Dzisiejsza propozycja to smakowite i aromatyczne kotleciki z piersi indyka z dodatkiem chrzanu i suszonych grzybków. Kotleciki są bardzo pożywne, soczyste i delikatne. Smacznie polecam :)
- 500 g piersi z indyka
- 3 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- 1 łyżka chrzanu
- 1,5 łyżeczki mielonych grzybów suszonych
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżeczka koperku
- 1 łyżeczka majeranku
- sól i pieprz
- bułka tarta (do panierki)
- olej rzepakowy (do smażenia)
KROK 1. Szalotki kroimy w drobną kostkę i podsmażamy je delikatnie na oleju rzepakowym. Pod koniec smażenia dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz 1,5 łyżeczki zmielonych grzybków suszonych*.Studzimy zawartość patelni.* Zmielone grzybki są świetną przyprawą do mięs, zup i sosów - wystarczy, że suszone grzyby zmielimy w młynku do kawy :)KROK 2. Oczyszczoną pierś z indyka mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ostudzoną cebulkę z grzybkami, namoczoną w mleku kajzerkę, chrzan, koperek, majeranek i żółtko - wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem i sosem sojowym. Na koniec do masy dodajemy pianę ubitą z białka i delikatnie mieszamy.KROK 3. Z powstałej masy formujemy średniej wielkości kotlety i obtaczamy je bułce tartej. Kotlety smażymy z obu stron na oleju rzepakowym na delikatnie złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na ręczniku papierowym.Kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami. Świetnie komponują się z klasycznym puree ziemniaczanym oraz świeżą surówką. Mogą być także pożywnym i smakowitym dodatkiem do domowego hamburgera :)
Pyszne, domowe jedzenie. Wyglądają przepięknie! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKolejne, bardzo ciekawe połączenie smakowe. Dodatek chrzanu z pewnością czyni z tego na pozór zwykłego dania ucztę dla podniebienia. Wyglądają naprawdę apetycznie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :* <3
UsuńBardzo fajne kotleciki. Lubię dodawać chrzan do różnych dań :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajne kotleciki. Lubię dodawać chrzan do różnych dań :-)
OdpowiedzUsuńKotleciki bardzo fajne składnikowo. W moim guście. Ciekawy pomysł na dodanie chrzanu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńAż ślinka cieknie na takie pyszności
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPerfekcyjne jak zawsze :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńMielonych nie lubiłam od dziecka, ale gdyby zrobić takie z prawdziwego mięsa, to chętnie bym zjadła. :) Chrzan mnie trochę odpycha, ale grzyby wydają się być ciekawym dodatkiem.
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam to połączenie. Chrzan i grzybki świetnie się komponują :)
UsuńKusząco apetyczne, Kasiu :)
OdpowiedzUsuńDziękuję Kochana :*
UsuńBardzo lubię chrzan, więc te mielone z pewnością są dla mnie. Chętnie wypróbuję! :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :D
UsuńJakie pyszne składniki, takie coś innego zamiast zwykłych mielonych.
OdpowiedzUsuń