2016-04-13

Mocno ziołowe masełko czosnkowe

Najlepsze jest czosnkowe masełko domowe, intensywnie pachnące świeżym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dzisiaj postanowiłam dodać je do śniadaniowej bagietki, której nadało mnóstwo smaku i aromatu oraz dostarczyło porcji naturalnego antybiotyku jakim jest czosnek. Przydał się bardzo, bo trochę nas dopadło przeziębienie...
Mocno ziołowe masełko czosnkowe
Potrzebne składniki

- 100 g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól i pieprz do smaku

Przygotowanie
Miękkie masło ucieramy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Następnie dodajemy zioła prowansalskie, kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla odpowiedniego stężenia oraz przejścia smaków i aromatów. 

20 komentarzy:

  1. Bardzo często takie robię. Uwielbiam z grzankami :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo często takie robię. Uwielbiam z grzankami :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Zwabił mnie tu zapach czosnku. Uwielbiam takie masełko. Fajny pomysł na dodanie kurkumy. Kolorek dzięki temu wyszedł super :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pycha! Kojarzy mi się takie masełko z górami, gdzie jadłam takie na każdą kolację do bułeczek i oscypków! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wygląda bardzo smacznie i zapewne też tak smakuje :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Takie masełko to u nas punkt obowiązkowy w sezonie grillowym, który już zbliża się wielkimi krokami. Intryguje mnie ta kurkuma w składzie. Będą eksperymenty :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Kurkuma to dodatkowa porcja zdrowia. Nadaje też świetny kolorek :D

      Usuń
  7. Pyszne masełko :) często robię, ale bez kurkumy, muszę spróbować tej wersji :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i polecam jej dodatek :) Kurkuma jest bardzo zdrowa, a w połączeniu z czosnkiem daje jeszcze lepsze efekty :D

      Usuń
  8. Dość często robiłam takie masełka są naprawdę pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Świetny pomysł! Takie rozwiązania w kuchni uwielbiam: prosto, zdrowo i smacznie. Pokazałaś, że takie masło jest banalnie proste w przygotowaniu, wcale nie trzeba kupować gotowego. Bardzo zaciekawił mnie dodatek kurkumy-wypróbuję na pewno! ;)

    OdpowiedzUsuń
  10. Tak, tak <3 wszystko co domowe i własnoręcznie zrobione polecam! Sama wolę robić wszystko sama, wrapy, makaron, ser, sosy czosnkowe itp i wszelkie pasty ;)

    OdpowiedzUsuń