2016-04-26

Gołąbki z cielęciną i ryżem basmati

ZaRYŻykowałam z Uncle Ben's i podjęłam wyzwanie szefa kuchni Joseph'a "Józka" Seeletso :D Wspaniała niespodzianka, którą przyniósł kurier, zainspirowała mnie do stworzenia mojego autorsiego cuisine jakim są gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w meksykańskim sosie Chilli Con Carne. Delikatne mięso oraz aromatyczny ryż w gołąbkach, podkreśla wyrazisty, ostry i pożywny sos. Całość to prawdziwa uczta dla podniebienia! Smacznie polecam :D
Gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w meksykańskim sosie Chilli Con Carne
Potrzebne składniki

- 1 główka kapusty
- 300 g ryżu basmati Uncle Ben's
- 500 g cielęciny
- 2 łyżki prażonej cebulki
- cebula biała
- 1 łyżka masła

PRZYPRAWY
- cząber
- bazylia
- majeranek
- gałka muszkatołowa
- czosnek granulowany
- pieprz 
- sól do smaku

DODATKI (do zapiekania)
- bulion
- przecier pomidorowy

SOS
- meksykański Chilli Con Carne Unce Ben's
- 1 ząbek czosnku
- 1 cebula biała
- 1,5 łyżeczki cukru
- papryczka chilli
- 0,5 łyżeczki oregano
- sól do smaku

Przygotowanie
KROK 1. Główkę białej kapusty parzymy w lekko osolonej wodzie, a następnie wycinamy głąb i oddzielamy liście. Ryż basmati gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Cebulę kroimy w kostkę i szklimy ją na maśle.

KROK 2. Cielęcinę mielimy w maszynce do mięsa i dodajemy do niej ugotowany ryż basmati, zeszkloną oraz prażoną cebulkę. Wszystko dokładnie mieszamy i doprawiamy do smaku gałką muszkatołową, czosnkiem granulowanym, majerankiem, cząbrem, bazylią, solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Powstały farsz nakładamy na liście kapusty i zawijamy gołąbki.

KROK 3. Brytfankę wykładamy liśćmi kapusty, układamy na nich uformowane gołąbki, zalewamy bulionem wymieszanym z przecierem pomidorowym, wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy przez około 60 minut.

KROK 4. Cebulę drobno kroimy i delikatnie ją podsmażamy. Następnie dodajemy rozgnieciony czosnek, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz sos meksykański Chilli Con Carne. Całość doprawiamy cukrem, solą oraz oregano i chwilę dusimy. Gotowym sosem polewamy gołąbki i gotowe! :D
Smak całości urozmaiciłam dodatkiem świeżej mięty.

Gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w meksykańskim sosie Chilli Con Carne

Gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w meksykańskim sosie Chilli Con Carne
Was także zapraszam do zabawy i smcznego zaRYŻykowania, a także wypróbowania mojego przepisu na gołąbki :D

Do przygotowania dania użyłam ryżu Basmati od Uncle Ben's oraz meksykańskiego Chilli Con Carne.
Gołąbki z cielęciną i ryżem basmati w meksykańskim sosie Chilli Con Carne

30 komentarzy:

  1. Wspaniałe danie. Super ta paczuszka :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ależ to danie kusząco wygląda. Od razu ma się ochotę zabrać za jedzenie :) I Wy jak pięknie wyglądacie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Poezja dla kubków smakowych :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Bardzo ciekawa propozycja. Niezwykle apetycznie wyglądające danie :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jak czytam "cielęcina" to od razu mam ochotę na kotleciki saltimbocca alla romana, kotlecikami z cielęciny w sosie cytrynowym też nie pogardzę. Cielęcina to szlachetny kawałek mięsa. gołąbki z cielęciny to prawdziwy rarytas :D
    Pozdrawiam serdecznie
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Ja także uwielbiam cielęcinę :) Pozdrawiam serdeczie :)

      Usuń
  6. Bardzo ciekawy pomysł. I jak pięknie się prezentują !

    OdpowiedzUsuń
  7. Fajny pomysł cudnie wyglądają te gołąbki

    OdpowiedzUsuń
  8. Super pomysł na gołąbki :). Brawo!

    OdpowiedzUsuń
  9. zaRYŻykowałaś przepatyecznie! :D Zachwyciły mnie te gołąbki z cielęcinką, musiały wyjść niesamowicie delikatne z takim miąskiem :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję - to prawda, gołąbki są niezwykle delikatne :D Smacznie polecam :)

      Usuń
  10. Gołąbki wyglądają przecudaśnie, a ten sos woła do mnie :* Super pomysł !
    A akcja z RYŻykowaniem super, szkoda że nie wiedziałam o niej wcześniej :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję :) Do akcji chyba można jeszcze dołączyć :D

      Usuń
  11. Wyglądają pięknie, choć nie lubię używać gotowych sosów, to chętnie bym wypróbowała dzięki Twojemu przepisowi :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję :) Ten jest naprawdę godny polecenia i świetnie podkreśla smak gołąbków :) Można go doprawić wedle upodobań :)

      Usuń
  12. super pomysł na urozmaicenie zwykłych gołąbków :)

    OdpowiedzUsuń