2016-03-10

Surówka duńska

Propozycja na smakowitą surówkę w stylu duńskim, która będzie doskonałym dodatkiem do obiadu. Świeże marchewki, czerwoną cebulkę i bazylię otula duński, tradycyjny sos majonezowy z warzywami o lekkim smaku curry.
Surówka duńska
Potrzebne składniki

- 4 marchewki
- 1 cebula czerwona
- garść liści świeżej bazylii
- 4 łyżki remulady duńskiej
- pieprz czarny
- sól do smaku

Przygotowanie
Obrane marchewki ścieramy na tarce o drobnych oczkach, czerwoną cebulę kroimy w małą kosteczkę, a bazylię drobno siekamy. Do pokrojonych warzyw dodajemy 4 łyżki remulady duńskiej, dokładnie mieszamy i doprawiamy całość solą oraz świeżo zmielonym pieprzem. Surówkę wstawiamy na chwilę do lodówki dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów. 

Remulada duńska doskonale urozmaica smak świeżych, ale także grillowanych warzyw. Ten duński sos będzie równie świetnym dodatkiem do jajek, wędlin czy serów. Wystarczy mały kleks remulady do śniadaniowych kanapek, a posiłek w domu lub w pracy, stanie się wyrazisty i o wiele smaczniejszy.
Surówka duńska

10 komentarzy:

  1. O tej remuladzie nie słyszałam, ale taka surówka byłaby nawet do kanapek dobra, nie tylko do obiadu. ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak to prawda. Moja druga połówka zajada się nią - jest także świetnym dodatkiem do tortilli :)

      Usuń
  2. Taka remulada duńska to dla mnie zupełna nowość. Już jestem ciekawa jej smaku :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Smacznie polecam - jest świetna. Używamy jej praktycznie do wszystkego :)

      Usuń
  3. Surówka ma fajny skład. Lubię surówki z marchewki podane inaczej, niż ta (lubiana przez wszystkich) tradycyjna polska. Nie znam tej remulady :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jeśli tylko uda mi się dostać tę remuladę, to chętnie wypróbuję surówkę.

    OdpowiedzUsuń
  5. Takie surówki czy sałatki w których jest cebulka bardzo lubię:)

    OdpowiedzUsuń