2016-03-03

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

Dzisiaj zapraszam na delikatne eskalopki z piersi indyka skąpane w smakowitym sosie śmietanowo - musztardowym. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością dostarczy nam mnóstwa smaków i aromatów :)
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym
Potrzebne składniki

- 500 g piersi z indyka
- 1 cebula biała
- 100 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany 18 %
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól ziołowa
- pieprz czarny
- olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie

Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym
KROK 1. Oczyszczoną pierś z indyka kroimy na małe sznycelki, które rozbijamy delikatnie dłonią. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą ziołową oraz czarnym pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.

KROK 2. Po tym czasie obsmażamy sznycelki w obu stron na oleju rzepakowym (około 2 - 3 minut z każdej strony). Następnie odkładamy je na talerzyk i przykrywamy, aby nie wystygły.

KROK 3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju. Bulion, śmietanę oraz musztardę mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą ziołową i czarnym pieprzem. 
Mięso układamy na podsmażonej cebulce i zalewamy je sosem śmietanowo - musztardowym, zagotowujemy i dusimy około 2 minut.

Gotowe eskalopki w sosie śmietanowo - musztardowym podajemy z ulubionymi dodatkami.
Eskalopki z indyka w sosie śmietanowo - musztardowym

13 komentarzy: