2016-03-21

Tort czekoladowo - kokosowy z mascarpone

Czekolada + kokos to dla mnie zestawienie idealne :) Uwielbiam połączenie tych dwóch smaków, które zawsze doskonale poprawia mi humor :D Dzisiaj zapraszam na puszysty i wilgotny torcik czekoladowy z masą kokosową na bazie serka mascarpone. Wersja tylko dla dorosłych :)
Tort czekoladowo - kokosowy z mascarpone
Potrzebne składniki

BISZKOPT
- 1,5 szklanki mąki
- 1 szklanka cukru pudru
- 8 jajek
- 2 łyżki kakao
- 30 g posiekanych orzechów włoskich
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia

MASA 
- 600 g serka mascarpone
- 170 ml śmietany kremówki
- 120 g cukru pudru
- 0,5 łyżeczki kakao
- 100 ml likieru kokosowego np. Malibu

PONCZ
- 200 ml likieru kokosowego
- 200 ml wody kokosowej

DODATKI
- wiórki kokosowe

Przygotowanie
KROK 1. Przygotowanie biszkoptu 

Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy pianę. Pod koniec ubijania dodajemy część cukru pudru, aby ją usztywnić. Z pozostałą częścią cukru pudru mieszamy żółtka, dodajemy je do ubitej piany i delikatnie mieszamy.

Następnie do masy powoli wsypujemy przesianą mąkę, kakao oraz proszek do pieczenia i ponownie delikatnie mieszamy. Na koniec dodajemy drobno posiekane orzechy włoskie. 


Powstałą masę wylewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 30 minut*. Gotowy biszkopt studzimy i kroimy na 4 części.


* Przed końcem pieczenia sprawdzamy patyczkiem, czy nasz biszkopt jest odpowiednio upieczony. 


KROK 2.  Przygotowanie masy

Śmietanę kremówkę ubijamy, a następnie dodajemy serek mascarpone, cukier puder, kakao oraz likier kokosowy i wszystko mieszamy do odpowiedniego połączenia składników.

* serek mascarpone i kremówka powinny być schłodzone


** część masy pozostawiamy do wykończenia tortu


KROK 3. Wykonanie tortu

Każdy kawałek biszkoptu nasączamy ponczem przygotowanym z likieru kokosowego oraz wody kokosowej, a następnie smarujemy je masą. Kolejne części nakładamy na siebie, a całość smarujemy pozostałą częścią masy i obsypujemy ją wiórkami kokosowymi. Gotowy tort schładzamy w lodówce.
Tort czekoladowo - kokosowy z mascarpone

22 komentarze:

  1. A ja właśnie piję herbatkę i przydałby mi się taki kawałeczek

    OdpowiedzUsuń
  2. Coś wspaniałego. Wygląda przepysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bajeczna masa z serka mascarpone.O ponczu już nie wspomnę ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jakie cudowne warstwy.. Wspaniały tort!

    OdpowiedzUsuń
  5. Mocny, bym powiedziała.
    Ciekawy musi być .:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mnie kokos jakoś w głowie się zestawia z białą czekoladą, ale nie pogardzę i wypróbuję.

    OdpowiedzUsuń
  7. Taki tort jak najbardziej dla mnie :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Musi smakować nieziemsko!!! :)

    OdpowiedzUsuń