż je uwielbia. Czego nie robi się w imię miłości. Lecę po ziemniaki! ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda :) Dla miłości można wszystko ugotować ;) Życzę smakowitych placuszków :D Pozdrawiam :)

      Usuń
  8. Ślicznie wyglądają te placki

    OdpowiedzUsuń
  9. Pyszna propozycja na placki. Mnie do nich nie trzeba namawiać. Uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Świetny pomysł na ziemniaczane placki w innej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciekawy pomysł na placki, muszę wypróbować.

    OdpowiedzUsuń