Wiosna przynosi to co najlepsze - smaczne, zdrowe i młode warzywa. Kapusta o tej porze roku jest najsmaczniejsza, a w wersji na ciepło przenosi nas w cudowne smaki dzieciństwa. Dziś zapraszam na młodą kapustę z pieczarkami w lekkim sosie śmietanowym. Propozycja świetnie sprawdzi się jako samodzielne danie podawane ze świeżym pieczywem lub jako dodatek do obiadu. Smacznie polecam :)
Potrzebne składniki
- 1 główka młodej kapusty
- 400 g pieczarek
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- 1 pęczek koperku
- 1 plaster masła
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżeczki cukru
- pieprz czarny
- szczypta ostrej papryki
- 1 liść laurowy
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Umytą kapustę szatkujemy lub siekamy na małe kawałki, przekładamy je do garnka, podlewamy około 1/3 szklanki wody, dodajemy 2 łyżki soku z cytryny, łyżeczkę soli i cukru, listek laurowy i dusimy około 10 minut od momentu zagotowania.
KROK 2. W tym samym czasie cebulę kroimy w kostkę, a następnie podsmażamy ją na maśle.
KROK 3. Do cebulki dodajemy pokrojone w plastry pieczarki oraz 1 przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku i smażymy wszystko przez chwilę do momentu odparowania wody z grzybów.
KROK 4. Do podduszonej kapusty dodajemy podsmażoną cebulkę oraz pieczarki, dodatkową porcję cukru do smaku, szczyptę ostrej papryki i dusimy wszystko przez kolejne 10 minut.
KROK 5. Po tym czasie dodajemy posiekany świeży koperek, 2 łyżki śmietany i dusimy wszystko przez kolejne 5 minut. Całość doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.
Gotowa kapusta świetnie sprawdzi się jako samodzielnie danie podawane ze świeżą bagietką lub jako dodatek do obiadu.
Uwielbiam ją, ponieważ przypomina mi najwspanialsze smaki dzieciństwa. Ta jest w wersji wegetariańskiej, ale smak można dodatkowo podkreślić dodając do niej podsmażone kawałki kiełbasy.
Obie wersje smakują wybornie! Po prostu trzeba je przygotować i korzystać z cudownego smaku młodej kapusty :D
Pysznie, moje ukochane wiosenne danie :-)
OdpowiedzUsuńMoje również :D
UsuńChodzą nam po głowie te same smaki :D Tzn. prawie :) U mnie też młoda kapusta z pieczarkami. Trochę inaczej niż u Ciebie, więc chętnie wymienię się miseczką :)
OdpowiedzUsuńZ przyjemnością :) Pozdrawiam serdecznie :)
Usuńuwielbiam młodą kapuchę! :) podoba mi się ta jej wersja :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńO jejku! Jestem zdecydowanie na "tak"!!! Pyszności! :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńZ pieczarkami nie robiłam, muszę taką spróbować.
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam - składniki doskonale współgrają :D
UsuńFutka u mnie było klasycznie: kapusta i koperek :) Danie klasa!
OdpowiedzUsuńDziękuję :) A klasykę też uwielbiam :D
UsuńBardzo ciekawe połączenie smaków, muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
UsuńUwielbiam taką kapustkę. Ależ zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPamiętam taką kapustę z dzieciństwa właśnie z dodatkiem kiełbasy... Sama już dawno takiej nie robiłam, czas to zmienić, póki mamy jeszcze młodej kapusty pod dostatkiem ;)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam przygotowanie i pzeniesienie się do smkaów dzieciństwa. Wiersja z kiełbaską również jest wyborna :D
UsuńNo popatrz, w taki sposób przygotowanej młodej kapustki, jeszcze nie jadłam. Co za intrygujący smak musi mieć z pieczarkami!
OdpowiedzUsuńBardzo polecam to połączenie. Pieczarki nadają świetnego smaku całości :) Pozdrawiam :*
UsuńCiekawe połączenie młodej kapusty z pieczarkami ;D
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apatycznie, to wygląda. :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
Usuń