Coleslaw to jedna z moich ulubionych surówek, która doskonale podkreśla smak obiadu. Uwielbiam ją także jako samodzielną przekąskę lub dodatek to domowych fast foodów ;) Tym razem zapraszam na coleslaw przygotowany z kapusty włoskiej, z dodatkiem natki pietruszki oraz domowego sosu na bazie kremowego majonezu.
- 1 mała główka włoskiej kapusty
- 2 marchewki
- 1 duża cebula biała
- mały pęczek natki pietruszki
SOS
- 1/2 szklanki majonezu
- 1/4 szklanki mleka
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 spore łyżki cukru pudru
- 1,5 łyżeczki chrzanu
- sól i pieprz
Przygotowanie
KROK 1. Kapustę drobno szatkujemy, cebulę kroimy w małą kostkę, marchewki ścieramy na tarce o grubych oczkach, a natkę pietruszki siekamy.KROK 2. Majonez mieszamy z mlekiem, octem jabłkowym, chrzanem, sokiem z cytryny i cukrem pudrem do momentu powstania gładkiej i jednolitej konsystencji. Sos doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i dodajemy do pokrojonych warzyw - dokładnie mieszamy.
Gotową surówkę wstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. Najlepsza jest po około 2 - 3 godzinach.* zdjęcie przedstawia surówkę tuż po zrobieniu. Po leżakowaniu coleslaw jest bardziej spójny.
Do przygotowania surówki użyłam kremowego majonezu od firmy Folwark.
Taka suróweczka bardzo zdrowa :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńBardzo kolorowo ;D
OdpowiedzUsuń;)
UsuńJak ona apetycznie wygląda!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo apetyczna sałatka :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńKuszący :>
OdpowiedzUsuń:*
Usuń