2016-03-04

Roladki z pstrąga łososiowego z oscypkiem

Moja dzisiejsza wariacja na temat pstrąga zakończyła się smakowitymi, ziołowymi roladkami wypełnionymi oscypkiem i świeżą bazylią. Roladki są bardzo delikatne, soczyste i przygotowywane bez dodatku tłuszczu. Nietypowy sposób ich przygotowania pozwala zachować im pełnię smaku, a delikatnemu mięsu ryby zachować kształt. Zapraszam na gotowanie rybnych roladek w foliowych papilotach :D


Potrzebne składniki

- filet z pstrąga
- oscypek
- świeża bazylia
- przyprawa do ryb i owoców morza

Przygotowanie




KROK 1. Oczyszczony filet z pstrąga pozbawiamy skóry oraz ości i kroimy go wzdłuż. Każdy kawałek obsypujemy przyprawą do ryb i owoców morza, a następnie odstawiamy na około 15 minut dla odpowiedniego przejścia smaków i aromatów.








KROK 2. Na każdym kawałku ryby układamy małe plastry oscypka oraz świeże listki bazylii, a następnie zawijamy je w roladki.

KROK 3. Każdą roladkę ściśle zawijamy w folię spożywczą, końce rolujemy i zawiązujemy supełki. Gotowe rybne pakunki przekładamy do gotującej się wody, przykrywamy i gotujemy przez około 10 minut*.

* Najlepsze są małe roladki, ponieważ wtedy będziemy mieć pewność, że ryba w środku jest odpowiednio ugotowana. Przy większych sztukach możemy wydłużyć czas gotowania o 1 - 2 minuty.


Roladki z pstrąga łososiowego z oscypkiem podajemy z ulubionymi dodatkami. 

Życzę smacznego! :)

10 komentarzy:

  1. Ale fajowe. A te zawiniątka wygladają jak rybne cukierki. Muszę wypróbować ten sposób, bo zapowiada się pysznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wspaniałe połączenie! Coś nowego, wartego wypróbowania! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Witaj,zgadzam się są piękne i pyszne, jesteśmy bezpośrednio po degustacji.Nasze były ze szpinakiem i serem feta.dziękujemy za super przepis samo zdrowie.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Cieszę się, że zaispirowaliście się moim przepisem i że przypadł Wam do gustu. Ze szpinakiem i fetą musiło być przepysznie :)

      Usuń