Uwielbiam pulpeciki skąpane w śmietanowym sosie koperkowym. Tym razem postanowiłam połączyć dwa rodzaje mięsa i odmienić odrobinę klasyczny sos dodając mu pikanterii. Pulpeciki są delikatne, soczyste, a wyrazisty sos dodatkowo rozpieszcza kubki smakowe.
Potrzebne składniki
- 250 g piersi z kurczaka
- 250 g szynki wieprzowej
- 1 bułka
- 1 jajko
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 cebula biała
- 1 pęczek koperku
- 400 ml bulionu
- 5 łyżek śmietany
- 1 łyżeczka mąki
- 0,5 łyżeczki wasabi
- szczypta chili
- sól i pieprz
- olej do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Cebulę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy ją delikatnie na oleju rzepakowym, a następnie studzimy. Pierś z kurczaka i szynkę mielimy w maszynce, dodajemy jajko, namoczoną w mleku bułkę i podsmażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem.
KROK 2. Z powstałego farszu formujemy kotleciki, obtaczamy je w mące i wkładamy do gotującego się bulionu na około 20 minut. Po tym czasie wyciągamy pulpeciki, a do bulionu dodajemy zahartowaną śmietanę wymieszaną z mąką i wasabi, a także posiekany koperek, chili, sól oraz pieprz. Wszystko zagotowujemy, a do powstałego sosu wkładamy pulpeciki i gotujemy jeszcze przez chwilę na małym ogniu.
Pulpeciki podajemy z ulubionymi dodatkami.
Bardzo fajnie ci to wyszło. Pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo fajnie ci to wyszło. Pyszny obiadek :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :-) Jak można to poproszę na dzisiejszy obiad ;-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :*
UsuńJa również uwielbiam pulpeciki więc już zacieram ręce żeby zrobić
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :*
UsuńO Matko! Jak ja dawno nie jadłam takich pulpetów. Wyglądają tak smacznie, że chyba dzisiaj je popełnię :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję i gorąco polecam :)
Usuńbardzo apetycznie wyglądają :)
OdpowiedzUsuńsuper przepis :)
Dziękuję bardzo :)
UsuńBardzo fajna odsłona pulpecików. Z przyjemnością wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńChyba zrobię je jutro na obiad :D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńBardzo lubię sos koperkowy. Koperek to u mnie podstawa :)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na dodanie pasty wasabi :)
Dziękuję :*
Usuń