2016-05-06

Maślane bułeczki pszenno - owsiane

Co jest najlepsze na śniadanie? Pyszne, świeże i mięciutkie bułeczki. Uwielbiam tak rozpoczynać dzień! Dzisiaj zapraszam na bardzo puszyste, delikatne, pachnące masełkiem bułeczki pszenno - owsiane. W przygotowaniu pomocna była Mąka Szymanowska, która nigdy mnie nie zawodzi i sprawdza się w każdych moich wypiekach :)
Maślane bułeczki pszenno - owsiane
Potrzebne składniki

- 400 g mąki pszennej Szymanowskiej
- 100 g mąki owsianej
- 100 g masła
- 250 ml mleka
- 20 g świeżych drożdży
- 2 małe jajka
- 1 łyżka cukru
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 łyżki oleju 

Przygotowanie



KROK 1. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem łyżeczki cukru oraz mąki i odstawiamy na około 15 minut, aby zaczyn "popracował". Masło rozpuszczamy i studzimy.
Mąkę pszenną i owsianą (zmielone płatki owsiane) mieszamy z cukrem i solą, dodajemy jajka, wyrośnięty zaczyn, ostudzone masło i wyrabiamy ciasto (około 20 minut).






KROK 2. Wyrobione i dobrze napowietrzone ciasto wkładamy do miski, oprószamy je mąką, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy na około 1,5 godziny do wyrośnięcia.







KROK 3. Po tym czasie ponownie zagniatamy ciasto, formujemy bułeczki i układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Każdą bułeczkę smarujemy olejem i oprószamy delikatnie mąką. 








KROK 4. Uformowane bułeczki ponownie przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do ponownego wyrośnięcia na około 40 minut.







KROK 5. Blaszkę  z wyrośniętymi bułeczkami wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 190 stopni C i pieczemy je przez około 20 minut.

* Na dnie piekarnika ustawiamy naczynie żaroodporne napełnione wodą. Podczas pieczenia nada ona bułeczkom jeszcze większej delikatności.


 

Gotowe bułeczki są świetnym rozwiązaniem na smaczny początek dnia. Do ich wypieku użyłam Mąki Szymanowskiej z Polskich Młynów.
Maślane bułeczki pszenno - owsiane
Mąka Szymanowska jest uniwersalna. Świetnie sprawdza się do wypieku ciast, ciasteczek i domowego pieczywa.
Maślane bułeczki pszenno - owsiane
Śmiało mogę ja polecić, bo jeszcze nigdy mnie nie zawiodła, a wypieki znikają błyskawicznie. Dzięki niej moje bułeczki są puszyste i niezwykle delikatne.
Maślane bułeczki pszenno - owsiane
Nasze słoneczne, wiosenne śniadanie było pyszne i aromatyczne dzięki maślanym, lekko słodkim bułeczkom.

Bułeczki upiekłam wieczorem. Otulone w lnianą ściereczkę utrzymują świeżość do rana :D

28 komentarzy:

  1. Śliczne te Twoje bułeczki. Kocham takie maślane. Mąkę Szymanowską bardzo lubię. Moja Babcia też na niej piekła. Pozdrawiam :-D

    OdpowiedzUsuń
  2. Staram się unikać mąki pszennej, ale na te bułeczki chyba się skuszę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mniami! Ja też używam Szymanowskiej!
    A bułeki super! Koniecznie zrobię!
    ~Ania

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo smaczne bułeczki. A mąki nie znam. To nowość ?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Mąki Szymanowskiej używam już od dawna, jest sprawdzona, dlatego śmiało mogę ją polecić :D

      Usuń
  5. Bułeczki rewelacyjne. Śliczne, apetyczne, wyrośnięte :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja też robiłam ostatnio bułki i wyszły mi takie oklapłe. Spróbuję teraz z twojego przepisu, bo wyglądają ślicznie. Lubie takie puszyste bułki.

    OdpowiedzUsuń
  7. Cudowne bułeczki kochana, podrzuć jedną na śniadanko :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Jak pięknie wyglądają i jak ładnie wyrosły. Super :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Oj nie powiem- wyglądają przepysznie. I choć aktualnie ograniczam mąkę pszenną, to chyba nie mogłabym im się oprzeć :)
    A tak na marginesie- świetny przepis na ziołowe pesto :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i polecam - od czasu do czasu można sobie pozwolić. Ja powoli wracam do mąki pszennej po długej diecie bezglutenowej :D Takie wypieki są najlepsze :D

      Usuń
  10. Ależ one pięknie wyglądają nic tylko schrupać

    OdpowiedzUsuń
  11. Przepiękne równiutkie Ci wyszły! Mnie zawsze jakieś dziwne kształty wychodzą, takiej kształtnej okrągłości nigdy jeszcze nie osiągnęłam ;) Przepis porywam do wypróbowania :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i polecam te bułeczki - po prostu muszą się udać :D

      Usuń
  12. Tez używam tylko mąki Szymanowskiej! ;)
    Chciałabym zrobić te bułeczki, ale nie mam aktualnie mąki owsianej. Mam za to żytnią i razową. Mogę użyć jednej z nich zamiast tej owsianej? Czy lepiej całej bułeczki zrobić od razu z tej Szymanowskiej? Chyba, że mogę po prostu zmielić płatki owsiane, ale boję się, że nie zrobię tego tak drobno i dokładnie, że wyjdzie z tego mąka.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Śmiało można zmielić płatki owsiane - ja też tak zrobiłam. Młynek do kawy świetnie sobie z nimi radzi. Można też przygotowac bułeczki tylko w wersji pszennej i użyć samej mąki Szymanowskiej :) Życzę smacznych i udanych wypieków. Pozdrawiam ciepło :*

      Usuń
  13. Jaki śliczne i ładnie wyrośnięte te bułeczki :)

    OdpowiedzUsuń