Dzisiaj zapraszam na zdrowe i smakowite ciasto marchewkowe z truskawkami, które doskonale umili nam długi weekend. Ciasto jest bardzo wilgotne i niezwykle pożywne. Doskonale komponuje się z kawą, ale także z gałką lodów lub sokiem owocowym :) Deser jest idealny dla dużych oraz małych smakoszy. Zasmakuje nawet tym, którzy stronią od marchewki :D
Potrzebne składniki
- 500 g marchewki
- 300 g mąki pszennej
- 240 g cukru
- 3/4 szklanki oleju
- 4 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 cukier waniliowy
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 duża szczypta kurkumy
- szczypta soli
DODATKI
- truskawki
- cukier puder
Przygotowanie
KROK 1. Marchewki obieramy, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i odstawiamy na chwilę. Do miski przesiewamy mąkę z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną, kurkumą i cynamonem.KROK 2. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy je na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Do ubitej piany dodajemy kolejno żółtka, a następnie cukier (zwykły i waniliowy) oraz olej i delikatnie miksujemy dla dobrego połączenia składników.KROK 3. Mokrą masę łączymy z suchymi składnikami z miski i dokładnie mieszamy. Do masy dodajemy starte marchewki, ponownie mieszamy i wylewamy ciasto do formy* wyłożonej papierem do pieczenia.RADA: Aby papier łatwo pokrył całą blachę i nie odchodził od boków, warto posmarować ją miękkim masłem.* użyłam blaszki o wymiarach 30 cm X 25 cm
KROK 4. Na wierzchu układamy pokrojone na kawałki truskawki i wstawiamy ciasto do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 45 - 50 minut (najlepiej do suchego patyczka). Na pięć minut przez końcem pieczenia zwiększamy temperaturę do 200 stopni C.* Truskawki pokrójmy na dość płaskie kawałki, aby nie oddawały zbyt dużo soku. Dobrze jest zanurzyć je przekrojoną stroną w mące, a następnie układać na cieście (w ten sposób unikniemy ich opadania na dno).
** Jeśli chcemy, aby ciasto było mniej wilgotne możemy je podpiec 10 minut, a następnie ułożyć na wierzch ubite z cukrem pudrem białka, a na nie pokrojone truskawki.
Ciasto po upieczeniu studzimy, a następnie posypujemy je cukrem pudrem.
Ciasto jest idealne do popołudniowej kawy. Doskonale współgra także z gałką lodów truskawkowych :D
Świetne połączenie. Zapewne pyszne :-)
OdpowiedzUsuńDziękuje bardzo :D
UsuńUwielbiam ciasto marchewkowe a z truskawkami rewelacja :) mniam :)
OdpowiedzUsuńJa także je uwielbiam :D
Usuńciekawe połączenie, nie robiłam jeszcze marchewkowego z truskawkami, kiedyś muszę spróbować :)
OdpowiedzUsuńU mnie to też był mały eksperyment. Zawsze dodawałam świeże truskawki na wierzch upieczonego ciasta. Tym razem znalazły się w piekarniku :) Ciasto jest pyszne i bardzo wilgotne. Takie uwielbiam :D
UsuńMarchewkowe i do tego truskawki musi być pycha
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :D
UsuńBardzo ciekawe ciacho.Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i również pozdrawiam :*
Usuńfajne ciasto :) jakoś nie pomyslałam żeby do marchewkowego dać truskawki
OdpowiedzUsuńDziękuję :* Współgrają doskonale :D
UsuńJuż od dłuższego czasu zabieram się za wypróbowanie ciasta marchewkowego i jakoś zebrać się nie mogę. Kolejny Twój przepis, który tak skutecznie mnie kusi. Mam nadzieję, że tym razem skutecznie zmobilizuję się do wypróbowania. Świetny i niespotykany pomysł z tym dodatkiem truskawek :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :) Na pierwszy marchewkowy wypiek polecam też klasyczne ciasto marchewkowe z cynamonem i orzechami. Można je pokochać :D
UsuńŚwietna propozycja! Marchewkowe uwielbiam, ale z truskawkami nigdy nie próbowałem go robić :D
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :D
UsuńŚwietny pomysł na ciacho marchewkowe z truskawkami :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
Usuńuwielbiam ciasta na warzywach. Robiłam już na szpinaku i marchewce.. są wyjątkowe i pyszne. Twoje wygląda rewelacyjnie.. świetny pomysł z dodaniem truskawek i do tego jeszcze lodów.. mniamm..
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :) Ja także uwielbiam ciasta warzywne. Zawsze można zjeść jeden kawałeczek więcej ;)
UsuńKocham i ciasto marchewkowe i ciasto truskawkowe :) Połączyłaś w jedno moje ulubione smaki :)
OdpowiedzUsuń