Ostatnio lubię tworzyć nowe połączenia, którego efektem są zupełnie odmienione kotlety mielone. Tym razem w ruch poszła łopatka wieprzowa zestawiona z cukinią i serem mozzarella oraz wyrazistą nutą słodko - pikantnej musztardy kremskiej. Efekt bardzo zadowolił nasze kubki smakowe - kotleciki są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne. Wszyscy mięsożercy z pewnością je pokochają :D
Potrzebne składniki
- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 mała cukinia
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- małe kulki mozzarelli
- 3 łyżeczki musztardy kremskiej
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cząbru
- sól i pieprz do smaku
- mąka (do panierki)
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oleju rzepakowym. W tym samym czasie rozkruszamy bułkę i moczymy ją w mleku.
KROK 2. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Odciśniętą cukinię dodajemy do zeszklonej cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystko przez chwilę przesmażamy, a następnie studzimy.
KROK 3. Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej namoczoną bułkę, podsmażoną cebulkę i cukinię, musztardę kremską, cząber, jajko, sól oraz świeżo zmielony pieprz i dokładnie mieszamy. Na każdej porcji farszu układamy małą kulkę mozzarelli i formujemy kotleciki.
KROK 4. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami :)
Bardzo smaczne kotleciki.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńDodanie cukinii do kotletów spowoduje, że będą one mniej kaloryczne. Słyszałam, że to jest dobry trik dla tych co się chcą odchudzać. Podobna metodę proponuje Gizzi Erskine w swoich programach.
OdpowiedzUsuńTo prawda, kotleciki są mnie kaloryczne, ale także bardziej soczyste - polecam wypróbowanie tego zestawienia :)
UsuńWyborne na obiad:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł , zresztą jak zawsze apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńBardzo ciekawy pomysł , zresztą jak zawsze apetycznie ;-)
OdpowiedzUsuńAle świetne kotleciki z "niespodzianką"! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńKolejny pyszny pomysł na kotleciki :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńSmakowite :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńTe kotleciki mnie oczarowały, pyszne i zdrowsze niż tradycyjna wersja :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Serdecznie dziękuję i również pozdrawiam :)
UsuńBajeczne! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajny przepis. I ja serdecznie go wszystkim polecam. Cukinia nadaje soczystości, a mozzarella idealnie komponuje się z całością. Wyglądają jak zwykle obłędnie :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję Kochana :)
UsuńPomysł super. Cukinię w kotlecikach uwielbiam. Są dzięki niej bardzo soczyste :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :) To prawda - są bardzo soczyste :)
UsuńSuper wyglądają te kotlety! Narobiłaś mi nimi smaka!
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i zachęcam do przygotowania :D
Usuńbardzo apetycznie wyglądają, kiedyś zrobię, niestety nie mam ręki do gotowania
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję. Kotleciki są naprawdę proste w przygotowanu i zapewniam, że na pewno wyjdą. Nie trzeba mieć specjalnych zdolności kulinarnych. Pozdrawiam ciepło :* :)
UsuńLubię kotleciki z dodatkiem warzyw. I ta rozpływająca się mozzarella - mniam! :)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam takie odmienione wersje :D Pozdrawaim :)
Usuńgenialny przepis :-) chyba się powtórzę.. ale muszę wypróbować :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie polecam Kochana :*
UsuńFantastyczna odmiana od klasyki.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Pozdrawiam ciepło :*
Usuń