Dzisiaj zapraszam na delikatne eskalopki z piersi indyka skąpane w smakowitym sosie śmietanowo - musztardowym. Danie jest proste i szybkie w przygotowaniu, ale z pewnością dostarczy nam mnóstwa smaków i aromatów :)
- 500 g piersi z indyka
- 1 cebula biała
- 100 ml bulionu drobiowego
- 200 ml śmietany 18 %
- 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
- sól ziołowa
- pieprz czarny
- olej rzepakowy do smażenia
Przygotowanie
KROK 1. Oczyszczoną pierś z indyka kroimy na małe sznycelki, które rozbijamy delikatnie dłonią. Każdy kawałek mięsa oprószamy solą ziołową oraz czarnym pieprzem i odstawiamy na około 10 minut.KROK 2. Po tym czasie obsmażamy sznycelki w obu stron na oleju rzepakowym (około 2 - 3 minut z każdej strony). Następnie odkładamy je na talerzyk i przykrywamy, aby nie wystygły.KROK 3. Cebulę kroimy w kostkę i smażymy ją na pozostałym ze smażenia mięsa oleju. Bulion, śmietanę oraz musztardę mieszamy dokładnie i doprawiamy do smaku solą ziołową i czarnym pieprzem.Mięso układamy na podsmażonej cebulce i zalewamy je sosem śmietanowo - musztardowym, zagotowujemy i dusimy około 2 minut.Gotowe eskalopki w sosie śmietanowo - musztardowym podajemy z ulubionymi dodatkami.
Taki prosty przepis, a wygląda super. Zapisuję do wypróbowania.
OdpowiedzUsuńSmacznie polecam :)
UsuńBardzo lubię mięso w sosie musztardowym. Fajny pomysł na zrobienie tak piersi z indyka. Danie robi się dzięki temu szybko i po pracy można je szybko przygotować. A to jest ważne :))
OdpowiedzUsuńNiezwykle apetycznie :)
Serdecznie dziękuję :)
UsuńPyszności. Na pewno kiedyś wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńMięsa z indyka nie jadłam, przepis świetny:)
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
UsuńBardzo fajna propozycja obiadowa :-)
OdpowiedzUsuńDziękuję :*
UsuńBardzo fajna propozycja obiadowa :-)
OdpowiedzUsuńPyszny obiad, w sam raz na niedzielę.
OdpowiedzUsuńBardzo dziękuję :)
Usuń