2016-05-19

Makaron w sosie łososiowo - śmietanowym

Danie idealne dla zapracowanych to takie, które przygotujemy błyskawicznie po powrocie z pracy. Dziś propozycja rybno - makaronowa. Szybko i prosto możemy przygotować ulubiony makaron ze smakowitym i pożywnym sosem (lub też musem) z parowanego łososia oraz śmietany. Całość urozmaica duża dawka witaminy C w postaci zielonej pietruszki :D



Potrzebne składniki

- około 250 g filetu z łososia
- 200 g śmietany
- mały pęczek natki pietruszki
- 1 cebula biała
- 2 ząbki czosnku
- kawałek imbiru (około 2 cm)
- 3 łyżki soku z cytryny
- plaster masła
- 1 łyżeczka cukru brzozowego
- pieprz czarny
- sól do smaku
- makaron (u mnie świderki)



Przygotowanie







KROK 1. Filet z łososia pozbawiamy skóry i układamy na sitku do gotowania na parze (lub w specjalnym naczyniu) i parujemy  go około 12 - 15 minut.







KROK 2. Pokrojoną cebulkę rumienimy delikatnie na maśle, a następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek oraz imbir i chwilę razem przesmażamy.

W tym czasie gotujemy też makaron w lekko osolonej wodzie.




KROK 3. Ugotowanego na parze łososia miksujemy wraz ze śmietaną i sokiem z cytryny na jednolitą i gładką masę. Do powstałego kremu dodajemy cukier brzozowy, pieprz, sól do smaku oraz podsmażone na maśle warzywa i zagotowujemy. Gotowy mus mieszamy z ugotowanym makaronem oraz posiekaną natką pietruszki i gotowe!





Moja wersja sosu jest dość gęsta i treściwa. Jeśli wolimy rzadsze sosy, to dodajmy do niego kilka łyżek bulionu.

Przygotowanie dania zajęło mi zaledwie 25 minut, tuż po powrocie z pracy. Całość była sycąca, smaczna i pobudziła do działania na dalszą część dnia :D


Życzę smacznego! :)

33 komentarze:

  1. Uwielbiam łososia i nie wpadłabym na to żeby wmiksować go do sosu. Muszę spróbować. Fajne, szybie danie :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super obiadek, zdecydowanie moje smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo lubię łososia, ale nie wpadłabym na to, żeby zrobić z niego taki sos, raczej zostawiłabym go w kawałkach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W kawałkach jest na codzień. Dziś narodził się na nowo w postaci musu ;)

      Usuń
  4. KASIU WSPANIAŁE DANIE ZROBIŁAŚ.POŁĄCZENIE ZNAKOMITE. MOŻE WPROSZĘ SIĘ DO CIEBIE NA MAŁY TALERZYK TEGO CUDA.:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo fajne danie, a sosik po prostu bajeczny :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Myy , pyszności, uwielbiam takie połączenie smaków :) serdecznie pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  7. niemal każdym postem trafiasz w moje kubki smakowe :-)uwielbiam łososia :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. makarony z łososiem są przepyszne. bardzo lubię. i muszę napisać, że wykonałaś przepiękne zdjęcia - chce się jeść oczami :)!

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo oryginalnie. W takim sposób łososia jeszcze nie przyrządzałam, a zarówno makarony jak i łososia uwielbiam. U Ciebie takie idealne połączenie. Muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Polecam. To był mały ekspetyment, bo nigdy "nie kaleczę" mojej ulubionej rybki, ale miałam ochotę na gęsty i gładki sos. Wyczarował się i on :D Ekseryment udany :D

      Usuń
  10. Rewelacyjny sosik! W zasadzie samym można się już najeść - taki pożywny :) Lubie tego typu szybkie obiady, gdy nie mam siły na energetyczne gotowanie po powrocie z pracy ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. To prawda, sos może być także świetną zupą krem. Wystarczy dodać do niego trochę bulionu. Tak też podam go kolejnym razem :D

      Usuń
  11. Zrobiłam..i właśnie wcinam :-D Szybko, miło i przyjemnie. Świetny sosik..przepyszny :-) Zrobiłam więcej..ale chyba zjem wszystko :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę. Jeśli zostało, można dodać do niego bulion i podawać jako krem ze świeżą zieleniną :D Pozdrawiam *

      Usuń
    2. Świetny pomysł :-) Niestety nic nie została :-D Zjadłam wszystko sama..moje biodra się o to upomną :-D

      Usuń