Wszyscy znają klasyczną surówkę z marchewki i jabłka. A gdyby tak to ostatnie zastąpić innym, równie lubianym polskim owocem? Do marchewki świetnie pasuje także gruszka. To połączenie sprawia, że surówka jest niezwykle smaczna i słodka :)
Potrzebne składniki
- 3 marchewki
- 1 duża gruszka
- 1 łyżka soku z cytryny
- cukier brzozowy (opcjonalnie)
- szczypta soli
- 1,5 łyżki oleju rzepakowego (tłoczonego na zimno)
Przygotowanie
Obrane marchewki i gruszkę ścieramy na tarce o grubych oczkach i skrapiamy wszystko sokiem z cytryny. Do startych warzyw dodajemy szczyptę soli oraz odrobinę cukru brzozowego (tylko wtedy jeśli nasza marchewka nie jest zbyt słodka) oraz olej rzepakowy, dokładnie mieszamy i gotowe!Surówka będzie idealnym dopełnieniem naszego obiadu i nada mu smakowitej, słodkiej nuty.
Oo bardzo fajny pomysł. Nigdy jeszcze tak odmienionej wersji klasycznej wersji surówki z marchewki nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńDziękuję i smacznie polecam to połączenie :)
UsuńProste i dobre! :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńMarchewki z gruszką jeszcze nie łączyłam ;-) będzie okazja to wypróbuję :-)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :D
UsuńGruszka plus marchewka takiego połączenia nie próbowałam, do nadrobienia:)
OdpowiedzUsuń:*
Usuń