2016-03-19

Surówka kopenhaska

Zapraszam na kolejną odsłonę smakowitej surówki w stylu duńskim z sałaty lodowej, marchewki, cebuli i ogórków konserwowych oraz dodatkiem klasycznego w tamtym kraju sosu jakim jest remulada. Całość dodatkowo podkreśla łagodna nuta musztardy delikatesowej.
Surówka kopenhaska
Potrzebne składniki

- 4 duże liście sałaty lodowej
- 3 marchewki
- 1 cebula biała
- 2 ogórki konserwowe
- pęczek szczypiorku
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżka musztardy delikatesowej
- 3 - 4 łyżki remulady duńskiej
- świeżo mielony pieprz
- sól do smaku

Przygotowanie
Pietruszkę, szczypiorek i sałatę siekamy na mniejsze kawałki, cebulę kroimy w małą kostkę, a marchewki i ogórki konserwowe ścieramy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy i dodajemy do nich musztardę oraz remuladę duńską - ponownie mieszamy. Gotową surówkę doprawiamy do smaku solą oraz świeżo zmielonym pieprzem i odstawiamy do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. 
Surówka kopenhaska

Do przygotowania surówki polecam remuladę duńską od Folwarku

12 komentarzy:

  1. Prawdziwie skandynawskie jedzenie.
    Wykorzystanie cebuli w okresie przesilenia wiosennego jest bardzo pomocne w prewencji chorób.

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam te Twoje przepisy na surówki. Dzięki Tobie nigdy nie brakuje mi pomysłów by zaskoczyć domowników :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Sałatka bardzo apetyczna.Składniki ma bardzo fajne. Nie znam jednak smaku remulady. Muszę kiedyś kupić i spróbować.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja bardzo lubię wszelkiego rodzaju surówki i sałatki więc jestem zachwycona i oczywiście przepis do wyprubowania

    OdpowiedzUsuń