Propozycja na smakowitą surówkę w stylu duńskim, która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Świeże marchewki, czerwoną cebulkę i bazylię otula duński, tradycyjny sos majonezowy z warzywami o lekkim smaku curry.
Potrzebne składniki
- 4 marchewki
- 1 cebula czerwona
- garść liści świeżej bazylii
- 4 łyżki remulady duńskiej
- pieprz czarny
- sól do smaku
Przygotowanie
Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czerwoną cebulę kroimy w małą kosteczkę, a bazylię drobno siekamy. Do pokrojonych warzyw dodajemy 4 łyżki remulady duńskiej, dokładnie mieszamy i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę wstawiamy na chwilę do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.Remulada duńska doskonale urozmaica smak świeżych, ale także grillowanych warzyw. Ten duński sos będzie równie świetnym dodatkiem do jajek, wędlin czy serów. Wystarczy mały kleks remulady do śniadaniowych kanapek, a posiłek w domu lub w pracy, stanie się wyrazisty i o wiele smaczniejszy.
O tej remuladzie nie słyszałam, ale taka surówka byłaby nawet do kanapek dobra, nie tylko do obiadu. ;)
OdpowiedzUsuńTak to prawda. Moja druga połówka zajada się nią - jest także świetnym dodatkiem do tortilli :)
UsuńTaka remulada duńska to dla mnie zupełna nowość. Już jestem ciekawa jej smaku :)
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam - jest świetna. Używamy jej praktycznie do wszystkego :)
UsuńSurówka ma fajny skład. Lubię surówki z marchewki podane inaczej, niż ta (lubiana przez wszystkich) tradycyjna polska. Nie znam tej remulady :)
OdpowiedzUsuńDziękuję, a remuladę serdecznie polecam :)
UsuńJeśli tylko uda mi się dostać tę remuladę, to chętnie wypróbuję surówkę.
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :)
UsuńTakie surówki czy sałatki w których jest cebulka bardzo lubię:)
OdpowiedzUsuńJa także uwielbiam :D
Usuń