2016-04-16

Kotleciki z cukinią i mozzarellą

Ostatnio lubię tworzyć nowe połączenia, którego efektem są zupełnie odmienione kotlety mielone. Tym razem w ruch poszła łopatka wieprzowa zestawiona z cukinią i serem mozzarella oraz wyrazistą nutą słodko - pikantnej musztardy kremskiej. Efekt bardzo zadowolił nasze kubki smakowe - kotleciki są delikatne, soczyste i bardzo aromatyczne. Wszyscy mięsożercy z pewnością je pokochają :D
Kotleciki z cukinią i mozzarellą
Potrzebne składniki

- 500 g łopatki wieprzowej
- 1 mała cukinia
- 1 cebula biała
- 1 ząbek czosnku
- małe kulki mozzarelli
- 3 łyżeczki musztardy kremskiej
- 1 kajzerka
- mleko (do namoczenia bułki)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka cząbru
- sól i pieprz do smaku
- mąka (do panierki)
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Kotleciki z cukinią i mozzarellą
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją delikatnie na oleju rzepakowym. W tym samym czasie rozkruszamy bułkę i moczymy ją w mleku.

KROK 2. Cukinię obieramy, ścieramy na tarce o grubych oczkach, odstawiamy na chwilę, a następnie odciskamy z nadmiaru soku. Odciśniętą cukinię dodajemy do zeszklonej cebulki wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem i wszystko przez chwilę przesmażamy, a następnie studzimy.

KROK 3. Łopatkę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej namoczoną bułkę, podsmażoną cebulkę i cukinię, musztardę kremską, cząber, jajko, sól oraz świeżo zmielony pieprz i dokładnie mieszamy. Na każdej porcji farszu układamy małą kulkę mozzarelli i formujemy kotleciki.

KROK 4. Uformowane kotleciki obtaczamy w mące i smażymy je na dobrze rozgrzanym oleju rzepakowym z każdej strony na złoty kolor. Po usmażeniu odsączamy je z nadmiaru oleju na papierowym ręczniku.
Gotowe kotleciki podajemy z ulubionymi dodatkami :)

Kotleciki z cukinią i mozzarellą

33 komentarze:

  1. Dodanie cukinii do kotletów spowoduje, że będą one mniej kaloryczne. Słyszałam, że to jest dobry trik dla tych co się chcą odchudzać. Podobna metodę proponuje Gizzi Erskine w swoich programach.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. To prawda, kotleciki są mnie kaloryczne, ale także bardziej soczyste - polecam wypróbowanie tego zestawienia :)

      Usuń
  2. Bardzo ciekawy pomysł , zresztą jak zawsze apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy pomysł , zresztą jak zawsze apetycznie ;-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ale świetne kotleciki z "niespodzianką"! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kolejny pyszny pomysł na kotleciki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Te kotleciki mnie oczarowały, pyszne i zdrowsze niż tradycyjna wersja :)
    Pozdrawiam,

    OdpowiedzUsuń
  7. Bardzo fajny przepis. I ja serdecznie go wszystkim polecam. Cukinia nadaje soczystości, a mozzarella idealnie komponuje się z całością. Wyglądają jak zwykle obłędnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pomysł super. Cukinię w kotlecikach uwielbiam. Są dzięki niej bardzo soczyste :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Super wyglądają te kotlety! Narobiłaś mi nimi smaka!

    OdpowiedzUsuń
  10. bardzo apetycznie wyglądają, kiedyś zrobię, niestety nie mam ręki do gotowania

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję. Kotleciki są naprawdę proste w przygotowanu i zapewniam, że na pewno wyjdą. Nie trzeba mieć specjalnych zdolności kulinarnych. Pozdrawiam ciepło :* :)

      Usuń
  11. Lubię kotleciki z dodatkiem warzyw. I ta rozpływająca się mozzarella - mniam! :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja też uwielbiam takie odmienione wersje :D Pozdrawaim :)

      Usuń
  12. genialny przepis :-) chyba się powtórzę.. ale muszę wypróbować :-)

    OdpowiedzUsuń
  13. Fantastyczna odmiana od klasyki.

    OdpowiedzUsuń