2016-03-20

Rolada drobiowa z kiełbasą w sosie śmietanowym

Dziś zapraszam na roladę drobiową faszerowaną kiełbasą i żółtym serem, skąpaną w kremowym sosie śmietanowym. Rolada jest pożywna i soczysta, a sos doskonale podkreśla smak całości. Smacznie polecam to połączenie :)

Potrzebne składniki (na 2 rolady)

- 2 piersi z kurczaka
- 2 plastry sera żółtego
- około 50 g kiełbasy (u mnie szynkowa)
- przyprawa do kurczaka
- 100 ml bulionu drobiowego
- 200 g śmietany
- sól do smaku
- olej rzepakowy (do smażenia)

Przygotowanie

KROK 1. Oczyszczone ze ścięgien i włókien piersi z kurczaka rozbijamy tłuczkiem do mięsa przez folię spożywczą, aby uniknąć rozerwania się delikatnego mięsa kurczaka. Każdy rozbity kotlet posypujemy przyprawą do kurczaka, a na jednym z brzegów układamy plaster żółtego sera i pokrojoną w paski kiełbasę - zawijamy roladę.

Roladę możemy obwiązać sznurkiem spożywczym, aby podczas smażenia nie rozpadła się.

KROK 2. Zawinięte rolady obsmażamy delikatnie w obu stron na oleju rzepakowym, a następnie podlewamy je 100 ml bulionu drobiowego i dusimy pod przykryciem około 10 min (po 5 minutach odwracamy roladę na drugą stronę).


KROK 3. Po tym czasie przekładamy rolady na talerzyk  i ściągamy sznurek. Pozostały ze smażenia bulion mieszamy ze śmietaną i zagotowujemy. Sos doprawiamy solą do smaku, wkładamy do niego rolady i dusimy jeszcze przez około 1 minutę.


Gotowe rolady podajemy polane sosem śmietanowym oraz z ulubionymi dodatkami.


Życzę smacznego! :)

10 komentarzy: