Jeszcze na chwilę powrócę w klimat świątecznych pyszności i zaprezentuję mój tegoroczny żur. W tym roku nie postny, a na białej kiełbasie. Bardzo nam zasmakował - był intensywny, aromatyczny i niezwykle smakowity. Będzie wracał do nas nie tylko w Święta :)
Potrzebne składniki
- 1 litr intensywnego bulionu warzywnego
- około 1,5 szklanki zakwasu z mąki żytniej
- 500 g surowej białej kiełbasy
- 150 g śmietany
- 1 łyżka chrzanu (najlepiej świeżo utartego)
- 1 łyżka mąki
- liść laurowy
- 3 ziarenka ziela angielskiego
- 2 ząbki czosnku
- 1,5 łyżeczki majeranku
- pieprz czarny
- sól do smaku
DODATKI
- biała kiełbasa
- jajka ugotowane na twardo
Przygotowanie
KROK 1. Do gotującego się bulionu wkładamy surową kiełbasę białą, listek laurowy i ziele angielskie i gotujemy około 20 minut na bardzo małym ogniu. Następnie wyjmujemy kiełbasę, a do bulionu wlewamy zakwas z mąki żytniej i zagotowujemy.KROK 2. Śmietanę mieszamy z mąką, dodajemy do bulionu wraz z majerankiem, chrzanem i przeciśniętymi przez praskę ząbkami czosnku - wszystko gotujemy jeszcze przez około 5 minut i doprawiamy solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Gotowy żur podajemy z pokrojoną na plastry białą kiełbasą oraz jajkami ugotowanymi na twardo.
Jedna z potraw, która od razu nasuwa skojarzenia z minionymi świętami. Prezentuje się wyśmienicie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :*
UsuńŻurek smakowity. Uwielbiam z czosnkiem :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńWspaniały. Bardzo lubię taką zupkę :-)
OdpowiedzUsuńWspaniały. Bardzo lubię taką zupkę :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńŻurek o tak mogłabym go jeść dość często nie tylko w święta
OdpowiedzUsuńJa również :D
UsuńWspaniały! Bardzo smakowicie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję :)
UsuńNiby nie jest trudny, ale skąd wziąć zakwas żytni?
OdpowiedzUsuńZ chęcią bym zrobiła na Wielkanoc (bo wygląda smakowicie), a u nas żurku się nie jada!
Zrobię na święta taki żurek.Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń