To ciasto to moje najmilsze smaki dzieciństwa. Jako mała dziewczynka często zrywałam rabarbar, aby Babcia mogła upiec ulubione przeze mnie pyszności. Zawsze aktywnie pomagałam - z kwaśną miną zjadałam kawałki rabarbaru zamoczone w cukrze. To ciasto "chodziło" za mną od dawna, a kiedy pojawił się rabarbar to musiałam je upiec. Dziś zapraszam na moją wersję ciasta drożdżowego z rabarbarem oraz dodatkiem wiśniowego dżemu i waniliowej kruszonki. Deser jest delikatny i puszysty, przeplata słodką, waniliową oraz kwaskową nutę - po prostu trzeba go spróbować!
Potrzebne składniki
CIASTO DROŻDŻOWE
- 3 i 1/2 szklanki mąki
- 130 g cukru
- 1 szklanka mleka
- 30 g świeżych drożdży
- 3 jajka
- 150 g masła
- ziarenka wanilii
- szczypta soli
WSAD OWOCOWY
- 400 g rabarbaru
- 3/4 słoiczka dżemu wiśniowego
- 1,5 łyżki cukru
KRUSZONKA
- 1 szklanka mąki
- 0,5 szklanki cukru
- 100 g zimnego masła
- ziarenka wanilii
DODATKI
- cukier puder (opcjonalnie)
____________________________
FORMA: 25 cm x 35 cm
FORMA: 25 cm x 35 cm
Przygotowanie
KROK 1. Na początku przygotowujemy zaczyn. Drożdże rozprowadzamy w ciepłym mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru oraz mąki. Zaczyn odstawiamy na około 20 minut, aby mógł "popracować" i odpowiednio urosnąć.
KROK 2. Masło rozpuszczamy w rondelku, studzimy i przechodzimy do przygotowania ciasta. Mąkę mieszamy z cukrem i szczyptą soli, dodajemy jajka, ziarenka wanilii, ostudzone masło i mieszamy. Następnie dodajemy wyrośnięty zaczyn i wyrabiamy ciasto przez około 15 - 20 minut (do momentu, aż zacznie odchodzić nam od rąk i pojawią się pęcherzyki powietrza). Ciasto jest dość rzadkie, dlatego do jego przygotowania warto użyć robota kuchennego.
KROK 3. Ciasto po wyrobieniu przekładamy do blachy wysmarowanej masłem i wyłożonej papierem do pieczenia. Starajmy się rozprowadzić je równo na całej powierzchni, a brzegi blachy wykleić delikatnie ciastem ponad poziom całości. Blaszkę przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (na około 1 godzinę).
KROK 4. Rabarbar parzymy wrzątkiem, obieramy i kroimy na około 1 cm kawałki. Następnie dodajemy do nich 1,5 łyżki cukru, mieszamy i odstawiamy na około 30 minut. Po tym czasie odciskamy rabarbar z nadmiaru wody.
KROK 5. Kolejny etap to przygotowanie kruszonki. Mąkę mieszamy z cukrem, dodajemy pokrojone na kawałki zimne masło oraz ziarenka wanilii (opcjonalnie), energicznie zagniatamy i kruszymy w dłoniach. Kruszonkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego schłodzenia.
KROK 6. Kiedy ciasto wyrośnie układamy na nim porcje dżemu wiśniowego (z kawałkami lub całymi owocami) *.* Do przygotowania ciasta możemy użyć innego, ulubionego dżemu. Świetnie sprawdzi się dżem truskawkowy, porzeczkowy, malinowy lub jabłkowy.
KROK 7. Następnie na warstwie dżemu układamy kawałki odciśniętego z nadmiaru soku rabarbaru.
KROK 8. Na koniec posypujemy całość schłodzoną w lodówce kruszonką i wstawiamy formę do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 50 minut.
PORADY
Podczas pieczenia nie otwieramy drzwiczek piekarnika, ponieważ ciasto drożdżowe nie lubi zmian temperatury.Po upieczeniu uchylamy drzwiczki piekarnika i pozwalamy ostygnąć ciastu przez około 20 minut.
Składniki na ciasto drożdżowe powinny mieć temperaturę pokojową.
Ciasto kroimy dopiero po ostygnięciu.
Wierzch ciasta możemy oprószyć delikatnie cukrem pudrem.
Do ciasta możemy dodać także inne ulubione owoce.
Do rabarbaru świetnie pasują jabłka oraz truskawki.
Smak rabarbaru oraz samej kruszonki możemy wzbogacić o cynamon.
wspaniałe ciacho! :) ja też już szalałam z rabarbarem w tym roku:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńAle mi kobieto narobiłaś smaku na wieczór! Chyba nie zasnę :-)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńWygląda obłędnie. Uwielbiam takie ciasto drożdżowe. Kojarzy się z dzieciństwem i wakacjami u babci ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ach te smaki dzieciństwa... :D
UsuńTeraz już pomału zaczyna się sezon na rabarbar
OdpowiedzUsuńA ja bardzo lubię ten sezon :D
Usuńale smakowite ciacho! i cudne zdjęcia!
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńNajlepsze! :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńAle świetne ciacho! Pewnie by mi bardzo smakowało :).
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Ciasto przenosi nas w smaki dzieciństwa, więc myślę, że przypadłoby do gustu ;)
UsuńWspaniałe ciacho. Bardzo takie lubię i pamiętam, że u mnie w domu często takie się piekło :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńFajny pomysł na posłodzenie rabarbaru dżemem. Bardzo apetyczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńRabarbar mam w ogrodzie, więc ciacho na pewno będzie zrobione . Dziękuję za przepis :-)
OdpowiedzUsuńŻyczę udanych i smacznych wypieków :D Pozdrawiam :)
UsuńWspaniałe ciasto :) mam podobne wspomnienia z dzieciństwa rabarbaru z cukrem :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńŚwietny foto-instruktaż! Drożdżowe z rabarbarem to klasyka sezonu rabarbarowego, nie sposób go nie kochać :)
OdpowiedzUsuńPyszna klasyka :D Uwielbiam ją :D
Usuńpyszności :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńJeju... Wygląda tak smakowicie! :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDrożdzowe, rabarbar i kruszonka do połączenie idealne :)
OdpowiedzUsuńO tak! :) :) :)
UsuńI takie ciasto to dla mnie kwintesencja nadchodzącego wielkimi krokami lata! :) Pychota!
OdpowiedzUsuń:D
UsuńAż chce się polizać ekran :D
OdpowiedzUsuń:*
UsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuń:)
UsuńJakie pyszności , remot mieszkania uniemożliwia mi pieczenie ciasta.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńJa również serdecznie pozdrawiam :)
UsuńUpieklam Kasiula! Co prawda z truskawkami,ale wyszlo pyszne:) bardzo fajny przepis,prosty i przyjazny dla poczatkujacych,dzieki!
OdpowiedzUsuńGosia
Super! :) Bardzo się cieszę <3
UsuńCiasto przepyszne pulchne mięciutkie bardzo bardzo smaczne jestem zachwycona tym przepisem
OdpowiedzUsuń🧡🧡
UsuńŚwietny przepis. Ciasto wyszło idealne :) Dziękuję :)
OdpowiedzUsuń🧡🧡
Usuń