Uwielbiam nieskomplikowane i szybkie w przygotowaniu dania, które są smaczne, lekkie i pożywne. Zdrowy posiłek nie wymaga wielogodzinnych czarów kulinarnych. Czasami taki prosty i treściwy posiłek potrafi zaskoczyć swym wspaniałym smakiem. Dziś zapraszam na koperkowego łososia z cukinią w ziołach oraz ryżem :) To danie jest świetnym rozwiązaniem dla wszystkich zapracowanych - wystarczy 25 minut i obiad jest gotowy :D
- filet z łososia
- 1 mała cukinia
- 120 g ryżu (użyłam długoziarnistego z dzikim)
- pęczek świeżego koperku
- 1 ząbek czosnku
- plaster masła
- oliwa z oliwek
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- pieprz czarny
- sól do smaku
Przygotowanie
KROK 1. Ryż gotujemy w lekko osolonej wodzie na małym ogniu. Do gotowania dla nadania smaku i aromatu dodajemy także 1 ząbek czosnku.
KROK 2. Cukinię kroimy na półplasterki i smażymy ją na oliwie z oliwek z dodatkiem ziół prowansalskich, soli i świeżo zmielonego pieprzu. Cukinię powinniśmy smażyć do momentu, aż delikatnie zmięknie, ale wciąż pozostanie jędrna.KROK 3. Łososia pozbawiamy skóry, skrapiamy oliwą z oliwek, oprószamy solą, pieprzem oraz posiekanym koperkiem i odstawiamy na 10 minut (w tym czasie gotujemy ryż). Następnie smażymy go na maśle 2 - 3 minuty z każdej strony.
Ryż wykładamy na talerze, kładziemy na nim usmażony filet z łososia oraz kawałki cukinii.
Wygląda przepysznie i tak... wiosennie :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńWspaniale się prezentuje, uwielbiam piękne kolory na talerzu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńUwielbiam takie smaki :-) Ja ostatnio miałam łososia w ziołach prowansalskich z szparagami.
OdpowiedzUsuńTeż przepyszne i zdrowe zestawienie :) Pozdrawiam serdecznie :)
UsuńWygląda wspaniale :) Bardzo podoba mi się ta kompozycja przypraw. Na pewno wypróbuję przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
UsuńAle pysznie wygląda to danie :)! Kolorowo i zdrowo - takie potrawy bardzo lubię.
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMmm pyszności! Zapisuję. :)
OdpowiedzUsuń:*
UsuńPalce lizać :D
OdpowiedzUsuń:D
UsuńŁososia uwielbiam w każdej postaci :) Tylko jeden element bym pominęła, bo naprawdę go nie lubię - koperek. Ale bez koperku chyba też będzie pyszny? ;)
OdpowiedzUsuńNo pewnie :) Ja lubię koperek, ale można go spokojnie zastąpić ulubioną zieleniną np. pietruszką :)
UsuńWspaniałe danie. Bardzo lubię takie połączenia smakowe :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńKocham łososia! Danie wymyśliłaś akurat dla mnie :)
OdpowiedzUsuń:D Pozdrawiam ciepło :*
Usuń