2016-03-31

Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego

Dziś zapraszam na odmienioną, ale bardzo smakowitą i aromatyczną, trochę włoską wersję ruskich pierogów. Ciasto przygotowane jest z dodatkiem świeżej bazylii, a delikatności dodaje mu odrobina mleka. Smak farszu podkreślają zioła prowansalskie. Pierożki polane masełkiem smakują wybornie! Smacznie polecam :)
Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego
Potrzebne składniki

CIASTO
- 500 g mąki pszennej
- około 3/4 szklanki gorącej wody
- 1/3 szklanki mleka
- 1 jajko
- 0,5 łyżeczki soli
- garść świeżej bazylii

FARSZ
- 700 g ziemniaków
- 250 g białego sera
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 cebula biała
- sól i pieprz
- plaster masła

Przygotowanie
KROK 1. Cebulę kroimy w kostkę i rumienimy ją delikatnie na maśle. Ziemniaki gotujemy w lekko osolonej wodzie, studzimy i mielimy je wraz z serem białym. Do zmielonych składników dodajemy przyrumienioną cebulkę, zioła prowansalskie, sól oraz pieprz i dokładnie mieszamy.

KROK 2. Mąkę przesiewamy na stolnicę, zaparzamy ją gorącą wodą, dodajemy mleko, sól oraz jajko i wyrabiamy ciasto, aby stało się gładkie i elastyczne. Na koniec wyrabiania dodajemy drobno posiekane listki świeżej bazylii i jeszcze przez chwilę zagniatamy.

KROK 3.  Ciasto rozwałkowujemy na cienki placek i wycinamy kształty za pomocą foremki lub szklanki. Na każdy placek nakładamy porcję farszu i lepimy pierożki (możemy także posłużyć się foremką). Każdy pierożek układamy na lnianej ściereczce i przykrywamy, aby ciasto nie wysychało.
Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego
KROK 4. Pierożki gotujemy w lekko osolonej wodzie z dodatkiem łyżeczki masła. Wyciągamy je za pomocą łyżki cedzakowej 3 minuty po wypłynięciu na powierzchnię wody. 
Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego
Pierogi podajemy polane roztopionym masełkiem. 

Jako okrasa świetnie sprawdzi się także przyrumieniona cebulka, a smak dodatkowo podkreśli kwaśna śmietana.
Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego

Pierogi ruskie z ciasta bazyliowego

28 komentarzy:

  1. Ciekawy pomysł na ciasto,chętnie dodam bazylię następnym razem. Szkoda,że nie znalazłam Twojego przepisu wczoraj,bo akurat robiłam pierogi:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo :) Następnym razem polecam spróbować z bazylią - można je naprawdę pokochać :D

      Usuń
  2. Jejku kochana jakie wspaniałe. Uwielbiam pierożki :-) miłego dnia :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serdecznie dziękuję i również życzę miłego dnia :)

      Usuń
  3. Wyglądają świetnie:) moje dziewczyny uwielbiają włoskie przyprawy. Koniecznie muszę wypróbować jak tylko trochę ochłoniemyy po świątecznym obżarstwie:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam pierogi a te tak kusząco wyglądają, muszę koniecznie je wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyglądają bardzo wiosennie, fajny pomysł. W pierwszej chwili myślałam że to jakaś mąka bazyliowa:D

    OdpowiedzUsuń
  6. Pierwszy raz się z takim ciastem spotykam. To naprawdę świetny pomysł i sama z przyjemnością go wykorzystam przy najbliższym starciu z pierogami ;)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ruskie? Pierwszy? Nawet dobry. Drugi - może być. Ps koniec - nowe lubię ich.
    Twoje mogę spróbować, bo pysznie wyglądają .

    OdpowiedzUsuń
  8. Moje ulubione pierogi! Niestety jestem za leniwa, żeby je robić;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Lepienie także nie jest moim ulubionym zajęciem, ale efekt zawsze wynagradza wcześniejsze trudy ;)

      Usuń
  9. Pyszności. U mnie dzisiaj były ale w wersji bardziej tradycyjnej

    OdpowiedzUsuń
  10. Zachwyciły mnie pierogi w takim połączeniu! Bazylii do ciasta pierogowego jeszcze nie dodawałam. Smak musi być niesamowity :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję bardzo. To prawda, mały dodatek, a pierożki nabierają zupełnie innego smaku. Są też bardzo aromatyczne :) Pozdrawiam :)

      Usuń