Propozycja na smakowity i pożywny krem z suszonych kurek z pewnością ucieszy podniebienia wszystkich smakoszy grzybów. Krem można podawać z ulubionymi dodatkami lub serwować jako dodatek do gołąbków, mięs lub pierożków.
Potrzebne składniki
- 2 garści suszonych kurek
- 1 litr bulionu
- 2 marchewki
- 1 pietruszka
- kawałek selera
- 2 szalotki
- 1 ząbek czosnku
- 4 łyżki śmietany
- słodki sos sojowy
- 2 ziarenka ziela angielskiego
- 1 plaster masła
- liść laurowy
- sól i pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Kurki dokładnie płuczemy, zalewamy zimną wodą i odstawiamy do namaczania (najlepiej na całą noc).KROK 2. Szalotki kroimy w kostkę i podsmażamy je na masełku, dodajemy drobno posiekany ząbek czosnku oraz odsączone z wody kurki i chwilę wszystko przesmażamy.KROK 3. Wszystkie warzywa kroimy na mniejsze kawałki i wraz z podsmażoną cebulką i kurkami, a także około 200 ml wody z namaczania kurek dodajemy do gotującego się bulionu (z dodatkiem ziela angielskiego i listka laurowego). Wszystko gotujemy do miękkości warzyw, a następnie miksujemy na jednolitą i gładką masę, dodajemy śmietanę, doprawiamy słodkim sosem sojowym, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem, ponownie zagotowujemy i gotowe! :)
Ten przepis od razu zapisuję. Wygląda wyśmienicie a wobec kurek nigdy nie przejdę obojętnie :)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam kurki, najbardziej swieże, ale po za sezonem trzeba się jakoś ratować. Smacznie polecam kremik :D
UsuńNie znałam takiej zupy,super wygląda:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł, kurki są pyszne więc i taki krem równie wyśmienicie musi smakować
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńMoje podniebienie ucieszy na pewno :) Jestem ogromnym fanem kurek <3
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam kurki :D
UsuńPrzepis zapisany do wypróbowana :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :)
UsuńPoezja! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńHmm, jaki piękny kolor i konsystencja :>
OdpowiedzUsuńDziękuję :D
Usuń