2016-04-11

Paprykowe placuszki z kurczaka

Dziś zapraszam na poznanie prostego sposobu na siekane placuszki z kurczaka z dodatkiem czerwonej papryki. Placuszki są błyskawiczne w przygotowaniu i mogą stanowić świetną przekąskę podawaną z ulubionym sosem lub być pożywnym i smakowitym dodatkiem do obiadu.
Paprykowe placuszki z kurczaka
Potrzebne składniki

- pierś z kurczaka
- 1 papryka czerwona
- 1 jajko
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 1 łyżka mąki pszennej
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżeczka słodkiej papryki mielonej
- 1 łyżeczka oregano
- szczypta pieprzu cayenne
- sól i pieprz do smaku
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie
KROK 1. Kurczaka i paprykę czerwoną kroimy w drobną kostkę, przekładamy do miski i dodajemy obie mąki, bułkę tartą, jajko, oregano, mieloną paprykę, sól i pieprz (czarny oraz cayenne) i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Z powstałej masy formujemy w dłoniach niewielkiej wielkości kule, które delikatnie spłaszczamy.

* placuszki możemy dodatkowo obtoczyć w mące, ale nie jest to konieczne.

KROK 3. Uformowane placuszki przekładamy na dobrze rozgrzany olej rzepakowy i smażymy je z obu stron na delikatnie złoty kolor.

* po usmażeniu układamy placki na ręczniku papierowym, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu.

Gotowe placuszki podajemy z ulubionymi sosami lub serwujemy jako białkowy dodatek do obiadu :)
Paprykowe placuszki z kurczaka

18 komentarzy:

  1. Bardzo ciekawy pomysł, chętnie skorzystam z przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo fajny pomysł, dodaję sobie do zakładek :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Przepięknie wyglądają, kolorowo pomimo tej paskudnej pogody

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję. Trochę ciepła i kolorów chociaż na talerzu - u mnie też paskudnie :/

      Usuń
  4. Z przyjemnością wypróbuję Twój kolorowy i apetyczny przepis na placuszki. Sama przygotowuję bardzo podobną wersję i wszyscy zawsze są zachwyceni :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Z przyjemnością wypróbuję Twoją propozycję. Ja również robię takie kotleciki, ale nie takie kolorowe. Fajny pomysł na dodanie papryki. Podoba mi się. Bardzo apetyczne i aromatyczne danie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Ja też do tej pory robiłam je w wersji bardziej "kurczakowej". Papryka nadała im fajnego smaku i soczystości :D

      Usuń
  6. Akurat nie mogę jeść tych dwóch składników. :c A tak przepysznie wyglądają...

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają cudownie! Już sobie wyobrażam ten smak! :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Takie kotleciki uwielbia cała moja rodzinka :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Bardzo apetyczne placuszki. Świetny pomysł na obiad!

    OdpowiedzUsuń