2016-04-09

Brokułowy pilaw z kaszy bulgur

Propozycja na smakowitą potrawkę wschodnią z kaszy bulgur w wersji wegetariańskiej z dodatkiem koziego sera oraz brokułów. Danie jest proste w przygotowaniu, ale także bardzo pożywnie i sycące. Smacznie polecam :)
Potrzebne składniki

- 200 g kaszy bulgur
- około 1 litr bulionu warzywnego
- 1 brokuł
- 1 cebula biała
- 1 łyżka masła
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki startego sera koziego
- 1/3 łyżeczki kurkumy
- szczypta kardamonu
- sól i pieprz
- świeży rozmaryn

Przygotowanie
KROK 1. Masło oraz oliwę z oliwek rozpuszczamy na patelni i szklimy na nich cebulę pokrojoną w kostkę. W tym samym czasie w osolonej i lekko posłodzonej wodzie gotujemy do miękkości brokuł podzielony na różyczki.

KROK 2. Następnie na patelnię, na której znajduje się zeszklona cebulka, wsypujemy suchą kaszę bulgur i smażymy wszystko do momentu, aż cały tłuszcz zostanie wchłonięty przez kaszę. 

KROK 3. Bulgur podlewamy częścią bulionu i smażymy do momentu, aż całkowicie go wchłonie. Bulion wlewamy partiami i za każdym razem czekamy, aby został on odpowiednio wchłonięty (jak w przypadku risotto). W między czasie dodajemy kardamon oraz kurkumę.

KROK 4. Ugotowany brokuł rozgniatamy delikatnie widelcem, dodajemy do ugotowanej już kaszy i dokładnie mieszamy. Na sam koniec dodajemy starty ser kozi, doprawiamy solą i świeżo zmielonym pieprzem oraz przykrywamy na około 3 minuty dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.

Gotowy pilaw brokułowy świetnie komponuje się także z drobno pokrojonym świeżym rozmarynem. 

* Dodatek sera koziego i rozgniecionego brokuła nadaje daniu kleistą i zwięzłą konsystencję. 

15 komentarzy:

  1. Uwielbiam bulgur. Przepis zapisuję do zrobienia :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Ciekawa potrawa. Chyba nigdy wcześniej czegoś takiego nie jadłam. Chyba będę musiała wypróbować swoich sił :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda obłędnie. Składniki bardzo mi się podobają, więc postanawiam zrobić :)

    OdpowiedzUsuń