2016-03-11

Sposób na idealną babkę drożdżową

Babka to tradycyjne, polskie ciasto drożdżowe przygotowywane najczęściej w okresie świąt wielkanocnych. Babka drożdżowa przypomina nam smaki dzieciństwa i kojarzy się z ciepłymi i cudownymi chwilami spędzonymi w gronie rodzinnym. Kochamy ją za niezwykłą delikatność, puszystość, cudowny aromat oraz wszelkie dodatki, które kryją się w tym mięciutkim cieście.
Sposób na idealną babkę drożdżową
Jak samodzielnie przygotować idealną, delikatną, puszystą i smaczną babkę drożdżową? Co zrobić, aby dobrze wyrosła i nie powstał w niej niechciany zakalec? Zapraszam do poznania kilku wskazówek, które przydadzą się podczas przygotowań do Świąt Wielkanocnych.

W procesie przygotowywania babki istnieją 4 ważne zasady, których zachowanie sprawi, że nasza babka zawsze będzie idealna:
ZASADA 1 – ODPOWIEDNIA MĄKA

Do przygotowania babki używajmy odpowiednich typów mąki pszennej, przeznaczonych do wypieku ciast drożdżowych. Najlepiej sprawdzi się mąka tortowa (typ 450), wrocławska (typ 500) i luksusowa (typ 550).

ZASADA 2 – DOBRZE PRZYGOTOWANY ZACZYN

Podczas przygotowania babki, musimy odpowiednio przygotować zaczyn i pobudzić drożdże do pracy. Nigdy nie łączmy bezpośrednio świeżych drożdży z mąką, ani nie zalewajmy ich gorącym mlekiem lub wodą, ponieważ je zabijemy. Mleko do zaczynu powinno być delikatnie ciepłe. 
ZASADA 3 – WŁAŚCIWIE WYROBIONE CIASTO

Jednym z najważniejszych etapów przygotowywania babki jest odpowiednio długi i dokładny czas wyrabiania ciasta.  Odpowiednio zagniecione sprawi, że babka będzie delikatna oraz nie pojawi się w niej zakalec. Ciasto wyrabiamy do momentu aż będzie nam odchodziło od rąk, a na powierzchni pojawią się pęcherzyki powietrza. 
ZASADA 4 – CZAS WYRASTANIA CIASTA

Ciasto na babkę drożdżową, zawsze musimy odstawić do odpowiedniego wyrośnięcia w ciepłe miejsce, tak aby mogło podwoić swoją objętość. Zazwyczaj jest to czas około 1 do 1,5 godziny.

PRAKTYCZNE PORADY

Aby ciasto było jeszcze bardziej puszyste, do nagrzanego piekarnika wstawmy naczynie z wodą, która odda parę i nawilży babkę;

- Do tradycyjnej babki drożdżowej używajmy świeżych, a nie suszonych drożdży;

- Babkę wyjmujmy z formy, dekorujmy oraz krójmy na kawałki dopiero po jej całkowitym ostygnięciu. 

*** 

A jaki jest mój przepis na babkę? Ja najbardziej lubię babkę z rodzynkami i nutą wanilii, którą otula delikatny cukier puder. Taka babka idealnie pasuje do popołudniowej kawy, a także świetnie sprawdza się na wielkanocnym stole :) Poniżej przedstawiam mój stary przepis na babkę, która zawsze się udaje i wszystkim smakuje :)
Waniliowa babka z rodzynkami

Waniliowa babka z rodzynkami

Potrzebne składniki

- 500 g mąki tortowej
- 35 g świeżych drożdży
- 200 ml ciepłego mleka
- 3/4 szklanki cukru
- 2 jajka + 1 żółtko
- 100 g masła
- ziarenka z laski wanilii
- szczypta soli morskiej
- 100 g rodzynek

Przygotowanie
KROK 1. Zaczynamy od przygotowania zaczynu. Mleko lekko podgrzewamy* i przelewamy je do miseczki, do której dodajemy 2 łyżki mąki, 1 łyżeczkę cukru oraz pokruszone drożdże. Zawartość miseczki mieszamy, przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 20 minut, tak aby drożdże mogły odpowiednio urosnąć.

* Mleko powinno być ciepłe, ale nie gorące, inaczej zabijemy drożdże

KROK 2. Rodzynki przelewamy wrzątkiem, a masło rozpuszczamy w rondelku - oba produkty studzimy.

KROK 3. Do miski przesiewamy mąkę tortową, dodajemy cukier, szczyptę soli, 2 jajka, 1 żółtko, ostudzone masło oraz wyrośnięty zaczyn. 

Dokładnie wyrabiamy ciasto do momentu, aż na jego powierzchni zaczną pojawiać się pęcherzyki powietrza, a ciasto będzie nam odchodziło od rąk.

KROK 4. Następnie do ciasta dodajemy ziarenka z laski wanilii oraz rodzynki. Po dodaniu tych składników ponownie wyrabiamy ciasto i przekładamy je do formy*, którą przykrywamy lnianą ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na około 1 godzinę i 15 minut (tak aby ciasto powiększyło swoją objętość).
Na koniec formę z wyrośniętym ciastem wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C na około 40 minut.
babka z rodzynkami
* Jeśli będziemy piekli babkę w tradycyjnej formie to posmarujmy ją masłem i obsypmy bułką tartą, a jeśli w formie silikonowej to ustawmy ją na płaskiej blaszce i tylko delikatnie posmarujmy ją masełkiem.

* Gdy babka odpowiednio ostygnie posypujemy ją cukrem pudrem lub dekorujemy wedle upodobań.

Gotową babkę drożdżową możemy podawać z dżemem, masłem orzechowym lub jeść ją samodzielnie jako dodatek do kawy lub herbaty.
Babka drożdżowa

babka drożdżowa

19 komentarzy:

  1. Piekna babka :-) , a przepis bardzo dobry i szczegolowo opisany. Pozdrawiam Joanna :-).

    OdpowiedzUsuń
  2. Babka rewelacyjna. Wygląda bardzo apetycznie. Ale świętami zapachniało :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. Babeczka ubiegłoroczna, ale w tym roku również zagości na stole :) Lubię ten przepis :)

      Usuń
  3. Też najbardziej lubię z rodzynkami i cukrem pudrem:) Nie znoszę ze skórką pomarańczową

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja z dodatkiem skórki pomarańczowej także nie przepadam. Rodzyneczki i cukier puder to klasyka, która zawsze się sprawdza :D

      Usuń
  4. Mmm pyszności! Faktycznie idealna! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo dokładny przepis, właśnie takiego szukałam, dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  6. Najpyszniejsza babka jaką kiedykolwiek zrobiłam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że babka się udała. Pozdrawiam :D

      Usuń
  7. Kasieńko! Twoja babka jest u mnie na Wielkanoc już trzeci rok! Zawsze wychodzi, jest delikatna i pyszna nawet trzy dni po upieczeniu - dłużej nigdy nie zostaje! Buziaczki. Dorota

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę Kochana :) Widziałam, zawsze pięknie Ci wychodzi :D Buziaki :*

      Usuń