Dziś zapraszam na odmienioną, ale bardzo smakowitą i aromatyczną, trochę włoską wersję ruskich pierogów. Ciasto przygotowane jest z dodatkiem świeżej bazylii, a delikatności dodaje mu odrobina mleka. Smak farszu podkreślają zioła prowansalskie. Pierożki polane masełkiem smakują wybornie! Smacznie polecam :)
CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- około 3/4 szklanki gorącej wody
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- garść świeżej bazylii
FARSZ
- 700 g ziemniaków
- 250 g białego sera
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 cebula biała
- sól i pieprz
- plaster masła
Przygotowanie
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją delikatnie na maśle. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i mielimy je wraz z serem białym. Do zmielonych składników dodajemy przyrumienioną cebulkę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, zaparzamy ją gorącą wodą, dodajemy mleko, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto, aby stało się gładkie i elastyczne. Na koniec wyrabiania dodajemy drobno posiekane listki świeżej bazylii i jeszcze przez chwilę zagniatamy.KROK 3. Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kształty za pomocą foremki lub szklanki. Na każdy placek nakładamy porcję farszu i lepimy pierożki (możemy także posłużyć się foremką). Każdy pierożek układamy na lnianej ściereczce i przykrywamy, aby ciasto nie wysychało.
KROK 4. Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody.
Pierogi podajemy polane roztopionym masełkiem.Jako okrasa świetnie sprawdzi się także przyrumieniona cebulka, a smak dodatkowo podkreśli kwaśna śmietana.
Ciekawy pomysł na ciasto,chętnie dodam bazylię następnym razem. Szkoda,że nie znalazłam Twojego przepisu wczoraj,bo akurat robiłam pierogi:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo :) Następnym razem polecam spróbować z bazylią - można je naprawdę pokochać :D
UsuńJejku kochana jakie wspaniałe. Uwielbiam pierożki :-) miłego dnia :-)
OdpowiedzUsuńSerdecznie dziękuję i również życzę miłego dnia :)
UsuńWyglądają świetnie:) moje dziewczyny uwielbiają włoskie przyprawy. Koniecznie muszę wypróbować jak tylko trochę ochłoniemyy po świątecznym obżarstwie:)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo i smacznie polecam :)
UsuńUwielbiam pierogi a te tak kusząco wyglądają, muszę koniecznie je wypróbować :)
OdpowiedzUsuńDziękuję i polecam :D
UsuńPierogi z bazylią to super sprawa :)
OdpowiedzUsuń:D
UsuńWyglądają bardzo wiosennie, fajny pomysł. W pierwszej chwili myślałam że to jakaś mąka bazyliowa:D
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńPierwszy raz się z takim ciastem spotykam. To naprawdę świetny pomysł i sama z przyjemnością go wykorzystam przy najbliższym starciu z pierogami ;)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję i polecam to połączenie :D
UsuńWyglądają tak idealnie <3
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńJakie pyszne i śliczne :)
OdpowiedzUsuńSerdeczie dziękuję :)
UsuńRuskie? Pierwszy? Nawet dobry. Drugi - może być. Ps koniec - nowe lubię ich.
OdpowiedzUsuńTwoje mogę spróbować, bo pysznie wyglądają .
Dziękuję i polecam te wersję ;)
UsuńPierogi wyglądają obłędnie!
OdpowiedzUsuńDziękuję :)
UsuńMoje ulubione pierogi! Niestety jestem za leniwa, żeby je robić;)
OdpowiedzUsuńLepienie także nie jest moim ulubionym zajęciem, ale efekt zawsze wynagradza wcześniejsze trudy ;)
UsuńPyszności. U mnie dzisiaj były ale w wersji bardziej tradycyjnej
OdpowiedzUsuńDziękuję. Klasykę też uwielbiam :D
UsuńZachwyciły mnie pierogi w takim połączeniu! Bazylii do ciasta pierogowego jeszcze nie dodawałam. Smak musi być niesamowity :)
OdpowiedzUsuńDziękuję bardzo. To prawda, mały dodatek, a pierożki nabierają zupełnie innego smaku. Są też bardzo aromatyczne :) Pozdrawiam :)
Usuń