Najlepsze jest czosnkowe masełko domowe, intensywnie pachnące świeżym czosnkiem i ulubionymi ziołami. Dzisiaj postanowiłam dodać je do śniadaniowej bagietki, której nadało mnóstwo smaku i aromatu oraz dostarczyło porcji naturalnego antybiotyku jakim jest czosnek. Przydał się bardzo, bo trochę nas dopadło przeziębienie...
- 100 g miękkiego masła
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1/3 łyżeczki mielonej kurkumy
- sól i pieprz do smaku
Przygotowanie
Miękkie masło ucieramy z przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku. Następnie dodajemy zioła prowansalskie, kurkumę oraz sól i pieprz do smaku. Wszystko dokładnie mieszamy i przekładamy do lodówki dla odpowiedniego stężenia oraz przejścia smaków i aromatów.
Bardzo często takie robię. Uwielbiam z grzankami :-)
OdpowiedzUsuńOj tak - z grzankami jest pyszne :D
UsuńBardzo często takie robię. Uwielbiam z grzankami :-)
OdpowiedzUsuńZwabił mnie tu zapach czosnku. Uwielbiam takie masełko. Fajny pomysł na dodanie kurkumy. Kolorek dzięki temu wyszedł super :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :D
UsuńPycha! Kojarzy mi się takie masełko z górami, gdzie jadłam takie na każdą kolację do bułeczek i oscypków! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) Z oscypkiem na ciepło... oj pycha :)
UsuńWygląda bardzo smacznie i zapewne też tak smakuje :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTakie masełko to u nas punkt obowiązkowy w sezonie grillowym, który już zbliża się wielkimi krokami. Intryguje mnie ta kurkuma w składzie. Będą eksperymenty :)
OdpowiedzUsuńKurkuma to dodatkowa porcja zdrowia. Nadaje też świetny kolorek :D
UsuńUwielbiam takie :>
OdpowiedzUsuń:D
UsuńPyszne masełko :) często robię, ale bez kurkumy, muszę spróbować tej wersji :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam jej dodatek :) Kurkuma jest bardzo zdrowa, a w połączeniu z czosnkiem daje jeszcze lepsze efekty :D
UsuńDość często robiłam takie masełka są naprawdę pyszne:)
OdpowiedzUsuńTo prawda, a te domowe są najlepsze :D
UsuńŚwietny pomysł! Takie rozwiązania w kuchni uwielbiam: prosto, zdrowo i smacznie. Pokazałaś, że takie masło jest banalnie proste w przygotowaniu, wcale nie trzeba kupować gotowego. Bardzo zaciekawił mnie dodatek kurkumy-wypróbuję na pewno! ;)
OdpowiedzUsuńTak, tak <3 wszystko co domowe i własnoręcznie zrobione polecam! Sama wolę robić wszystko sama, wrapy, makaron, ser, sosy czosnkowe itp i wszelkie pasty ;)
OdpowiedzUsuńLubię takie smarowidła kanapkowe :)
OdpowiedzUsuń