Sezon na szparagi jest dość krótki, bo trwa zaledwie kilka tygodni. Warto wprowadzić je do swojej diety i korzystać z sezonu i tego, co w szparach najlepsze. A szparagi to samo zdrowie! Są lekkostrawne, niskokaloryczne oraz zawierają mnóstwo witamin i wartości odżywczych. Znajdziemy w nich kwas foliowy, witaminę C i E, błonnik, asparaginę, potas oraz fosfor. A co najważniejsze! Szparagi to silny afrodyzjak :D Dzisiaj zapraszam na lekki, zdrowy i smakowity krem z zielonych szparagów, który jest prosty i szybki w przygotowaniu. Krem świetnie sprawdzi się jako danie obiadowe, ale będzie także świetnym wyborem na romantyczną kolację ;)
- 1 pęczek zielonych szparagów
- 2 pietruszki korzeniowe
- 1 mała cukinia
- 1 cebula biała
- 1,2 litra bulionu (drobiowego lub warzywnego)
- 2 łyżki śmietany
- 1 łyżeczka cukru
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 plaster masła
- szczypta mielonego kminku
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
KROK 1. W garnku zagotowujemy bulion (drobiowy lub warzywny), pietruszki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i dodajemy do gotującego się bulionu.
KROK 2. Cukinię obieramy i kroimy na mniejsze kawałki, a z oczyszczonych szparagów odcinamy główki (później do wykorzystania) i dzielimy je na pół.
* Zielonych szparagów nie trzeba obierać, wystarczy odciąć zdrewniałe końcówki.
KROK 3. Cebulę (dość dużą sztukę) kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na masełku.
KROK 4. Po 10 minutach gotowania pietruszki w bulionie, dodajemy do niego 1 łyżeczkę cukru, 2 łyżki soku z cytryny, zeszkloną cebulkę oraz pokrojoną cukinię i szparagi. Wszystko gotujemy kolejne 10 minut od momentu ponownego zagotowania.
KROK 5. Po tym czasie miksujemy całość na jednolitą i gładką masę, dodajemy śmietanę, kminek mielony, oraz doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem.
RADA: Jeśli w kremie wyczujemy drobne włókna ze szparagów, to przelejmy go przez sito.
Gotowy krem podajemy ze świeżą zieleniną oraz zblanszowanymi główkami szparagów (w osolonej, lekko osłodzonej wodzie i dodatkiem soku cytrynowego).
Krem świetnie smakuje także z kawałkami białego sera :)
Przepis w dechę! Super zupa! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńZupka ma cudowny kolor, przyznam się, że ze szparagów jeszcze nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i serdecznie polecam Marzenko :)
UsuńZdecydowanie ta zupkę ugotuję. Dzięki za przepis!
OdpowiedzUsuńA więc pozostaje mi życzyć smacznego! Pozdrawiam ciepło :*
UsuńBardzo ciekawy i smaczny krem.
OdpowiedzUsuńDziękuję Gosiu :*
UsuńTen kolor zachwyca! Wspaniały krem <3
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńUwielbiam zupy kremy, ze szparagów jeszcze nie robiłam :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam :D
UsuńZrobię go! :>
OdpowiedzUsuńSuper! Życzę smacznego :*
UsuńPyszna zupka, cudowny kolor. Fajna propozycja. Osobiście uwielbiam szparagi i to właśnie te zielone. Kocham je ze smak i kolor :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję Kochana :) Ja także uwielbiam szparagi, a kremik nas zachwycił :D
UsuńWygląda wyśmienicie! od dawna mam ochotę na szparagi, więc na pewni wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję i gorąco polecam :D Pozdrawiam :)
UsuńJeszcze nie robiłam zupy ze szparagów ;) Zapisuję w zakładkach, zrobię na pewno w tym tygodniu!
OdpowiedzUsuńGorąco polecam :D Pozdrawiam :)
UsuńNie dość, że zdrowo to jeszcze smacznie. Prezentuje się jak zwykle idealnie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńBardzo lubię zupy kremy, ta wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńNic dodać ,nic ująć . Rewelacja ;-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńKrem wygląda smakowicie ;D
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńO raju, jakie to dobre! :D
OdpowiedzUsuń:*
UsuńBardzo apetycznie wygląda :)
OdpowiedzUsuń