Czekolada + kokos to dla mnie zestawienie idealne :) Uwielbiam połączenie tych dwóch smaków, które zawsze doskonale poprawia mi humor :D Dzisiaj zapraszam na puszysty i wilgotny torcik czekoladowy z masą kokosową na bazie serka mascarpone. Wersja tylko dla dorosłych :)
BISZKOPT
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 8 jajek
- 2 łyżki kakao
- 30 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
MASA
- 600 g serka mascarpone
- 170 ml śmietany kremówki
- 120 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki kakao
- 100 ml likieru kokosowego np. Malibu
PONCZ
- 200 ml likieru kokosowego
- 200 ml wody kokosowej
DODATKI
- wiórki kokosowe
Przygotowanie
KROK 1. Przygotowanie biszkoptuBiałka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy część cukru pudru, aby ją usztywnić. Z pozostałą częścią cukru pudru mieszamy żółtka, dodajemy je do ubitej piany i delikatnie mieszamy.
Następnie do masy powoli wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie.
Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut*. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 4 części.
* Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nasz biszkopt jest odpowiednio upieczony.
KROK 2. Przygotowanie masyŚmietanę kremówkę ubijamy, a następnie dodajemy serek mascarpone, cukier puder, kakao oraz likier kokosowy i wszystko mieszamy do odpowiedniego połączenia składników.
* serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone
** część masy pozostawiamy do wykończenia tortu
KROK 3. Wykonanie tortuKażdy kawałek biszkoptu nasączamy ponczem przygotowanym z likieru kokosowego oraz wody kokosowej, a następnie smarujemy je masą. Kolejne części nakładamy na siebie, a całość smarujemy pozostałą częścią masy i obsypujemy ją wiórkami kokosowymi. Gotowy tort schładzamy w lodówce.
A ja właśnie piję herbatkę i przydałby mi się taki kawałeczek
OdpowiedzUsuń;)
UsuńCoś wspaniałego. Wygląda przepysznie :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńPiękny biszkopt :>
OdpowiedzUsuńTrochę mu się urosło ;)
OdpowiedzUsuńBajeczna masa z serka mascarpone.O ponczu już nie wspomnę ;)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńZnalazłam się w bajce
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :* <3
UsuńJakie cudowne warstwy.. Wspaniały tort!
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńMocny, bym powiedziała.
OdpowiedzUsuńCiekawy musi być .:)
Mocno rozwesela - kubki smakowe ;)
UsuńtortowniCa jakiej średnicy?
OdpowiedzUsuńMoja ma 28 cm średnicy :)
UsuńMnie kokos jakoś w głowie się zestawia z białą czekoladą, ale nie pogardzę i wypróbuję.
OdpowiedzUsuń:D
UsuńTaki tort jak najbardziej dla mnie :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńMusi smakować nieziemsko!!! :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam :)
Usuń