Dzisiaj zapraszam na smakowitą i aromatyczną zupę brukselkową z kawałkami kurczaka i warzywami. Zupa jest bardzo pożywna i z pewnością może być serwowana jako danie główne. Kiedyś nie lubiłam brukselki, teraz zajadam ją z przyjemnością, gdyż jest smaczna, zdrowa i zawiera mnóstwo błonnika, który reguluje trawienie i sprawia, że czujemy się syci :)
Potrzebne składniki
- 2 litry bulionu warzywnego
- 1 pierś z kurczaka
- 1 nóżka z kurczaka
- 400 g brukselki
- 2 marchewki
- 1/3 kalafiora
- 1 cebula biała
- 1 garść zielonej fasolki szparagowej
- 4 łyżki śmietany
- 1 łyżka masła
- 1 łyżeczka cząbru
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka czosnku staropolskiego
- 1 łyżeczka natki pietruszki
- 1 liść laurowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i pieprz
- słodki sos sojowy
Przygotowanie
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją maśle. Gdy ta się zeszkli dodajemy do niej brukselkę, różyczki kalafiora, pokrojoną w kostkę marchewkę oraz fasolkę szparagową i smażymy wszystko przez chwilę dla wydobycia smaku.KROK 2. Do gotującego się bulionu dodajemy pierś i nóżkę z kurczaka oraz liść laurowy i ziele angielskie. Mięso gotujemy na małym ogniu około 15 minut (podczas gotowania ściągamy powstający szum). Po tym czasie obieramy mięso nogi od kości i wraz z piersią z kurczaka kroimy je na mniejsze kawałki, które na chwilę odstawiamy.KROK 3. Podsmażone warzywa wkładamy do bulionu, dodajemy cząber, czosnek staropolski, koperek oraz pietruszkę i gotujemy wszystko do momentu nabrania przez warzywa odpowiedniej miękkości.KROK 4. Następnie do zupy dodajemy kawałki mięsa, zabielamy ją zahartowaną śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem (czarnym i cayenne).
Lubię brukselkę w zupie, więc jak dla mnie pycha!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBrukselkę bardzo lubię. Przede wszystkim za oryginalność smaku. Zupka pyszna. Bardzo mi się podoba. Jest tak apetyczna, że aż chciałoby się sięgnąć po nią przez monitor :)
OdpowiedzUsuńA ja właśnie nie przepadam, choć zdaję sobie sprawę, że jest bardzo zdrowa. Jednak ten smak - trudno mnie do niego przekonać!
UsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńBlueberry - też tak kiedyś miałam z brukselką. Zawsze wyławiałam ją z zupy, ale po czasie się do niej przekonałam ;)
UsuńUwielbiam takie konkretne zupy :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńUwielbiam brukselkę! Zupa musiała być pyszna.
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
UsuńBardzo podoba mi się ten dodatek kurczaka. To świetna alternatywa dla tradycyjnej zupy z brukselki. Twoje przepisy nigdy mnie nie zawodzą :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję Kochana :*
UsuńPyszna propozycja :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmmm brukselka!:) Zupka bardzo zachęcająca i jak zwykle zdjęcia mega apetyczne! Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i również pozdrawiam :)
UsuńBardzo apetyczna zupka. Ja mogę jeść zupy codziennie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczna zupka. Ja mogę jeść zupy codziennie :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńWygląda pysznie
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoje smaki :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBardzo przemawia do mnie zestaw warzyw i ziół/przypraw jakie tu użyłaś - moje smaki :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńU nas w domu brukselka zawsze znajduje uznanie, zwłaszcza w zupie, dlatego zapisałam sobie przepis.
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :D
UsuńTwoje zupy niezmiennie mnie zachwycają--- może dlatego, że u mnie na obiad rzadko bywa zupa!
OdpowiedzUsuńWidzę, że w Polsce sezon na brukselkę w pełni :) to już któryś z kolei przepis z tym cudownym warzywem, który dziś widzę. Tęsknię, za nią i za kiszonymi ogórkami, śledziami i słoniną. Mimo tych wszystkich pyszności, które mam tutaj. Niestety znalezienie brukselki graniczy z cudem, ale już tylko 2 tygodnie i zrobię sobie taka zupę ;)
OdpowiedzUsuńja jakoś do dzisiaj nie lubię brukselki :(
OdpowiedzUsuńo kurcze! Zachcialo mi się teraz takiej zupy! Mniam! Calkiem zapomniałam o brukselce! dzięki za przypomnienie o tej pysznej malutkiej kapustce Zupa mowi sama za siebie!
OdpowiedzUsuń