Dzisiaj zapraszam na pachnące cynamonem, lekkie, puszyste i wilgotne ciasto owsiano - jogurtowe z rodzynkami. Ciasto idealnie nada się do popołudniowej kawy, ale będzie także świetną przekąską energetyczną. Deser jest bardzo delikatny i znika błyskawicznie :)
Potrzebne składniki
- 1 szklanka płatków owsianych
- 1 szklanka mleka
- 1,5 szklanki mąki
- 0,5 szklanki jogurtu naturalnego
- 1 szklanka cukru białego
- 0,5 szklanki cukru trzcinowego
- 100 g masła
- 3 jajka
- 50 g rodzynek
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki soli
- ziarenka z laski wanilii
- cukier puder (do posypania)
Przygotowanie
KROK 1. Płatki owsiane zalewamy gorącym mlekiem i odstawiamy do napęcznienia na około 20 minut (do momentu, aż staną się miękkie i wsiąkną całe mleko).KROK 2. Masło rozpuszczamy i studzimy, a następnie dokładnie ucieramy z cukrem (białym i brązowym) oraz jajkami.KROK 3. Do powstałej masy dodajemy ziarenka wanilii oraz jogurt naturalny (o temperaturze pokojowej) i ponownie mieszamy dla odpowiedniego połączenia.KROK 4. W drugiej misce mieszamy suche składniki: przesianą mąkę, cynamon, sól, proszek do pieczenia i sodę oczyszczoną.KROK 5. Mokrą masę jajeczno- jogurtową łączymy z wymieszanymi suchymi składnikami, dodajemy namoczone płatki owsiane oraz rodzynki i dokładnie wszystko mieszamy.KROK 6. Tak przygotowane ciasto przelewamy do formy (o wymiarach 28 cm x 23,5 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i wysmarowanym odrobiną masła, a następnie wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 25 - 30 minut (do suchego patyczka).KROK 7. Upieczone ciasto studzimy i dopiero wtedy przystępujemy do krojenia. Wcześniej wierzch posypujemy cukrem pudrem.
Ciasto owsiano - jogurtowe idealnie komponuje się z kawą lub ciepłym kakao.
Może stanowić także pożywny deser energetyczny.
Możemy przygotować je także w wersji bez glutenu, zastępując mąkę pszenną - mąką bezglutenową np. owsianą, amarantusową lub gryczaną.
Wygląda pięknie, a pachnieć musi niebiańsko, mniam :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) To prawda, pięknie pachnie cynamonem :)
Usuńja robię podobne tylko bez płatków owsianych :-)
OdpowiedzUsuń;)
UsuńEkstra ciacho:)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńBardzo fajne ciasto. Lubię takie. Zapisuje sobie przepis i z chęcią zrobię :-)
OdpowiedzUsuńBardzo fajne ciasto. Lubię takie. Zapisuje sobie przepis i z chęcią zrobię :-)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i serdecznie polecam :)
UsuńSuper!
OdpowiedzUsuńPodoba mi sie dodatek platkow owsianych.
:)
Dziękuję :*
UsuńWygląda bardzo pysznie :).
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńCiasto wygląda bardzo apetycznie i ma fajny kolorek. Dodatek cynamonu nadaje fajnego smaku i zapachu :)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :) Pozdrawiam :*
UsuńOo, a ja właśnie tworzę mydełko owsiane, a u Ciebie takie fajne ciacho z ich dodatkiem :) Wygląda bardzo apetycznie. Pozdrawiam serdecznie :*
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. Jak widać płatki owsiane to cud natury - dla urody od wewnątrz i zewnątrz :D
UsuńWygląda przepysznie! A miałam być na diecie. Wypróbuję w weekend, zjem tylko jeden kawałek, resztę oddam mężowi ;)
OdpowiedzUsuńKolejne rewelacyjne ciasto na tej stronie. Fajny pomysł na drugie śniadanie do pracy. Dałam trochę mniej cukru (w sumie 1 szklankę trzcinowego) i nikt nie narzekał, że za mało słodkie ;) Rodzynki też dodają słodyczy. Ciasto na pewno wejdzie do mojego stałego repertuaru wypieków.
OdpowiedzUsuńR.
bardzo ciekawe ciasto i wygląda bardzo zachęcająco :) Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńNa tortownice 18cm o ile zmniejszyć składniki?
OdpowiedzUsuń