2016-04-10

Surówka z włoszczyzny

Włoszczyzna będąca podstawą bulionu, może być wykorzystana także do przygotowania smakowitej surówki obiadowej. Wszystkie wykorzystane warzywa otula domowy sos musztardowy, nadając całości niesamowitego smaku i aromatu. 
Surówka z włoszczyzny z sosem musztardowym
Potrzebne składniki

- 4 marchewki
- 2 pietruszki
- kawałek selera
- 1/2 pora
- 1 mała cebula biała

SOS MUSZTARDOWY
- 5 łyżek majonezu
- 3 łyżki mleka
- 2 łyżki musztardy kremskiej
- 1 łyżka octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1,5 łyżki cukru pudru
- sól i pieprz

Przygotowanie
KROK 1. Majonez mieszamy z mlekiem, musztardą kremską, octem jabłkowym, sokiem z cytryny i cukrem pudrem do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Sos doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem.

KROK 2. Obrane marchewki, pietruszki i seler ścieramy na tarce o grubych oczkach, a por i cebulkę kroimy w drobną kostkę. Wszystkie pokrojone warzywa mieszamy z sosem musztardowym, a surówkę wstawiamy do lodówki na min. 1 godzinę dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.  

7 komentarzy: