Dzisiejsza wariacja na temat pstrąga łososiowego zakończyła się smakowitym finiszem :D Pstrąg pieczony w słodkiej marynacie na bazie sosu sojowego i syropu klonowego z dodatkiem kwaskowej nuty cytrynowej, na pewno zapisze się w naszym kulinarnym menu. Ryba jest soczysta, aromatyczna i bardzo pożywna, a po zamarynowaniu i upieczeniu nabiera intensywnych kolorków :)
Potrzebne składniki
- płat pstrąga łososiowego
- sok z cytryny
- przyprawa do ryb
- plaster masła
MARYNATA
- 3 łyżki słodkiego sosu sojowego
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 2 łyżki syropu klonowego
Przygotowanie
KROK 1. Płat pstrąga pozbawiamy ości, a skórę oczyszczamy z łusek. Rybę dzielimy na mniejsze filety i skrapiamy je sokiem z cytryny oraz oprószamy delikatnie przyprawą do ryb.
KROK 2. Do płaskiego naczynia żaroodpornego wlewamy 3 łyżki oliwy z oliwek i słodkiego sosu sojowego oraz 2 łyżki syropu klonowego. Wszystko dokładnie mieszamy dla odpowiedniego połączenia się wszystkich cieczy.
KROK 3. Kawałki pstrąga układamy w marynacie (skórą do góry), a na wierzchu każdego z nich układamy po małym plasterku masła. Rybę odstawiamy do zamarynowania na min. 30 minut. Po tym czasie wstawiamy naczynie do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C i pieczemy z termoobiegiem przez około 15 - 20 minut.
Upieczonego pstrąga podajemy z ulubionymi dodatkami. Polecam ryż jaśminowy i świeżą surówkę.
Jadłbym :D
OdpowiedzUsuń:* Dziękuję :)
UsuńOj jak by ktoś zrobił mi taką rybkę byłam bym szczęśliwa tym bardziej że przyrządzanie rybek nie należy do moich mocnych stron
OdpowiedzUsuńPolecam ten przepis, jest bardzo prosty, a pstrąg napewno się uda :)
UsuńPodoba mi się pomysł na marynatę. Ryby lubię, więc skorzystam z Twojego przepisu i spróbuję. Tylko muszę kupić syrop klonowy :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i smacznie polecam przepis :D
UsuńWygląda obłędnie! Sama często przygotowuję pstrąga, ale nawet nie śniłam, że może tak wyglądać <3
OdpowiedzUsuńCudo :*
Serdecznie dziękuję :*
UsuńWygląda świetnie :-) Nigdy nie próbowałam na słodko.
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i polecam tą wersję :D
UsuńSmaczna wersja, na pewno nie odmówiłabym :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
Usuń